@ЮлЯ@ Добавено Март 12, 2012 Доклад Share Добавено Март 12, 2012 Имам въпрос относно пчелнен прашец или млечице имам във фризера... не мога да установя, тъй като е вледенено. Август си го купих като минавах по пазара в Младост 1, оттогава не съм ходила в този район, бих отишла да питам отново тази жена, която ми го продаде, но засега нямам път натам. Тогава тя ми обясни как да го приготвя, но след 8 месеца имам частична амнезия по въпроса. Сега какво беше... кое първо, второ... бихте ли ми помогнали? Първо - как да го размразя? В един буркан с мед цялото съдържание ли да изсипя и да бъркам? Второ - за колко време трябва да бъде изконсумиран този буркан, за да не изтече срока на годност на безименното вещество, което сега се покои във фризера... И накрая - на гладно ли се яде този специален мед, с топла вода ли как... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Март 12, 2012 Доклад Share Добавено Март 12, 2012 Не можах да разбера, какво точно имаш във фризера? пчелен прашец, пчелно млечице или мед. Ако е пчелен прашец, не знам защо е във фризера ти, тъй като той се държи на положителна температура и вече е с 50% по- ниски качества, тъй като вероятно не е консервиран в мед. Пчелният прашец е най- често с жълтеникав цвят на малки топченца. Ако говориш за пчелно млечице, което ти е продадено на пазар от някаква жена и то през август, силно се съмнявам, че и тогава, а и сега има нещо останало в него от качествата му. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
papin4o Добавено Март 12, 2012 Доклад Share Добавено Март 12, 2012 Не мисля, че е толкова трудно да разграничиш прашец от млечице. Но...както ти е писала didi_ts....и двете са вече за боклука. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Март 12, 2012 Доклад Share Добавено Март 12, 2012 (edited) Искам да дам още един полезен съвет. Никога не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе...Тъй като при висока температура той губи полезните си свойства. Китайците, а и не само те, дори готвят с мед, но при термична обработка той не само, че не е полезен и е изгубил целият си букет от ползи, а напртоив даже обратното. Това е добър съвет! Искам да го подкрепя със следното: Само да напомня, че водна баня не е: буркана в тенджерата с вода и водата да ври! Най-простичко казано водна баня е до буркана да се докосва само водата!!!!!!!!!!!!!! Разликата е в това, че на дъното на съда, който ползвате температурата е същата като и на източника върху който е съдът!!! Направете си експеримент и ще се убедите. Ако искате да разтопите мед без да навредите на здравето си го напрвете просто като го разбъркате с вода не по-топла от 37 градуса по Целзий. Ако се питате защо ето какво казва науката: Медът е кисела среда - т.е. рН е по-малко от 7. Медът е смес от захари - главно глюкоза и фруктоза. Когато се нагрява глюкоза в кисела среда се получава едно канцерогенно вещество наречено хидроксиметилфурфурол! Сега е много модерно да пъхаме всичко в микровълновата печка и най-вече мед. Помислете преди това! Като човек, който се грижи за пчели и нещо поназнайва за тях и пчелните продукти биз завършил с това: Яжте медът в естественият му вид към момента или го разтваряйте. Ако можете измерете аурата на меда след загряване и ще установите какво сте направили. Хидроксиметилфурфурол се натрупва и при продължително съхраняване на меда, вследствие на разпадане на част от фруктозата. Затова и според критериите за окачествяване на меда и съвременните методи за анализ, заложени в директивата за меда има допустимо съдържание на ХМФ. По- опасно е едно друго съединение, което се образува при метаболизиране на ХМФ в организма.То има силно канцерогенно и мутагенно действие. Така, че температурата, която е посочил прана _ пловдив е максимума на загряване на меда, като се има предвид, че пчелите поддържат в кошера температура около 35 градуса. В противен случай не консумираме мед, а ...отрова. ---------------------------------------------------------------------------Мисля че това за отровата е пресилено.30 г. гледам пчели и ще ми е интересно да погледна книжката с горната информация.А иначе при,,социализма,,меда го загряваха до 60 градуса за 15 мин. за да го разфасоват. Карамелизирания мед не съдържа биологично активни съставки.Защото са пресечени при температура до 80 гр.......Тогава това определяше цената,държавния 2.30 лв.;частния 5 лв. Редактирано Март 12, 2012 от АлександърТ.А. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Март 12, 2012 Доклад Share Добавено Март 12, 2012 Извинете, ама когато навън е 38 градуса на сянка, как в кошера се поддържа 35 градуса? И докато дивите пчели имат пчелин някъде в клоните на дърво, то дървените къщички/кошери при култивираното им отглежане представям си как се напичат през лятото. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
