aleirbag Добавено Август 2, 2008 Доклад Share Добавено Август 2, 2008 Жалко наистина,ако има такава смъртност при Пчеличките.Винаги ми е било много мъчно като си помисля колко труд полагат Пчеличките за да произвеждат медец, а накрая човекът им го взима за да задоволи егоистичните си нужди и им дава захар,която съвсем не отговаря на нуждите им(според мен).Познавам пчелари,които правят точно така-дават им мед, но много малка част от произведеното.Взимат им прополиса,а той предпазва кошерите от болести и паразити.Пчеличките се скъсват от работа за да наваксат липсите. Аз ям изключително много мед и понякога ми е много гузно,че го взимам ей така,наготово без усилия,а Пчеличките ядат захар Много съм благодарна на Пчеличките,незнам какво бихме правили, ако изчезнат някога! Обичам Пчеличките!Можем много да научим от тях. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Август 27, 2008 Автор Доклад Share Добавено Август 27, 2008 ... а накрая човекът им го взима за да задоволи егоистичните си нужди и им дава захар,която съвсем не отговаря на нуждите им(според мен). Това е един от фактите, които също имат своя принос към сегашното положение. Наистина е жалко! Пчеларите, които ограбват пчелните семейства и им дават захар за да презимуват постъпват жестоко. Има разбира се и друг начин на пчеларстване. Когато пчеларя взема само излишното количество мед и това не се отразява пряко върху нормалния живот на пчелите. Това разбира се води до намаляване на добива и до повишавене на цената. И въпреки това някои пчелари правят точно това и се чувстват доволни. Те не използват антивиотици и синтетични акарициди, срещу болестите по пчелите. В моите очи това се нарича ПЧЕЛАРСТВО! И тяхните пчели се развиват нормално за почуда на останалите "грижовни стопани" Винаги има и добър начин! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Август 27, 2008 Доклад Share Добавено Август 27, 2008 Не ставайте смешни с тази захар. Аз съм пчелар, понякога за да оцелеят пчелите е необходимо да им се даде захар. Няма кой знае каква разлика във плодовата захар и от тази ,която ние я консумираме. Проблема е много по-сериозен, пчелите измират защото е нарушено равновесието в природата, дано това е само началото и не е толкова фатално. Просто СИГНАЛИ, че нещо не е наред. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Август 31, 2008 Автор Доклад Share Добавено Август 31, 2008 Не ставайте смешни с тази захар. Аз съм пчелар, понякога за да оцелеят пчелите е необходимо да им се даде захар. Няма кой знае каква разлика във плодовата захар и от тази ,която ние я консумираме. Проблема е много по-сериозен, пчелите измират защото е нарушено равновесието в природата, дано това е само началото и не е толкова фатално. Просто СИГНАЛИ, че нещо не е наред. Когато става въпрос за оцеляване - съм съгласен. Но да се произвежда мед по този начин е най-малко неморално! Медът е лечебен, когато е създаден от пчелите без храна давана им от пчеларя. Големите количества ЗАХАРоза водят до намаляване на концентрацията на ензимите, биологично активните вещества, микроелементите и всичко друго, което идва от растенията. Ето тук има определение за пчелен мед: Чл. 2. (1) Наименованието "пчелен мед" се използва за сладък продукт, получен от медоносни пчели (Apis mellifera) от нектара на растенията или от секрети на живите части на растенията, или от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират чрез комбиниране със специфични вещества от организма си, отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване. Само едно уточнение за захарите: фруктозата изглежда така, а захарозата изглежда така. Разликата е голяма, но с две думи: човекът може да използва фруктозата за храна директно - без да я разгражда, а захарозата трябва да бъде разградена до глюкоза и фруктоза, което е противопоказно за някои групи хора - диабетици например. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Август 31, 2008 Доклад Share Добавено Август 31, 2008 Съгласен съм, но да предположим че в днешните условия няма човешка намеса в живота на пчелите какво ще се случи? Мисля си за най-лошото. Всъщност преработената захар(експресен мед) през слюнката на пчелите в пъти е по-безвредна от бялата захар и е много по-качествен пчелен продукт от буламачите които се продават като ''мед'' във големите магазини от рода на ''Била'' и т.н п.п. със ситни букви е написано и друго какво съдъжа на етикета ама никой не чете ... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Август 31, 2008 Доклад Share Добавено Август 31, 2008 Съществуват ли все още диви пчели? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Август 31, 2008 Доклад Share Добавено Август 31, 2008 Доколкото знам - да, защо? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Септември 1, 2008 Доклад Share Добавено Септември 1, 2008 Тук трябва да уточня всички пчечели са диви. Разликата е в това че човек е намерил начин да контролира и да помага при нужда на пчелното семейство или с две думи да взема излишъка от мед и други пчелни продукти. Друга особенност е че едните живеят в хралупи а ''питомните'' в разборни кошери т.е за по-добър контрол и подпомагане. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Септември 3, 2008 Автор Доклад Share Добавено Септември 3, 2008 Съществуват ли все още диви пчели? Човека не е успял да одомашни пчелите до ден днешен! Те не са домашни животни! Между другото те не са се променяли от момента, в който са започнали да живеят на семейства. Малко преди това са били еденично живеещи насекоми. Но това е вярно само при условие, че науката не е сбъркала! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Септември 3, 2008 Доклад Share Добавено Септември 3, 2008 Да, така е всички пчели са диви, но има голяма разлика между различните семейства. Има някои много серт, а има и доста по-благи семейства...или поне при тези които зная аз. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ферарист Добавено Октомври 24, 2008 Доклад Share Добавено Октомври 24, 2008 Много ти благодаря за този отговор! Нямам думи, с които да изразя учудването си. Не съм предполагала, че толкова много труд се изисква да се събере един килограм мед! Пък ако знаеш и колко трябва за да го извадиш..... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Латина Добавено Октомври 25, 2008 Доклад Share Добавено Октомври 25, 2008 Много ти благодаря за този отговор! Нямам думи, с които да изразя учудването си. Не съм предполагала, че толкова много труд се изисква да се събере един килограм мед! Пък ако знаеш и колко трябва за да го извадиш..... Пък ако знаеш и колко трябва да работя, за да купя килограм мед със съмнително качество... щото не съм го извадила самичка да знам откъде идва и какво всъщност съдържа... Не всички "производители" на мед си правят труда да напишат с малки букви какво е съдържанието на бурканчето с така "кръстения" "Мед". Пък и на пазара да отидеш, пак няма гаранция, че си купуваш истински мед, щото нали "Сюрмах чиляк - жив дявол!" Сега е сезонът на гърлобола. Не си купувам разни измислени, химични хапове, ами предпочитам да смуча медец и "Проповит С" с прополис. Помагат. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Октомври 30, 2008 Автор Доклад Share Добавено Октомври 30, 2008 Сега е сезонът на гърлобола. Не си купувам разни измислени, химични хапове, ами предпочитам да смуча медец и "Проповит С" с прополис. Помагат. Това е добра комбинация, но ще е по-полезно и с по-добър ефект ако използваш 30 %спиртен разтвор на прополис. Човек може да си го приготви сам - определено е по-лечебен или да си го купи готов вече дори и от аптеката! Е, не се знае колко прополис има там, но все пак става. Само за информация - като се капне капка от разтвора върху нещо след това трябва да остане видима следа от прополис, а не просто леко оцветяване! Успех! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Ноември 1, 2008 Автор Доклад Share Добавено Ноември 1, 2008 (edited) Ето нещо в допълнение на това "Защо умират пчелите". Тези две статии (1) и (2) са стари, но май са тези които вдигнаха шум. За съжаление са на английски. Само ще добавя и това в статията има и хипер връзка към статията разнищваща проблема, но за съжаление безплатно може да се ползва само резюмето! Ако намеря цялата ще я добавя! Намерих я! Последна добавка за днес и край. Ето я тук. Редактирано Ноември 1, 2008 от prana_plovdiv Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Февруари 23, 2010 Автор Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Пчеличките отново се залавят за работа. Дано само "хубавото" време не ги подлъже. Първите зимно-пролетни растения вече им предлагат пресен прашец. Радвам се, като ги гледам как летят. И си мисля какво ще правим без тях някой ден? Дано не разберем никога! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Август 17, 2010 Доклад Share Добавено Август 17, 2010 Можем ли да сме сигурни, че купуваме качествен мед? Няколко съвета: Не купувайте веднага голямо количество мед, в тенекия, например, въпреки че ще получите значителна отстъпка в цената. Купете за проба едно бурканче и ако сте доволни, се върнете отново при същия производител. Поискайте да ви покажат сертификат от проверяващата лаборатория с точно посочено диастазно число, т.