Багира Добавено Януари 27, 2008 Доклад Share Добавено Януари 27, 2008 Харесва ми експеримента на Кристиян! Мисля си, че затова е много поучително, освен забавно, човек да играе на детската игра "Развален телефон". Хем ще осъзнава наличието на този факт, хем ще получи експериментален опит в определянето на достоверността на информацията, достигаща до съзнанието му, хем няма много да се втелясва от влизащия в системата шум. това просто си става. Което не значи да не се опитваме да предаваме информация! Ще ми се тук да споделя нещо лично. Може да послужи за илюстрация на т.2 , посочена от Васил (която според мен трабва да бъде т.1) и за съображенията на Кристиян. Отгледана съм от баба си, главно, или поне- с решаващата и помощ. Те бяха с дядо ми ученици и последователи на Учителя. В онези времена това носеше известни неприятности и опасности. Дали заради това, или заради особено дълбоко съзнаване на ролята на вътрешното знание, баба ми никога не ми е говорила за идеите на Учителя в пряк текст. Но винаги е действала по отношение на мен според тях. Пееше ми песни, но никога не ме е карала аз да ги пея. Правеше си гимнастиките, но не ме караше аз да ги правя. Е, ако ми хрумне... Но не ме караше. От малка ме водеше сутрин рано на разходки (и никога не съм изпитвала бунт срещу това), някак вътрешно ме научи да разбирам и обичам контакта с природата- с изгрева, със залеза, с водата, с дърветата, с камъните, с ред други неща! Без да ми говори нищо! (и добре, че не го правеше, защото иначе доста се карахме, конфликти между поколенията...) Двайсетина години след като си отиде, всичко това избуя в мен, оказа се, че просто си е седяло там някъде, получено от нея без нито една дума, съхранено, докато дойде времето да може да порасне без да бъде смазано... Това беше нейният отговор на този въпорс- "Как да разпространим словото?"! Малко проточил се във времето, но какъв ясен отговор! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mdrya1953 Добавено Януари 28, 2008 Доклад Share Добавено Януари 28, 2008 (edited) НиколаДамянов Така е, опитностите, за които Учителя ни говори придобиваме в самия живот, а не като стоим гледаме отстрани и съдим другите. Приложени думите на Б. Дуно имат смисъл и постепенно ние ставаме част от Духа, като го пуснем в себе си. Словото като проводник на Божественото навлиза в живота ни посредством творчеството, личните проверки, любовта и изучаването на Природата... То е кодирано навсякъде около нас и е нужно само да настроим сетивата си, за да го усетим, за да оживее всичко... Мир, Любов, Истина Редактирано Януари 28, 2008 от Mdrya1953 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
geotoni Добавено Май 17, 2009 Доклад Share Добавено Май 17, 2009 (edited) Какво можем да направим за разпространието на Словото. Как смятате, че е разумно да се постъпи по този важен въпрос? Имате ли вече преживян опит или бъдещи планове, които да споделите. Аз например използвам Интернет като средство между приятели и непознати. Двата метода на проповядване І. Работа в света. Когато работим в света, трябва да изберем такъв начин, който е достъпен – в това седи всичката тайна. Ще употребиш един начин, втори, трети, сам ще избираш догдето стане възможно да предадеш една истина. Методите трябва да се изменят всеки ден така, както учителят изменя методите всяка година. Този, който пита какъв метод трябва да употребява при работа в света, дълбоко се мами, ако мисли, че се прилага един и същ метод веднъж завинаги. За духовното говорете само с онези, които ви разбират, а с другите водете обикновен разговор. Всеки ден човек трябва да има едно малко приложение, а не да чака първо да се уреди и чак тогава да започне работа за Бога. Някой човек схваща погрешно нещата и казва, че като застарее, тогава ще работи за Бога, но как, когато тогава не ще бъде способен. Да работи докато не е уредил своите работи, уреди ли ги, няма да може да работи. Човек трябва да сее свещеното семе навсякъде, където иде да остави следа. Безспирно трябва да се сее, а на много хора кармата не им позволява да работят за Бога – грижат се за ниви, къщи, имоти, за служби, жена, дъщери и синове и пр. Трябва да се работи разумно в света, да се представи на хората това, което е достъпно за техните умове и сърца. Някои искат да възприемат Истината по научен начин и по този начин ще им се представи; на всекиго ще се представи Истината по такъв начин, по който му е най-достъпен. Трябва да се изработят методи за предаване на една Истина на света. Когато човек върши дадена работа, трябва да я осмисли предварително и чак тогава я върши! ІІ. Методът на теменужката. Как трябва да се работи за Бога? Трябва да се работи по пътя на най-малкото съпротивление. Едно цвете си стои на мястото, но като дойде вятър и го разлюлее, то пръска своите семенца навсякъде. Значи и ние като цветята можем да стоим на определеното нам място и да пръскаме семенцата навсякъде. Семенцата са мислите. А малките дървета, ако не се поливат, изсъхват, т.