Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хелиоцентричен хороскоп


Recommended Posts

Благодаря ти Атлантида,

Неясната за непрофесионалисти терминология в Астрологията винаги ме е обърквала. Предпочитам точните дефиниции пред примерите.

Успях за момента да изясня за себе си какво е:

(1) "Солар", "Слънчева революция", "Соларен хороскоп" - това което обясни ти - хороскоп към текущ момент, в който ъгловата позиция на Слънцето съвпада с тази в рождения хороскоп.

(2) "Хелиоцентричен хороскоп"

Хороскоп, при който в центъра е разположено Слънцето, а Земята е изобразена като една от Планетите в хороскопа.

Въпросът ми: "Домовата система в геоцентричния хороскоп е базирана на приемането на някаква външна и отдалечена точка - Слънцето - за отправна. То изгрява, то залязва, то формира домовите системи в основата им... Има ли и ако да - какво замества - Слънцето в ролята му на отправна координатна точка за домовата система в Хелио-центричния хороскоп?"

е насочен към случай (2). Продължавам да се интересувам от въпроса, въпреки че не съм и не смятам да ставам астролог. Не знам защо толкова ми е интересен...

Всъщност въпросът ме вълнува, въпреки че не изучавам сериозно Астрология, в никакъв случай. