Jump to content
Порталът към съзнателен живот

03.03.2008 г. - Онова, което Бог е турил, то е национално


Recommended Posts

Мисъл на деня - 3 Март 2008 г.

"Човек трябва да бъде националист. Цялото човечество, всичките хора може да бъдат националисти, не само българите да бъдат националисти. Всичките народи трябва да бъдат националисти... Националността трябва да я разбираме много широко. Онова, което Бог е турил, то е национално."

Из Доброта и справедливост, 34-та НБ, 12.IX.1937 г.

"Той турил нациалността като едно чувство във всеки един народ. То е едно Божествено чувство, трябва да се развие благородно, защото, ако не се развие, човек може да стане както е станал вълкът."

"Сегашните неща в света, които се проявяват, и всичко онова, което се проявява, не е лошо. Националността не е лошо нещо, не е само една националност."

"В човека френолозите са открили приблизително 40 центрове само за проявяване на чувствата. Има индивидуални чувства. Има семейни чувства, има обществени чувства. Има самосъхранителни чувства, има морални чувства. Всичките тия чувства съставят едно гражданство. Имат еднакви права в своето развитие."

"Бог е първият баща. Следователно всички трябва да Го обичаме. Ние трябва да се стремим да очистим тази Земя от всички нечистотии, да я очистим от всички неправди, които съществуват. Това е бащиния и трябва да желаем и тази бащиния трябва да имаме предвид. Не само подобрението на един народ."

Линк към коментар
Share on other sites

Учителят за национализма?

Защо са дошли българите на земята? Да развият само национализъм ли? Българите са дошли на земята да уредят работите си. Всеки българин трябва да гледа на другите като на свои братя. Това значи българин.... Сега, които ме слушат, ще кажат, че това е несъобразно със съвременния строй, със съвременното общество, със законите на държавата. Какви са основните закони на държавата? Ако аз не се храня с подходящата храна на своя организъм или ако не дишам чист въздух, или ако не мисля право, какъв ще бъде моят живот? Аз зная какъв ще бъде. Ако една държава няма разумни закони, ако тя не се погрижи за нуждите на своя народ, какво ще бъде бъдещето на този народ? По статистика днес в България се извършват най-много убийства. Няма друга страна като България, в която да се вършат толкова убийства и престъпления, както в България. След България, може би да иде Америка.

И украсиха светилниците си

Седемнадесета неделна беседа

15 януари 1933 г., неделя, 10 часа

София – Изгрев

Казано е 1933г. Сега сме 2008г. - според мен "нищо ново под слънцето". B)

Всеки народ действа според своите закони. И ако ви попитат, защо? – Защото великите хора в тия народи не съзнават още, че „Неговата заповед е живот вечен“, и че ако приложат тази заповед, ще имат по-голямо благо. И мисията на Христа не е била никоя друга, освен да дойде и да примири тия народи. Тия народи са членове на това велико Божествено тяло. Не е лошо човек да бъде националист, но всеки народ трябва да се съзнава като уд в Божественото тяло, да знае къде му е мястото и да функционира правилно в Божественото тяло, за да може да приложи Божествените идеи. А сега всеки народ мисли, че светът е създаден само заради него; и всяко общество мисли, че светът е създаден само заради него; и всеки индивид мисли, че светът е създаден само заради него. Но Бог ни доказа, че светът е създаден само заради Него. И ще дойде ден, когато Той ще помете всинца ни, ще заличи всичките ни форми и след хиляда, милиони години, ако потърсите в архивата, ще има само едни жалки остатъци от сегашната култура. Всички тия настоящи форми ще бъдат в забрава, тъй както много форми и от миналото са заличени.

Неговата заповед

:huh:

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 3 Март 2008 г.

"Човек трябва да бъде националист. Цялото човечество, всичките хора може да бъдат националисти, не само българите да бъдат националисти. Всичките народи трябва да бъдат националисти... Националността трябва да я разбираме много широко. Онова, което Бог е турил, то е национално."

Из Доброта и справедливост, 34-та НБ, 12.IX.1937 г.