е. трябва да се посещават тези, с които се прави връзка. ІІІ. Методът на събуждането. 1. Обръщане на души към Бога. Важен е методът на събуждане на душите. Да се събудят и да станат работници за Делото Божие, които са готови ще се пожертват за успеха на делото. Това не е нещо, което изведнъж става. То е като цвят, който се разцъфтява постепенно и като плод, който вързва и узрява постепенно. Днес – малко, утре – малко, но ако се предаде наведнъж цял урок, няма да се разбере; малко по малко да се навлиза в материята. Ще дойде време, когато нашите хора смело ще излязат да работят – те всички чакат. Човек го е страх, докато е сух, но като се намокри, не се бои. Отсега нататък ще станем по-нападателни, по-агресивни. Доста работехме вътре и сега ще се мъчим да работим в широкия свят, да направим нашите идеи достъпни на света. Добрите хора, като се събудят, отиват да работят между другите, за да ги просветят, защото знаят, че ако стоят настрана, сами ще пострадат. Най-великата работа всред масите е пробуждането на душите, тяхното спечелване за Бога. Когато един човек иска да работи за Бога, той всичко може да направи с всичкото си смирение, без никакво тщеславие. Това правило да поставим в ума си: не да привлечем човека да дойде при нас, а да го пратим при Господа и Той да го приобщи към нас. Чак тогава ще му покажем духовната пътека, така пак ще го пратим към Господа, като го предупредим откъде да върви и как да служи на Господа С вътрешно усърдие човек трябва да се стреми да служи на Бога. Казано е: „Който обръща души към Бога, той печели”. Не само да се посее, но силата стои в това – посятото да израсте. Обърнат към Бога е онзи, който не само вече почва да вярва в Бога, но и се захваща за духовна работа – и той почва да обръща души към Бога. Когато човек говори на някого за Бога, той има вече контакт с Духа, само че да съзнава това. Ние искаме да обърнем хората към Бога, но не сме ние, които ще ги обърнем. Ние трябва само да подкрепим човека – „Стани, братко!” и да си отминем. При сегашните условия първото нещо е да бъдете добри, умни и смели. Не да събудим и да обърнем всички хора – това е работа на бъдещето, а сега да обърнем тези, които са готови. Защото има хора, които се нажежават, но после изгасват, а нам ни трябват хора, които горят и не изгарят. Не е в количеството, но в качеството на хората, които ще се обърнат към Бога. Обръщането на една душа към Бога е много нещо. Всеки човек в живота си трябва да заведе при Бога поне 30 нови души. Много трябва да се работи, за да се разпръснат заблужденията на хората и когато се пробудят душите им, трябва навреме да им се даде необходимата храна. Като се събудят, трапезата да бъде приготвена, за да ядат. Има много готови души. И специално за тези, които сега се пробуждат, трябва да се направи нещо като буквар, ръководство с подходящи школни беседи, които постепенно да ги въведат в окултното познание, а това ще им даде вътрешно разширение и свобода. В Новото учение няма време за спор. Като намериш готова душа, ще кажеш „Тръгни!” и без да убеждаваш, който е готов, ще разбере всичко и за прераждане, и за вегетирианство, и за всичко останало. А като не е готов, не иска, тогава не спори, но ще му кажеш: „Карай както си знаеш и то е хубаво”. Ще работите върху тези, които са пред прага на събуждането, а другите остават за следващата епоха. Бог, като изпраща някого на работа, не го изпраща при богатите, а при бедните. Когато Кортеза обикаляше България, пращаха я при някоя бедна жена. Та сега вие не отивате там, където ви изпраща Господ, а – там, където не ви е изпратил. Всеки човек, който отива да говори, трябва да даде нещо на хората. Той трябва да е изпратен като посланик и всеки, на когото ще проповядва, трябва да има вътрешна необходимост, не е нужно всички хора да се обърнат. Човек трябва да работи в света за Бога с пълно съзнание, с вяра и да остави на Невидимия свят и на Бога за крайните резултати. Нали се казва: „Словото няма да се върне, без да принесе своя плод”. В света ние сме тези, които Бог предузна, предопредели и призва. Видиш ли един