Jump to content
Порталът към съзнателен живот

11.02.2008 г. - За да бъдем свободни, ние трябва да се освободим


Recommended Posts

Мисъл на деня - 11 Февруари 2008 г.

"За да бъдем свободни, ние трябва да се освободим от влиянието на нашите деди и прадеди. Ние трябва да се освободим от влиянието на всички техни постъпки, които не са естествени."

Из Той ми е и брат, и сестра, и майка, 33та НБ, 5.IX.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

В началото на беседата са били прочетени следните стихове от Евангелието на Марк:

31. И дойдоха майка Му и братята Му и, като стояха вън, пратиха при Него да Го викат.

32. Около Него седеше народ. И Му казаха: ето, майка Ти, и братята Ти, и сестрите Ти, вън, дирят Те.

33. Той им отговори и рече: коя е майка Ми, или кои са братята Ми?

34. И като огледа седещите наоколо Си, каза: ето Моята майка и Моите братя;

35. защото, който изпълни волята Божия, той Ми е брат, и сестра, и майка.

:hmmmmm:

Винаги съм си имала проблем с тези думи на Исус Христос. Прочетох цитираната от Ася беседа и малко ме учуди трактовката на Учителя на тези стихове от Евангелието. Не бях се замисляла по този начин върху тях. Ето някои цитати от същата беседа, които ми направиха впечатление:

Всеки, който не те оставя свободно да мислиш, не те оставя свободно да решиш дадена работа, никакъв брат не ти е. Братът трябва да остави брата си за дълго време да бъде свободен. Всеки трябва да бъде свободен. Каквото направи, да го направи от свободна воля. Христос казва: „Всеки, който изпълнява волята Божия, той Ми е и брат, и сестра, и майка.“ Как ще проверим тази идея?

........

Та, да дойдем сега до думите на Христа: „Всеки, който изпълнява волята Божия, той е и брат, и сестра Моя, и майка.“ ...Важността на Христовите думи седи в това, че много са говорили преди и след Него, но това, което Той е казал, никой не може да го каже. Защо? Понеже нямат тази опитност, това знание. Не е въпрос само теоретически да знае човек нещата, но трябва да ги е опитал, да дадем един образец. Та, когато Му казаха, че братята Му седят вън, Той отговори: „Всеки, който изпълнява волята на Отца Ми, той Ми е и брат, и сестра, и майка.“ Значи, идваме до брата и сестрата.

Значи, ако във всеки даден случай човек не може да отдели в себе си онези мисли, чувства и постъпки, които му помагат, той не може да познае кой е неговият брат, сестра и майка. Във всеки човек има известни мисли, чувства и постъпки, които му помагат. И той трябва да ги познава, да ги различава от другите.

За наследственото ограничение на свободата на мисълта има и в друга беседа:

Освобождението в света е да освободим душите си. Душите са заробени с миналото на нашите деди и прадеди. Душите са заробени с наследствените мисли, наследствените чувства. Сега дрънкаме, и искаме да се приложи Любовта. Не може да се приложи учението без Любов.

В любещите ръце

Все пак трябва да си призная, че беседата "Той ми е брат,и сестра, и майка", ми беше доста трудно да я прочета и да я разбера. Всъщност май не я разбрах...? :wub:

Срува ми се, че думите от Евангелието на Марк имат и други тълкования? :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Чудни са хората, когато някой път казват, че вярват в Бога, но не им върви напред. Някой е голям патриот, но не му върви. Друг е голям учен, но пак не му върви. Друг някой е велик изобретател, учен човек, но пак не му върви. Значи има нещо криво в този човек. Най-първо човек трябва да провери върви ли му в живота. На човека всичко трябва да му върви. Животът е съставен от ред неща, вследствие на което, за онези, които не го разбират, той е труден. Трудният живот е само за учените хора, за хора, на които съзнанието е подигнато. Тези хора трябва да разрешат трудните въпроси. Обикновените хора казват: „Аз вярвам в Бога.“ Така всеки може да каже. И аз мога да кажа, че съм учен човек и вярвам в науката. Науката не искa да ѝ вярваш, но трябва да я изучаваш. „Ама аз вярвам в математиката.“ Това е друг въпрос, ти трябва да я изучаваш. „Ама аз вярвам в музиката.“ И това не е достатъчно, ти трябва да я изучаваш. Такава вяра е вяра на сенките. Ти можеш да вярваш в сенките, но друго е да вярваш в дърветата.

Да те остави брат ти, приятеля ти свободен, значи да ти позволи да усвоиш уроците на живота. Да опиташ и приложиш малкото знание. Понякога може да получиш шамарче, друг път нещо красиво да ти се случи, но ти да направиш сам изводите си, сам да осмислиш случващото се.

Лесно е да кажеш на някого-живей така, прави това... Но дали като го предпазваш му правиш услуга? По-добре е от малките грешки да се поучаваме, та да не се стига до големите...

За всеки човек има определени уроци, с които той да развие определени качества. Ако Бог му е дал това в живота, кои сме ние та да съдим и да казваме не, ще живееш по моя начин?

Има един невидим, разумен свят, който работи и ни помага да израстваме. Не ка му се доверим и да оставим свободно и будно съзнанието си. Мисля, че това помага :)

Ако мисълта за Бога стои постоянно в ума ви, вие ще бъдете благословени. Каквото работите, все за Господа мислете. Ако в ума ти дойде мисълта, че си грешен, кажи: "Зная, че съм грешен, но и друго нещо зная: че има Един в света, Който ме обича. Щом Бог ме обича, аз ще изпълня Неговата Воля, ще Му служа, както трябва!" Ако ме питат защо обичам Бога и защо Му служа, ще отговоря: "Защото и Той ме обича". На Любовта се отговаря с Любов. А Любовта се изявява чрез служене и работа. Ако не Го обичаш, няма да Му служиш. Любовта работи. Следователно, който работи, той е в Любовта. Който не работи, той е онзи, когото любим. Бог работи отгоре, а ние - отдолу. (Беинса Дуно)

Обичам да си тегля карта на мъдростта и винаги ми казва много неща, та и днес...

Да му служа, както мога и с каквото мога, колкото Любов имам, пък Той да подреди и отсъди...

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...