Ако само успеем да направим разграничението между егоизма и любовта към себе си, ще можем да разберем и разликата между национализма, така както се разбира масово от човечеството и национализма като проявление на Любовта към една по-голяма цялост (нацията). Важно е да се осъзнае, че както любовта към Бог, към ближния и към себе си са неотделими една от друга, така и егоизмът е пълна противоположност на всеки един от тези аспекти на Любовта; национализма в по-висш смисъл трябва да се разглежда като проява на Любов към духовното, към Божественото проявяващо се във всяка една нация. Когато говорим за Любов, не можем да обичаме някого, без едновременно с това да обичаме и всички останали хора. Не можем да обичаме една нация, без да обичаме и всички останали нации. Ако обичаме Бог, обичаме проявите му навсякъде, във всеки един човек, включително и в себе си. По същият начин за да обичаме една нация, ние трябва да обичаме и всички останали нации. Това е Любовта, другото е при-вързаност и ограничаване на Божественото. Затова Учителя на много места споменава, че първо е любовта към Бога. Откривайки Бог в собственото си сърце, ние откриваме Бог и в сърцата на всички останали хора. Бог се проявява във всичко, във всеки един от нас, във всяка една нация и в човечеството като цяло. "Онова, което Бог е турил, то е национално". Това изречение можем да приложим и по отношение на себе си: Това, което Бог е турил това сме самите ние. Това означава да обичаме себе си и е напълно несъвместимо с егоизма. Любовта към собствената нация, означава да се даде възможност на Божественото да се прояви чрез тази нация и чрез нас, като част от нея. Любовта към собствената нация не може да съществува отделно от любовта към Бог и към всяка една друга нация. Да обичаш означава да изявиш Божественото, ако не можеш да го проявиш, не можеш и да обичаш, но това не означава, че то не съществува. Ако другите все още не са в състояние да дадат израз на по-висшата, духовната част от себе си, това не означава, че не трябва да ги обичаме. Грешките и несъвършенствата на някой не са оправдание за липсата на Любов от наша страна към него. Не може да се поставят условия пред любовта. Ако не обичаме някого, това означава, че не обичаме нито себе си, нито Бог. При нациите е същото. Ако си мислим, че обичаме само нашата си нация, това означава единствено, че въобще не можем да обичаме - това не е национализма за който говори Учителя. Той говори за национализма като проявление на Любовта, а Любовта включва всичко и всички нации в частност.

Линк към коментар
Share on other sites

България е единствената страна на Балканския полуостров, която има представител в Божествения свят. Това е необикновена привилегия, но и голямо задължение.

Ето защо българинът трябва да бъде крайно внимателен – на първо място в отношенията си с Божествения свят, след това - към народите и след това - към своя собствен народ. А това още значи: да погледне много отговорно на своята съдба. Благословинието от „Горе” трябва да бъде оправдано. „Българин” в космичния смисъл на думата, е човекът на Духа. Оттук съвсем не случайно България е средище на духовен подем – извор на идеи, люлка на Новото Учение. Ако богомилите успяха да раздвижат европейските народи и да внесат необходимото просветление, то сегашните българи имат не по-малката задача да поднесат на човечеството най-високия идеал – Любов към Бога. Богознанието е основата на новата култура, която иде. Настъпило е времето, човечеството да се освободи от химери и заблуждения, от суеверия и предразсъдъци, от религиозни увлечения и фанатизъм и да поеме пътя на живота. Това е Божествената привилегия на българския народ, между който работя.Така ние от „Горе” познаваме българина, това е представата ни за неговата аура, такава е златната нишка на неговата съдба.

МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ

Господи, Боже наш, Ти, Който бдиш над света, чуй

Нашата утринна молитва, озари ни с лъча на могъщия Си Дух и разпали в сърцата ни искрата, която си вложил в нас. Укрепи в гърдите ни пламъка на Свободата и Правдата. Просвети ни да бъдем смели и доблестни българи, достойни за своя славен род, за Твоята Велика Милост. Ти, Който си вдъхновил за светли дела нашите духовни първенци; Ти, Който си благославял меча на нашия войн и Си го водил към подвизи и величие, Господи, Ти няма да забравиш и нас. Простри десницата си над нас, да вървим по твоя път с нашия избран народ и нашите братя – Твои верни, заселили своята земя по Твоя воля. Дай ни сила да живеем, да работим за благото и величието на Отечеството ни. Дай на нашата скъпа Родина твърдост в изпитанията, воля за живот и вяра в нейния успех, за да летим през вековете, водени от своя мъдър Баща към победа и възход, към могъщество и вечност, за Твоя слава.

Амин

Източник: Българската душа.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...