призван, ще му кажеш: „Ти си призван, ела”. Човек трябва да бъде като пчелите. Пчелата знае къде се намират цъфналите цветя, усеща миризмата им. Още като излезе от кошера е ориентирана. И човек, като се посвети да работи за Бога, да чувства къде се намират тези души, при които трябва да отиде. Най-напред помоли се за този, при когото отиваш. Изучавайте Стария и Новия Завет, опитността на апостолите, как са работили тогава и вижте как ще работите вие днес. Например, днес на един ученик от гимназията като му говориш, той сам ще се подбуди да работи между своите другари. Важна работа е да се печелят души за Бога. 2. Опасности, които крие методът. а) В духовния живот има една своеобразност, например, един човек проповядва на друг, но при обърщането към Бога, той влага повече от елемента на амбицията и на личната заслуга, навлиза в тази деликатна работа с тщеславие и тогава у този, който е обърнат, се проявяват същите черти и след време заприличва на благодетеля си. б) Духовният живот е едно богатство, но той трябва да се проповядва с голямо умение. Ако вложиш духовния живот в един човек, който е негативен, ще го развратиш, защото той няма да може да го употреби. в) Като работиш между хората, давай, но за да не осиромашееш, мисли за Бога, храни светли мисли и дълбоко размишлявай, така отново ще забогатееш. Препълниш ли се с богатство, пак давай. Така правете всякога – човек трябва да има, за да раздаде. г) Ако някой ти каже, че си се заблудил, няма нищо, той вижда себе си. Друг някой иска да повдигне хората, а пък себе си не е повдигнал и затова няма успех. Така не може, трябва да повдигнеш най-първо себе си, иначе се допускат грешки, няма резултат, оплитат се и страдат от това, страдат и тези, на които помага. 3. Практически правила. А. Без догматизъм. а) Освободете се от догматизма. Трябва да се намерят връзки и допирни точки със сродните течения – да се намерят общи идеи и общи принципи с тях. б) Като обръщаш един човек към Бога, недей го прави привърженик на една или друга църква или общество, а само посади семенце в душата му и се отдръпни, после се върни втори път, за да го полееш и си замини. Човек трябва да бъде съобразителен, да говори на хората това, което могат да разберат по-добре. И той ще говори нещо реално, не към коя страна да се застане, а да се възприемат новите идеи. Някои са работили преди теб върху душите, върху които ти сега работиш, и са ги подготвили. Те не могат да им предадат това знание, което ти можеш да им дадеш, но и ти не можеш да им предадеш, ако не са ги учили отвътре. Да няма никакво колебание. Онези, които са определени, ще дойдат. Ще отидете да работите там, където влагата и топлината са работили преди вас, значи Бог трябва да е подготвил условията, а вие ще отидете само, за да довършите започнатата работа. При изнасянето на сказки е хубаво да има диалог, но и да се даде материал за самостоятелна работа, така човек ще осъзнае, че се интересувате лично от него и по-успешно ще види специфичното, което се отнася за него. в) Във вестникарските статии, при които обществото се запознава с нашите идеи, да се избягва всякакъв догматизъм. Мисълта да бъде свободна и изложението да бъде безпогрешно и ясно, да не се създава впечатление, че се защищава това или онова. Да се използват по-меки думи, в кряскането не седи силата. И този, който пише статията, да не изглежда като дълбоко заинтересован и пристрастен, но – като един зрител. Трябва да се избягва морализаторския тон, а да се изтъкнат принципите и методите на Природата. Освен това в тези статии не трябва да се съобщават много дълбоки неща, тъй като читателят не е подготвен, ще махне с ръка и ще каже, че това не е научно. Б. Разпространяване на Словото. Образувайте подвижни библиотеки. Създайте ги навсякъде, заедно и всеки поотделно. Едно семе ще падне в тръни, друго – на пътя, трето – на камък, а четвърто – на добра почва. Трябва една мълчалива работа за разпространение на беседите. Може да се проповядва, може да се работи, но ако отгоре не дойдат Съществата да помагат, не би вървяла работата. Ако се заема, за един ден мога да разпространя много книги. Ще изтъквам, че ако се прочете тази книга, в живота им ще потръгне, болният в дома им ще оздравее. И ще заявя: „И ако не ви потръгне, върнете книгата назад, а ние ще ви върнем парите”. А пък вие си казвате: „Кой ще ходи сега?” и се тюхкате, че не се разпространяват книгите. Отидете ли при някой човек, ще му препоръчате това отлично мляко, от което все още не е пил. Той не може да живее добре с жена си или