Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Страданието

Диана Илиева

37 гласа

1. 1. Нужно ли е страданието за духовното ни израстване?

• Да, може да помогне!
      35
    • Не, може да попречи!
      1
    • Няма връзка с духовното израстване!
      1

Recommended Posts

O, не смятам, че който страда, значи е сгрешил, нито пък "грешка е да се страда". Усещането за срадание е нормално - то е адаптационен механизъм, който съвсем не е за подценяване. Ако не страдаме от студа, няма да си облечем топли дрехи и ще увредим организма си. Ако не страдаме от силното слънце, дали ще ни дойде на ум, че то е опасно за главите и кожата ни? Хората не случайно казват - "Не питай старило, питай патило". Аз, например, забелязвам нещо доста забавно с моя стомах. Ако нещо със захар ми привлече вниманието и а-ха да посегна, а устата вече се приготвя за вкуса, изведнъж стомахът ми подава неприятното усещане, което имам след като захарта стигне до него. И се осъзнавам и се отказвам... Обаче понякога споменът избледнява и хапвам - и пак ми държи "влага" доста време.

Редактирано от Донка
Линк към коментар

Оформя се тезата за страдание= грешка и по- точно като следствие от такава. Поставяте ли равенство ?

То е и подготова за бъдещи събития, подготовка за бъдещо щастие, подготовка за бъдещи задачи, учебен процес.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар

Никой не пише по втория въпрос:

Можете ли да дадете поне един пример за човек, който не е преживявал никакво по-съществено страдание в живота си (човекът да е прехвърлил 21 годишна възраст, а най-добре е да е поне на 42г.)?

Линк към коментар

Ако човекът е преживял едно или две страдания - до 42 г.- и е успял да научи уроците им, да се промени - това ще се брои ли за перманентни страдания?

Линк към коментар

Донче, двата ми въпроса не са свързани един с друг.

Във втория не става въпрос вече за никакви непрекъснати страдания, а питам за човек, който да не е преживял НИТО ЕДНО по-съществено страдание.

Линк към коментар

Никой не пише по втория въпрос:

Можете ли да дадете поне един пример за човек, който не е преживявал никакво по-съществено страдание в живота си (човекът да е прехвърлил 21 годишна възраст, а най-добре е да е поне на 42г.)?

Буда. До 21 годишната възраст не само не е преживял никакво страдание, но не е и виждал страдащи хора.

Страданията му почват после.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар

Хм, за Буда не бях помислила ...

Ама до 21 не се брои.

Линк към коментар

Буда. До 21 годишната възраст не само не е преживял никакво страдание, но не е и виждал страдащи хора.

Страданията му почват после.

А стига ве! Нима има човек, който поне да не си е белил колената като дете и да не е ревал, и да не е имал колики като бебе?

Нека не бъркаме мита с реалността. ;)

Линк към коментар

Канел, казахме - по-същствени страдания. Иначе всеки са го хапали комари например :D

Линк към коментар