Jump to content
Порталът към съзнателен живот

22.12.2007 г. - Опитай човешкото, прилагай ....


Recommended Posts

Мисъл за деня - 22 Декември 2007 г.

"Когато стане въпрос за човешкото, ангажирайте се по отношение на него да го опитате. Що се отнася до Божественото, него прилагайте в живота си. Това значи да имате вяра колкото синапено зърно. "

Из Синаповото зърно, 20 НБ, 18.IV.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Да опиташ чпвешкото ще рече да не се идентифицираш с него. В момента, обаче, това е невъзможно, понеже друго не познаваме. И представите и усещанията за най-съвршенния Първоизвор също са човешки. Тях също трябва само да опитваме - те са продукт на света на явленията и рисуват по неговия лист, а пред Обекта (уж) си поставят непрозрачни воали. Отдалечаването само, в смисъл на тишина, от това човешко, ще донесе божественото. Неговото прилагане никога не би могло да бъде цел, защото целта е човешка и представлява идентификация. То ще бъде само резултат от кръвната промяна на човека, който се отказва от живота си, за да го получи.

Понеже е нужна отправност и по този път, а всяка позната отправност е човешка, то именно вярата, е тази, която може да ни води. Но тази вяра, която има друга природа, се отразява в повърхностите на човешкото и оттам предизвиква хоризонтално действие и реакция. Когато и се освободи нужното пространство да расте, тогава тя е колкото синапено зърно. Тогава тя е истинския божествен зародиш в нас и ни води по стълбата нагоре.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз си мисля, че да опиташ човешкото значи да не се страхуваш от живота. Всичко, което ни се случва и което ни причинява дискомфорт е човешко. Това, което ни носи вътрешна удовлетвореност и Мир е докосване до Божественото.

Именно вярата, колкото синапено зрънце ми е помагала да устоявам на изпитанията и да казвам Благодаря на Бога за всичко, в моя живот.

Защото всяка случка ме е учила на нещо, т.е. придобивала съм опит. Сега не само вярвам, а зная, че всичко, което ми се случва е Любов и е за мое добро....

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup:

"Когато стане въпрос за човешкото, ангажирайте се по отношение на него да го опитате. Що се отнася до Божественото, него прилагайте в живота си. Това значи да имате вяра колкото синапено зърно. "

Човешкото е външното по отношение на нас - информацията, която получаваме от заобикалящия ни свят. Нея я "опитваме" , с нея се ангажираме. Ако нямаме тази информация, този свят и опитности, не бихме имали поле, в което да проявим Божественото, си мисля.

Божественото - безусловната Любов - го носим в себе си. Да го прилагаме в живота си за мен означава да обработя с безусловна любов това, което опитвам от човешката си среда и съзнателно да определя отношението и поведението си, влагайки в него същата тази безусловна Любов.

Сега се замислих - средата, в която живеем също е продукт на такова прилагане на Божественото... или на липсата на прилагането му...

Опитвайки човешкото, ние опитваме отново Божественото ...

Вяра колкото синапено зърно - вяра, която да роди живот?

Линк към коментар
Share on other sites

"Който живее под покрива на Всевишния,

той ще пребъдва под светлината на Всемогъщия"

91 Псалом

Линк към коментар
Share on other sites

Изглежда живеем под друг покрив. Защото сме далеч от Светлината.

Да опитваме от човешкото, божественото да прилагаме- да не прилагаме човешкото, но да не го отхвърляме, защото и няма да успеем. Можем да го опитваме. Но пътят е в прилагането на Божественото. Тук вече идва трудното. Защото сме смъртни. Защото Божественото иска Божествен съд за да се излее. Изливането на Божественото в смъртен съд води до разрушаване на съда. (както е установила Семела). Затова и не се случва. В света на проекциите живеем най- много с проекциите на Божественото. Те са хубави, най- хубавото от това, което можем да си представим, или да възприемем. Но са проекции. Затова- да ги опитваме. Но не да ги прилагаме.