децата му не са послушни, ще го бутнете на болното му място и ще му кажете, че като прочете тази книга, ще бъде щастлив. Вие мислете, че така ще го подведете, не, от тази книга той ще се научи как да живее. Тези книги съдържат мъдростта на живота и трябва всеки сам да направи опит. В. Работа с начинаещите. Когато вярваш в Бога, понеже се намираш в деня на своя живот, ти виждаш слънцето, но този, който не вярва в Бога, той е в нощта на своя живот и спи спокойно, но щом слънцето изгрее и за него, то ще го види и той. В събранията на Братството да не се приемат хората прибързано, оставете ги да се учат отвън, в света. Попитат ли какво е вашето верую, ще кажете, че вярвате точно в това, в което те вярват и че те вярват точно в това, в което и вие вярвате. Темата „В какво ние вярваме” трябва да я изнесем в една брошурка, в един катехизис. Ще си признаете, че сте най-богатите хора в света, без да носите нещо и че това, което могат да ти го вземат, то не е чак толкова необходимо. Г. Ядката на българския народ. Всички, които съставляват ядката на българския народ, трябва да се привлекат. Не са много, но тази ядка е същината на народа и тя може да образува всичко останало. Трябва да се създадат и групи: по двама, по трима да се събират в името на дадена идея, но да има точен метод в работата им. В тайно да се съберат, за да четат, не толкова да се молят, после молитвата сама ще дойде. Нека първо да се създаде правата мисъл в човешкото съзнание, да се събуди този ум, за да се почне интензивно и свободно да се мисли и чак след това ще да последва истинска молитва. Такива групи могат да се образуват навсякъде и да има връзка помежду им, мнозина могат да вземат участие, чрез кореспонденция. Д. Как и какво да говорим на хората. Според дадения случай ще ви се дадат и темите. Но когато говорите пред интелигенцията, ще изтъквате повече научната страна, а когато сте между народа, вземете примери от Природата, която ги заобикаля. А когато се намерите в една среда, която не ви обръща внимание, например, между хора, които пушат и пият, седни между тях и си мълчи, но вътрешно пейте някои от духовните песни и ще видите, че те постепенно ще млъкнат, ще се обърнат един след друг към вас и ще искат да им говорите. Вашата мълчалива песен им е подействала и е насочила цялото им съзнание към идейното. Почнете да правите опити с това. Аз съм правил ред опити. Изобщо, на селяните ще се говори повече с примери, без да се морализират. Символичният език е красив език и дава работа на мисълта, ако се даде направо готов принцип, слушателят няма желание да го прилага. Не давайте готово знание, а винаги говорете с притчи и със символи. Кажете нещо, заинтригувайте и сетне изтъкнете Божественото, така слушателят ще се запали, дори ще иде да пали и други. Да кажем, че говорите на хората, но мислите, че не са ви разбрали, тогава пак опитайте, но с нови средства. Ще се учите догдето всички хора почнат да ви слушат, но никога не бива да предизвиквате с речта си – да се говори не е лесна работа. Хората имат нужда, когато се говори с тях, да се засегне болното им място. Винаги има някой повод, по който да поговорите с тях. Ще започнете постепенно и ще им говорите разумно, като се поставите на тяхно място. Ако човек работи за Бога, той се благославя. Когато се пътува из страната с духовна цел, трябва да се дават съвети и да се лекуват болните. Българите много се интересуват от окултни науки, те са много любознателни. Разговарях с тях, правех им френологични изследвания и чак след това почвах да им говоря за Новото учение. Когато държах сказка в Айтос, целият салон бе пълен, а извън него имаше още повече хора. Започнах с онова, с което се занимава аудиторията и вървях към това, което най-малко разбира. А и всеки се интересува от това, за което малко е слушал, и чака, за да види какво ще се каже. Бургас 13. 04. 09 г. Мисли от Учителя, подбрани от "Акордиране на човешката душа“, т. 3, "Работа в света", Б. Боев съставил geotoni Редактирано Май 19, 2009 от Ани Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Велина Василева Добавено Май 17, 2009 Доклад Share Добавено Май 17, 2009 Преди всичко е нужно да проявим това Слово в живота си. Нужно е да се свържем с неговия източник. Ако поставим къс метал до магнит, металът ще приеме от свойствата на магнита и сам ще се превърне в център на привличане. Словото е магнетизма, а не неговия носител. Що се отнася до чисто информационното разпространение на различните учения, то в момента е лесно осъществимо. Дори бих казал, че твърде лесния достъп до информацията създава едно безотговорно отношение към нея. Създаваме си илюзията, че едва ли не човечеството е толкова напред в развитието си, че знанията с които разполагаме са плод на нашата духовност и пропускаме факта, че сме приложили в живота си едва нищожна част от това което знаем. Много ми харесва това становище... Благодаря... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