papin4o Добавено Март 13, 2012 Доклад Share Добавено Март 13, 2012 Искам да дам още един полезен съвет. Никога не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе...Тъй като при висока температура той губи полезните си свойства. Китайците, а и не само те, дори готвят с мед, но при термична обработка той не само, че не е полезен и е изгубил целият си букет от ползи, а напртоив даже обратното. Това е добър съвет! Искам да го подкрепя със следното: Само да напомня, че водна баня не е: буркана в тенджерата с вода и водата да ври! Най-простичко казано водна баня е до буркана да се докосва само водата!!!!!!!!!!!!!! Разликата е в това, че на дъното на съда, който ползвате температурата е същата като и на източника върху който е съдът!!! Направете си експеримент и ще се убедите. Ако искате да разтопите мед без да навредите на здравето си го напрвете просто като го разбъркате с вода не по-топла от 37 градуса по Целзий. Ако се питате защо ето какво казва науката: Медът е кисела среда - т.е. рН е по-малко от 7. Медът е смес от захари - главно глюкоза и фруктоза. Когато се нагрява глюкоза в кисела среда се получава едно канцерогенно вещество наречено хидроксиметилфурфурол! Сега е много модерно да пъхаме всичко в микровълновата печка и най-вече мед. Помислете преди това! Като човек, който се грижи за пчели и нещо поназнайва за тях и пчелните продукти биз завършил с това: Яжте медът в естественият му вид към момента или го разтваряйте. Ако можете измерете аурата на меда след загряване и ще установите какво сте направили. Хидроксиметилфурфурол се натрупва и при продължително съхраняване на меда, вследствие на разпадане на част от фруктозата. Затова и според критериите за окачествяване на меда и съвременните методи за анализ, заложени в директивата за меда има допустимо съдържание на ХМФ. По- опасно е едно друго съединение, което се образува при метаболизиране на ХМФ в организма.То има силно канцерогенно и мутагенно действие. Така, че температурата, която е посочил прана _ пловдив е максимума на загряване на меда, като се има предвид, че пчелите поддържат в кошера температура около 35 градуса. В противен случай не консумираме мед, а ...отрова. ---------------------------------------------------------------------------Мисля че това за отровата е пресилено.30 г. гледам пчели и ще ми е интересно да погледна книжката с горната информация.А иначе при,,социализма,,меда го загряваха до 60 градуса за 15 мин. за да го разфасоват. Карамелизирания мед не съдържа биологично активни съставки.Защото са пресечени при температура до 80 гр.......Тогава това определяше цената,държавния 2.30 лв.;частния 5 лв. Алесандър, чест и почитания за опита и практиката, която имате. Но ми позволете и аз да не се съглася с това, което сте написали. Аз също помня социализма. За съжаление не съм чувал за карамелизиран мед, но ще ми е интересно да науча. Само да вметна .....потърсете информация при каква температура се денатурират ензимите...това с тия 80 градуса е направо смешно....Въпросната книжка е европейска директива, с която е синхронизирано нашето законодателство в областта на пчеларството. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
papin4o Добавено Март 13, 2012 Доклад Share Добавено Март 13, 2012 Извинете, ама когато навън е 38 градуса на сянка, как в кошера се поддържа 35 градуса? И докато дивите пчели имат пчелин някъде в клоните на дърво, то дървените къщички/кошери при култивираното им отглежане представям си как се напичат през лятото. Когато навън е 38, пчелите започват усилено да вентилират и голямата част от тях пренасят вода, вместо нектар. В резултат на изпарението и, температурата се понижава. Освен това, изпаряват и вода от тялото си чрез трахеите и т. н. и т. н. Чувствителни са към повишение и намаление на температурата дори с 0,2 градуса. Всичко това, а и доста други неща са част от...... съвършенната организация на живота в пчелния кошер. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Март 14, 2012 Доклад Share Добавено Март 14, 2012 (edited) Искам да дам още един полезен съвет. Никога не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе...Тъй като при висока температура той губи полезните си свойства. Китайците, а и не само те, дори готвят с мед, но при термична обработка той не само, че не е полезен и е изгубил целият си букет от ползи, а напртоив даже обратното. Това е добър съвет! Искам да го подкрепя със следното: Само да напомня, че водна баня не е: буркана в тенджерата с вода и водата да ври! Най-простичко казано водна баня е до буркана да се докосва само водата!!!!!!!!!!!!!! Разликата е в това, че на дъното на съда, който ползвате температурата е същата като и на източника върху който е съдът!!! Направете си експеримент и ще се убедите. Ако искате да разтопите мед без да навредите на здравето си го напрвете просто като го разбъркате с вода не по-топла от 37 градуса по Целзий. Ако се питате защо ето какво казва науката: Медът е кисела среда - т.е. рН е по-малко от 7. Медът е смес от захари - главно глюкоза и фруктоза. Когато се нагрява глюкоза в кисела среда се получава едно канцерогенно вещество наречено хидроксиметилфурфурол! Сега е много модерно да пъхаме всичко в микровълновата печка и най-вече мед. Помислете преди това! Като човек, който се грижи за пчели и нещо поназнайва за тях и пчелните продукти биз завършил с това: Яжте медът в естественият му вид към момента или го разтваряйте. Ако можете измерете аурата на меда след загряване и ще установите какво сте направили. Хидроксиметилфурфурол се натрупва и при продължително съхраняване на меда, вследствие на разпадане на част от фруктозата. Затова и според критериите за окачествяване на меда и съвременните методи за анализ, заложени в директивата за меда има допустимо съдържание на ХМФ. По- опасно е едно друго съединение, което се образува при метаболизиране на ХМФ в организма.То има силно канцерогенно и мутагенно действие. Така, че температурата, която е посочил прана _ пловдив е максимума на загряване на меда, като се има предвид, че пчелите поддържат в кошера температура около 35 градуса. В противен случай не консумираме мед, а ...отрова. ---------------------------------------------------------------------------Мисля че това за отровата е пресилено.30 г. гледам пчели и ще ми е интересно да погледна книжката с горната информация.А иначе при,,социализма,,меда го загряваха до 60 градуса за 15 мин. за да го разфасоват. Карамелизирания мед не съдържа биологично активни съставки.Защото са пресечени при температура до 80 гр.......Тогава това определяше цената,държавния 2.30 лв.;частния 5 лв. Алесандър, чест и почитания за опита и практиката, която имате. Но ми позволете и аз да не се съглася с това, което сте написали. Аз също помня социализма. За съжаление не съм чувал за карамелизиран мед, но ще ми е интересно да науча. Само да вметна .....потърсете информация при каква температура се денатурират ензимите...това с тия 80 градуса е направо смешно....Въпросната книжка е европейска директива, с която е синхронизирано нашето законодателство в областта на пчеларството. За да бъда точен:Българска пчеларска енциклопедия;съдовете с мед,се поставят във водна баня с температура на водата до 60 гр. медът максимум 38 гр..Престоява макс.12 часа.След което се разфасова.А ето извадка на превод от словашки(Воитех Крижан) на н.с.к.б.н.Даниела Пиларска:При нагряване температурата на меда не трябва да надвишава 60 гр.Но ако е необходимо запазването му продължително време в течно състояние се загрява за,, кратко,,до 82гр. или се прибавят:разтвор на сорбинова киселина или пектин разтворен в алкохол.Прегретия пастьоризиран мед се използва за добавка в производството на захарни изделия,кремове сосове,вина,ликьори и др.,,Въпроси и отговори по пчеларство,, изд.1990г.За съжаление нямам точна информация за промените след 2000г. Редактирано Март 14, 2012 от АлександърТ.А. Аделаида 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mihailo Добавено Март 14, 2012 Доклад Share Добавено Март 14, 2012 (edited) Но ако топите цяла тенекия във водна баня да ври водата но меда се бърка за не прегури темтературата му не трябва да превишава 65 гр. С бърка се постоянно за да не се карамелизира може да стане така че да стане течен на температура 45гр.с.С с по яки ръце. Редактирано Март 14, 2012 от mihailo Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.