е. посочен брой на активните ензими, които се намират в предлагания мед. Ако числото е по-малко от 17, медът е нискокачествен. Много трудно ще ви бъде да намерите мед с диастазно число над 28. Ако ви представят сертификат с число 50 (което е най-високата оценка), бъдете сигурни, че ви предлагат фалшива стока. Предпочитайте мед от екологично чист район. Това е по-важно, отколкото дали медът ще е полски или планински. Лечебните му качества зависят по-често от това доколко опитен и порядъчен е пчеларят. Бурканите трябва да имат задължително етикет. В никакъв случай не купувайте вносен мед. По-често ние купуваме нектарен пчелен мед - т.е. мед, получен от нектара на растенията. Нектарът е воден разтвор на захароза, глюкоза и фруктоза в различни съотношения, азотни и фосфорни съединения, органични киселини, витамини, пигменти, ароматични вещества, минерални соли, ензими и аминокиселини. Мановият пчелен мед е продукт, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията – листа и млади клонки. Мановият мед обикновено има специфичен вкус и е малко по-скъп. Не търсете задължително некристализирал мед, особено ако го купувате късно есента или през зимата. Качественият пресен мед е гъста, прозрачна, полутечна маса, която постепенно кристализира до втвърдяване. Някои видове мед кристализират по-бавно или не кристализират. Ако медът е неузрял, т.е. съдържа глюкоза под 30%, медът изобщо не кристализира. Течният мед в магазините в повечето случаи не е чист или е бил подложен на термична обработка за втечняване и вече няма лечебни свойства. Цветът на пчелния мед варира от светложълт, жълт, кафяв до тъмно кафяв в зависимост от произхода му. Медът става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение. Цветът на пчелния мед е свързан и със съдържанието на желязо, мед, манган. Ароматът на меда се придава от три групи вещества – алдехиди и кетони, алкохоли и естери. Ако медът е със слаб аромат или се усеща несвойствен мирис, това разбира се е повод за съмнение в качеството на продукта. Можете да купите от две различни места малки количества мед, за да ги сравните. Ако изпитвате съмнения или искате да купите по-голямо количество мед за зимата, у дома можете да направите с леснодостъпни средства проверка на качеството на пчелния мед, който сте купили. На пазара просто никой няма да ви го позволи. Опитайте меда не само отгоре, но и от дъното на буркана. Няма да го развалите, ако бръкнете с чиста суха лъжица. Бръкнете с чиста лъжица в буркана с мед. Извадете я като я въртите. Истинският мед се "навива" на лъжицата, докато разреденият се стича. Консистенцията на истинския мед е фина, нежна. Ако капнете мед и го разтриете между пръстите си, той лесно попива в кожата, което не може да се каже за подправения. При фалшифицирания мед структурата е груба, при разтриване е възможно дори да останат бучици. Пуснете хапка хляб в меда и след 8-10 минути я извадете. В качествения мед хлябът ще се втвърди. Ако обаче се е отпуснал и размекнал, значи медът не е натурален или съдържа захарен сироп. Често пъти към недозрелия мед се добавя захарен сироп, за да се постигне необходимата сладост. Вземете лист нискокачествена хартия, която добре попива влагата и капнете върху нея мед. Ако той се разтече по хартията, образувайки влажни петна или дори се просмуче през нея - това е фалшив мед. Сложете в чаша малко мед, залейте го с гореща вода, разбъркайте го и го охладете. След това капнете в чашата няколко капки йод. Ако разтворът посинее, значи в меда е било добавено нишесте, за да се постигне желаната гъстота. Ако в 5-10%-ен воден разтвор на мед се добави малко сребърен нитрат (AgNO3) и на дъното се появи бяла утайка - в меда е добавена захар. Вземете нагорещена тел - най-добре от неръждавейка и я пуснете в меда. Ако на нея увисне леплива маса - пред вас е фалшификат, представян за мед. Ако телта остане чиста - медът е натурален, т.