braman Добавено Май 17, 2009 Доклад Share Добавено Май 17, 2009 Я, каква важна тема! Давам си мнението, защото ние често се изправяме пред подобно предизвикателство. Това, което знам от личен опит, е, че наизустените текстове и трансфера им в главата на другия въобще не помага. А когато сме във стабилно възвишено състояние, пропито наистина от качествата за които се опитваме да говорим, няма значение дори какво толкова казваме. Всяка една работа, извършена с любов и преданост, дава добър резултат. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Велина Василева Добавено Май 17, 2009 Доклад Share Добавено Май 17, 2009 Я, каква важна тема! Давам си мнението, защото ние често се изправяме пред подобно предизвикателство. Това, което знам от личен опит, е, че наизустените текстове и трансфера им в главата на другия въобще не помага. А когато сме във стабилно възвишено състояние, пропито наистина от качествата за които се опитваме да говорим, няма значение дори какво толкова казваме. Всяка една работа, извършена с любов и преданост, дава добър резултат. "Изворът е дотолкова извор, доколкото - вода изтича от него!" П.Дънов Отново си в десятката, Брат! Напълно споделям това, което си написал... Ако решим да прецизираме темата, можем да стигнем до две сравнително самостоятелни под-теми: (1) "Как да разпространим текста на Словото?" (2) "Как да разпространим Духа на Словото в човешките сърца, умове, души?" Напълно съм съгласна! Твърдо вярвам, че ще се намери кой да реши технически т.1. По един, или друг начин. Повече, или по- малко автентично. Повече, или по- малко колективно. По- рано, или по- късно. Това не е лесно, но съвсем не е толкова трудно, колкото т.2. Тя не е от вида "Хайде да тръгваме да работите". Не, тя е от вида "Я да тръгвам да работя!" Сега. Веднага. Аз. И, ако съм вярна на собствените си схващания, направо ... колкото се може повече ... не- аз! Не мога да разпространявам нещо, което нямам! Първо трябва това Слово да оживее в мен! И тук стигам до нещо много любопитно! Сред явленията, на които сме призвани да дадем път в себе си, е възможно да няма първо и второ! Възможно е да има една едновременност, защото те не са линейни! Та ще оживява Словото в мен и едновременно с това- в една група хора, във всеки от които то ще оживява както по различен начин от моя, така и по съвсем един и същ- в основата си. И във взаимодействието на всички от тази група, както помежду им, но най- вече с Изначалната Творческа сила, може да оживее Словото... Което бе в Началото... Даже считам, че последното линейно действие на една такава група би било преместването на т. 2 като т. 1. Както казват братя Стругацки: " Но това е една съвсем друга история." Дано да можем да я "прочетем"! Браво, Багира! Сестричке моя...Това е абсолютно точно...Най-важното е да изчистим себе си - другото ще си дойде естествено и автоматично, защото Бог е този, който работи, а ние сме само негови съработници!...Нищо повече... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
цветна дъга Добавено Май 17, 2009 Доклад Share Добавено Май 17, 2009 Току-що разбрах за чудната тема - РАЗПРОСТРАНЕНИЕ на УЧЕНИЕТО! БЛАГОДАРЯ на хората осъществили и осъществяващи реализацията на разпространението на СЛОВОТО! Искам да споделя нещо - много силно и ефективно въздействие ми оказват аудиовариантите на лекциите от Учителя от МОК, музиката, аудиоварианта на Библията - слушам ги, когато чистя къщата, когато готвя, когато съм нервна и напрегната, когато нямам(се променя в конструктивен план ) или имам нагласа, още повече ми дава сила да издържа изпитите. А и на колкото мои близки и познати съм ги предлагала - резултатът и за тях е позитивен. И разбира се, най-важно е, както се каза, да живеем според Словото. Роди се една идея - ако има възможност в аудиовариант да бъдат направени формулите и молитвите, още повече аудиолекции, да се продължи и МОК от Учителя. Да заживеем, да дишаме, ден и нощ Светлината. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ани Добавено Май 19, 2009 Доклад Share Добавено Май 19, 2009 Прочете това мненние. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts