Jump to content
Порталът към съзнателен живот

29.03.2008 г. - Човек има само едно право – да учи и да слугува


Recommended Posts

Мисъл на деня - 29 Март 2008 г.

"Днес навсякъде виждаме, че мъжът и жената спорят помежду си кой от двамата има по-голямо право. Казвам: и двамата имате право, но имате право да учите, имате право да слугувате – никакво друго право нямате. Тъй щото, дойде ли въпрос до правото на човека, казвам: човек има само едно право – да учи и да слугува."

Из Да сторя, 9-а НБ, 31.I.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Има няколко мисли, които държа в специален файл на десктопа си и в ума си. Ще добавя тази при тях.....

И всеки път, когато ми се стори, че някой има право, а друг не.... ще си го напомням.

Всеки път, когато някой се опита да ме убеди, че той (неговият ум) има право, а моят или на някой друг не.... ще си го напомням.

Когато ми се струва, че аз имам право за нещо, значи аз съм си отнела сама правото да се уча и да слугувам.

Когато се опитам да убедя другите, че правото е на моя страна, а не на тяхна - тогава ограничавам и моето, и тяхното право да се учим и слугуваме един на друг.

Какво означава да имаме право да слугуваме?

Линк към коментар
Share on other sites

"Работете с Любов! Работете с тази Любов, за която Толстой говори: да бъдеш готов да напуснеш всичко, да си готов да слугуваш на всичко, без да очакваш да ти платят. Това е Любов – да се облечеш във всичко и да слугуваш на всичко. Можеш ли да направиш това, имаш Любов; не можеш ли да направиш това, пак имаш любов, но такава, която не може да повдигне хората. Можеш ли да направиш това, въпросът веднага разумно се разрешава. В Любовта, като слугуваш, ти няма да се цаниш – ще бъдеш свободен, даром ще работиш, няма да се считаш длъжен, няма да си отговорен. Ще вършиш доброволно това, което Любовта изисква. Тази Любов изисква и царят, и слугата да се откажат от своето, да станат слуги. Тази Любов казва: „Аз не признавам господари.” А след като си работил дълго време в нейно име, тя казва: „Ти си достоен сега да бъдеш господар в почивката си, но починеш ли си, веднага на работа!” Тъй че, почиваш ли си, ти си голям човек; работиш ли, малък човек си. Знаете ли колко е мъчно да работиш така? Хората са такива егоисти и мислят, че си направен от желязо, така че и двадесет и пет часа да им работиш, няма да ти кажат: „Стига”. Никой не трябва да упражнява влияние – ще оставите всеки сам да се проявява, да работи, защото в тази Любов той ще се саморазвие. Идва някой и казва: „Тъй трябва да се постъпи”; ами той знае ли как трябва да се постъпи? – Съвременното общество така препоръчвало. Че съвременното общество да не е идеално – и то си има своите недъзи. Най-важното: започнете с Любовта, станете герои, та да ви е приятно, когато работите заради нея."

Из "Работете с любов", 18-а Беседа от книгата Великата Майка,

Издателство "Бяло Братство", ISBN: 954-739-068-3

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...