Jump to content
Порталът към съзнателен живот

25.01.2008 г. - Защо трябва да любя? За да се подмлади твоят живот


Recommended Posts

Мисъл на деня - 25 Януари 2008 г.

„Защо трябва да любя една жена?” – За да се подмлади твоят живот. Жената пита: „Защо трябва да обичам мъжа?” – За да се подмлади твоят живот, нищо повече. Ако дъщерята иска да продължи своя живот, тя трябва да обича баща си, а не майка си. Синът пък трябва да обича майка си. Така върви законът. Братът и сестрата пък отделно ще се обичат. Най-първо братът ще обича майката, сестрата ще обича бащата и тогава ще родят онази мощна сила.

Из В начало бе Словото, 11та НБ, 14.II.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Провокира ме следната мисъл от същата беседа. Тя ми се струва значима, защото е във връзка с всичко в живота. И е във връзка с горната, но трябва да се проследи вътре в текста.

"Казват учените, че всичко става по еволюционен път. Еволюцията върви по насилствен път. За да еволюира човек, трябва да се употреби голямо насилие. Насилието е творчески акт в природата."

В школските учебници еволюцията беше естествен, ненасилствен път на развитие. Но за да има промяна, тя трябва да е предшествана от несъответствие. Тогава организмът извършва известно насилие на част от себе си , за да я промени и да просъществува като цяло.

Кога една промяна е насилие и ако не е , какво друго може да бъде?

Ново удоволствие - ако създава непознати до момента приятни усещания?

Как да ползваме едното и другото?

Да насилим насилието да се превърне в удоволствие?

В живота има някои примери за това.

Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност защо е необходимо да обичаме? Ето защо:

Сега вие трябва да си зададете въпроса защо трябва да любите. Ако не люби, човек никъде не може да си намери място. След като е мислил дълго време, най-после Господ създаде света заради любовта. Човек трябва да люби.

Следователно, за да живее, човек трябва да изучава законите на Божията любов.

...............

За пример, дойде ли до любовта, знае се, че любовта има 3 полюса, свързани с 3 различни центъра: любов към Бога, който център се намира в горната част на главата; любов към ближния, който център се намира в средата на главата; и най-после, любов към себе си, чийто център се намира в малкия мозък. Последната любов е най-груба, поради енергиите, които се развиват у човека. Днес хората живеят специфично с тази любов, вследствие на което мислят само за себе си.

Най-важна любов е любовта към Бога. Този център е от най-голямо значение у човека. И ако българите са страдали досега толкова много, това се дължи на факта, че у тях тази жлеза, този център на любов към Бога е слабо развит.

У славяните, обаче, този център – любов към Бога – е най силно развит. Затова именно на тях е дадено толкова много земя. Защото те обичат Бога. Няма народ, на който Бог да е дал толкова много земя, както на славяните. Докато славяните обичат Бога, всичко ще имат. Щом изгубят любовта си към Бога, всичко ще изгубят. На какво се дължи силата на човека? Силата на човека се дължи именно на тази жлеза у него, на любовта му към Бога.

В началото бе Словото

Много интересно е мнението на Учителя за славяните. :3d_022: Защото в момента е много мадерно да се отричаме от славянския си корен и да се отъждествяваме само с прабългарите на Аспарух. Но това е забележка от мен извън темата.

Линк към коментар
Share on other sites

Бина, от прабългарите сме взели силата и твърдостта на характера, но за съжаление упованието в Бога и топлотата ни са закърняли, а те са от славянския ни корен.

:feel happy:

Да обичаме мъжа, който е вън или жената, която е вън това значи да пускаме Любовта в сърцата си и да ставаме разумни, да разбираме другите. Постепенно се образуват връзки между двете полукълба в мозъка ни-мъжката и женската. Така става и подмладяването, енергията протича все по-безпрепиятствено през нас. А младите хора са енергични, жизнени, усмихнати...

Линк към коментар
Share on other sites

Да обичаме мъжа, който е вън или жената, която е вън това значи да пускаме Любовта в сърцата си и да ставаме разумни, да разбираме другите. Постепенно се образуват връзки между двете полукълба в мозъка ни-мъжката и женската. Така става и подмладяването, енергията протича все по-безпрепиятствено през нас. А младите хора са енергични, жизнени, усмихнати...

:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

В началото на тази беседа чета:

Разумното в света, това е разумният акт, който твори. Под думата „Слово“ разбираме пробуждане на разумния акт в света, който създава цялата вселена. За да се разбере този процес, човек трябва да съпостави срещу него контрасти. Контрастите се заключават в противоположностите. Противоположностите съдържат някои неща, а някои не съдържат.

Така разбирам, че разумният акт, койтосъздава цялата вселена, трябва да се съпостави с противоположностите. То ест този акт е извън играта на противоположностите. Не можем да търсим този акт в неговата цялост, не можем да търсим връзка с него, не можем да я намерим, ако останем в плоскостта на противоположностите. Защото има неща, които те не съдържат. Те могат да служат само за съпоставка. За да направим избор. Противополжностите, или Другото... Другото не се противопоставя на противоположностите. Но потънали в тях, оплетени в илюзорни избори на единия край на някоя двойка противоположности (забравяйки, уви, за неразривно свързания с него друг край) не се сещаме за Другото. А всъщност то е разумният акт...

По- нататък в същата беседа откривам една много любопитна задача за Ученика:

Сега природата се е заела със създаването на нещо ново. Новото за рибите са птиците; новото за птиците е конят; новото за коня е човекът. Какво е новото за човека? Това вие ще го намерите. То е нещо неизвестно. Сега ви задавам една математическа задача с едно неизвестно, която сами трябва да решите. Ще кажете, че тези задачи лесно се разрешават. Не се разрешават лесно.

Ами тогава... На работа! Какво е Новото за човека?

Линк към коментар
Share on other sites

Сега, като ви говорих малко за щитовидната жлеза, можете да прочетете и вие нещо за нея. Освен тази жлеза, в организма има много още важни жлези. Една от тях е тази, която се намира между веждите, в мозъка някъде. Тези жлези индусите ги наричат „чакри“. Чакрите са особен род жлези, свързани със специални функции. От всяка жлеза се създават особен род енергии, специфични енергии. Ако човек не може да произведе в себе си умствени, духовни енергии, това показва, че съответните органи в него не са събудени. Човек трябва да работи върху себе си, да дойде до положение да отделя фина енергия, с която да извърши някаква по-висока работа. Той трябва да се разбира в това отношение.

Мисълта за съвпадението на жлези с чакри ми се въртеше от две години, а сега съм доволна, че намирам потвърждение за това и в думите на Учителя. Благодаря на Ася Иванова за цитата от тази беседа, с който привлече вниманието ми, за да я прочета цялата. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...