Линк към коментар
Share on other sites

Ние сми хора. Човешкото е нашата природа (разбира се нисша). Ние трябва да го опознаем, за да можем да го отхвърлим. Това не означава да му се отдадем и да стимулираме изкуствено всичко нисшо в себе си, но да не бягаме уплашени от него, а когато се случи да го срещнем в живота си (т.е. почти непрекъснато), да го разгледаме през очите на разума и любовта, да го съпоставим с идеала ни за Божественото и да направим своя избор съзнателно. Тука не става въпрос за еднократен избор, а за такъв който многократно правим чрез действията си. Опитваме човешкото и го отхвърляме, но само когато сме вътрешно убедени, че това е правилния избор, когато сме убедени, че това с което го заместваме е нещо по добро. Разбира се нещата са доста по-сложни, защото човешкото предразполага към зависимост и отхвърлянето му далеч не е лесно, но целия този процес на загуби и победи над нисшата ни природа усилва нашата любов, мъдрост и воля, а те са необходими за да може Божественото да се прояви пълноценно в живота ни.

Линк към коментар
Share on other sites

Опитваме човешкото и го отхвърляме, но само когато сме вътрешно убедени, че това е правилния избор, когато сме убедени, че това с което го заместваме е нещо по добро. Разбира се нещата са доста по-сложни, защото човешкото предразполага към зависимост и отхвърлянето му далеч не е лесно, но целия този процес на загуби и победи над нисшата ни природа усилва нашата любов, мъдрост и воля, а те са необходими за да може Божественото да се прояви пълноценно в живота ни.
:sorcerer::yinyang::angel: Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Изглежда живеем под друг покрив. Защото сме далеч от Светлината.

:o

Да опитваме от човешкото, божественото да прилагаме :thumbsup2: - да не прилагаме човешкото, но да не го отхвърляме, защото и няма да успеем :sorcerer: . Можем да го опитваме. Но пътят е в прилагането на Божественото. Тук вече идва трудното. :king: Защото сме смъртни. Защото Божественото иска Божествен съд за да се излее :feel happy: . Изливането на Божественото в смъртен съд води до разрушаване на съда. (както е установила Семела). Затова и не се случва.

:)

В света на проекциите живеем най- много с проекциите на Божественото. Те са хубави, най- хубавото от това, което можем да си представим, или да възприемем. Но са проекции.

В света, но не от света.

Който живее под покрива на Всевишния, Бог поема грижата за живота на душата му и в този ограничен свят.

Той възкръсва и живее Нов живот на вечно нова радост с Царя на Славата.

Да възкръсне Бог! Да се разпръснат враговете му!

Яви ни Боже, Своя Лик!

И поразен от Твоят Лик Сияйни,

врагът да бяга надалеч

към краища незнайни!

1.jpg

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

И наградата ако... :

"33. Но търсете първом царството Божие и правдата негова; и всичко това ще ви се приложи.

34. За това недейте се грижи за утре; защото утрешният ден ще се погрижи за себе си. Доста е на деня неговото му зло."

Матей 6 глава

...

"1. Господ е виделина моя и спасение мое:

От кого ще се убоя?

Господ е сила на живота ми:

От кого ще се устраша?

2. Когато приближиха при мене лукавите

За да изядат плътта ми.

Съперниците и враговете ми,

Те се спънаха и паднаха.

3. И ако се опълчи против мене войнство

Сърдцето ми няма да се уплаши,

И ако се дигне върх мене бран

И тогаз ще съм уверен.

4. Едно просих от Господа, това ще търся,

Да живея в дома Господен въ всичките дни на живота си,

Да гледам красотата на Господа.

И да го диря в храма му."

Псалми 27 глава

"12. И, ето, ида скоро; и моята заплата е с мене да въздам всекиму според каквито ще бъдат делата му.

13. Аз съм Алфа и Омега, начало и конец, първий и последний.

14. Блажени които изпълняват неговите заповеди, за да имат власт над дървото на живота, и да влезат през портите в града.

4. И ще гледат лицето му; и неговото име ще е на челата им."

Откровение 22 глава

...

"15. А аз с правда ще видя лицето ти:

Ще се наситя от вида ти когато се събудя."

Псалми 17 глава

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...