е. пълноценен. Разтворете мед във вода (1:2). Разтворът на фалшифицирания мед ще бъде мътен, преливайки в различни цветове, а след известно време ще се появи утайка. Всичко това е поради добавяне на различни вещества - нишесте, брашно, дори тебешир. Капнете в утайката няколко капки оцет. Ако шупне и започне да се пени, можете да сте сигурни, че този мед е преди всичко продукт на човешка намеса. източник: http://www.margaritta.dir.bg/2005/noemvri/01med.htm nina7705 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Август 17, 2010 Доклад Share Добавено Август 17, 2010 (edited) Само да добавя, че за да се извърши качествена проба, медът се разтваря в дестилирана вода, утайка може да е отгоре може и отдолу. За да се познае брашно или нишесте към този разтвор се добавя йодна тинктура и само ако разтворът се оцвети в синьо значи има от горните примеси. За наличие на тебешир или креда, се слагат капки киселина или оцет и само ако има, се получава кипене в следствие на отделяне на въглеродния двуокис и т.н. и т.н. И един дългогодишен мит, самото ядне на мед не лекува, с лечебна цел мед трябва да се взема сутрин, обед и вечер на гладно като се остави да се разтвори в устната кухина, останалото си е просто ядене на мед. От пчелните продукти обаче с най- силни лечебни свойство и антимикробни характеристики не е меда, а прополиса и всички извлеци, мазила, ексктракти направени от него. Като лечението не е просто да се направи някак в нещо и да се взема някак, а си има строго определени начини. Като например той е опасен за асматичния бронхит , но ефикасно лекува бронхиалната астма и т.н. Най- добрият имуностимулиращ и укрепващ от продуктите е цветният прашец, той може да се взема само профилактично, но и по определени схеми, когато става въпрос за лечение. Пчелната отрова също е много силен лек, но за там са нужни специалисти. Хубаво е да се знае, че не всички продукти са ефикасни за всичко. Медът например е най- силен в лечението на стомашно- чревни и чернодробни проблеми. Прополисът е най- силен, действа като антибиотик и затова всичко бактериално- кожно или вътрешно е лечимо с прополисотерапиите. Цветният прашец е очистващ и укрепващ, така например вземан в продължение на 6 месеца по схема той прави пълно токсично очистване, много силен антиоксидант също. Като е важно да се знае, че цветният прашец е различни видове според времето и растенията от които е събиран и всеки негов вид е силен в различни насоки. А пчелната отрава лекува всичко костно- ревматизми, артрити и мускулни заболявания и успешно ракови заболявания.. От нея обаче самостоятелно може да се практикува просто естественото ужилване редувано с вани. Използвайте пчелните продукти умерено, защото те са много лековити и безсилието на химията ни връща усилено към тях. Добивът на всеки един от тях обаче е с цената на стотици пчели. Благодарете и да ви е сладко Редактирано Август 17, 2010 от didi_ts Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Август 17, 2010 Доклад Share Добавено Август 17, 2010 Искам да дам още един полезен съвет. Никога не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе...Тъй като при висока температура той губи полезните си свойства. Китайците, а и не само те, дори готвят с мед, но при термична обработка той не само, че не е полезен и е изгубил целият си букет от ползи, а напртоив даже обратното. prana_plovdiv и Пламъче 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Август 19, 2010 Доклад Share Добавено Август 19, 2010 За съжаление проблема с намаляването на пчелите и кошерите е факт.Много са факторите, които влияят на производството на мед.На мен ми допада пчелния прашец и прополиса не е за подценяване.Просто заля пазара нов вид мед- от рапица.Политика на земеделските производители да отглеждат една позабравена култура.Целта е добив на масло.Но пък съвсем не са лоши вкусовите качества на белия мед. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 19, 2010 Доклад Share Добавено Август 19, 2010 Има хора,които са алергични към мед.Петър Димков препоръчва на малки деца и алергични хора да се дава мед,само ако е преминал през термична обработка - на водна баня 10 минути. Латина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Август 19, 2010 Доклад Share Добавено Август 19, 2010 (edited) За съжаление проблема с намаляването на пчелите и кошерите е факт.Много са факторите, които влияят на производството на мед.На мен ми допада пчелния прашец и прополиса не е за подценяване.Просто заля пазара нов вид мед- от рапица.Политика на земеделските производители да отглеждат една позабравена култура.Целта е добив на масло.Но пък съвсем не са лоши вкусовите качества на белия мед. Да, така е! Пчелният прашец е един от най-добрите имуностимулатори. Както и меда той е едно богатство! Препоръчително е да се използва преди хранене, разтворен в малко водичка и лъжичка мед! Може да се разтвори също и с кисело мляко и мед! Освен полезно е и много вкусно, хапвайте го сутрен на гладно! Да рапицата заля пазара и меда от нея наистина е много бял и много бълзо кристализира, т.е. захаросва се! А иначе да, разтворен на водна баня, но не гореща а топла, а и ако вече е студено и меда е кристализирал, а ако още е течен нямя смисъл да се прави на водна баня! Лекарите да, казват го това за малките деца и меда, но те в днешно време, не разрешават и кисело мляко да се дава на бебетата, а само сухо, с което не съм напълно съгласна, но това е зразговор а друга тема! Редактирано Август 19, 2010 от Аделаида Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 19, 2010 Доклад Share Добавено Август 19, 2010 Това е една прекрасна книга на Георги Филипов! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Август 20, 2010 Автор Доклад Share Добавено Август 20, 2010 Искам да дам още един полезен съвет. Никога не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе...Тъй като при висока температура той губи полезните си свойства. Китайците, а и не само те, дори готвят с мед, но при термична обработка той не само, че не е полезен и е изгубил целият си букет от ползи, а напртоив даже обратното. Това е добър съвет! Искам да го подкрепя със следното: Само да напомня, че водна баня не е: буркана в тенджерата с вода и водата да ври! Най-простичко казано водна баня е до буркана да се докосва само водата!!!!!!!!!!!!!! Разликата е в това, че на дъното на съда, който ползвате температурата е същата като и на източника върху който е съдът!!! Направете си експеримент и ще се убедите. Ако искате да разтопите мед без да навредите на здравето си го напрвете просто като го разбъркате с вода не по-топла от 37 градуса по Целзий. Ако се питате защо ето какво казва науката: Медът е кисела среда - т.е. рН е по-малко от 7. Медът е смес от захари - главно глюкоза и фруктоза. Когато се нагрява глюкоза в кисела среда се получава едно канцерогенно вещество наречено хидроксиметилфурфурол! Сега е много модерно да пъхаме всичко в микровълновата печка и най-вече мед. Помислете преди това! Като човек, който се грижи за пчели и нещо поназнайва за тях и пчелните продукти биз завършил с това: Яжте медът в естественият му вид към момента или го разтваряйте. Ако можете измерете аурата на меда след загряване и ще установите какво сте направили. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Август 20, 2010 Автор Доклад Share Добавено Август 20, 2010 Има хора,които са алергични към мед. Петър Димков препоръчва на малки деца и алергични хора да се дава мед,само ако е преминал през термична обработка - на водна баня 10 минути. Да, но това вече не е мед! Точно това е имал предвид Петър Димков. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Август 20, 2010 Доклад Share Добавено Август 20, 2010 Медът при храненето и лекуването на деца. Добавен към млякото при изкуственото кърмене, медът помага за по- доброто развитие на детето, за по- бързото и леко поникване на зъбите му, предизвиква повишение на еритроцитите и повишението на хемоглобина в кръвта му, подобрява апетита. Децата с удоволствие пият такова мляко. Медът в него помага за по- бързото усвояване на калция и магнезия, които са много важни за укрепването на костната система. Освен това той действа благотворно на стомашно - чревната дейност, действа успокояващо на нервните деца и подобрява съня им. Деца които консумират мед, страдат по- рядко от болки в стомаха и газове. С други думи, за здравето на вашите деца ще бъде много полезно да подслаждоте ястията им вместо захар с мед. Само не прекалявайте, за да не започне медът да предизвиква у тях отвращение. Включете поне 1 лъжица мед в порциона на дететои скоро ще се убедите колко благотворно е това за тяхното здраве - подобрява се апетита, стимулира се храносмилателната дейност, децата са по- жизнени, укрепват физически. Поля Димитрова "Лекуване с мед" Относно алергичните прояви към меда, това се отнася за хора, които имат повишена чувствителност към част от съставките му. Тогава има нежелани реакции, като виене на свят, повръщане, задух, но това са много редки случаи, предполага се, че това е от наличието на пчелен прашец в меда, който е богат на белтъци. Но е изследван парадоксът, че именно цветния прашец пък лекува сенната хрема, което си има своето обяснение, разбира се. Добре прецеденият мед съдържа минимум восък и прополис в себе си, рядко и значително количество прашец, така че като цяло той е безвреден дори и за деца. Разреждането при децата трябва да е в течност, но ако искаме качествата на меда да се запазят трябва да е без термична обработка. Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.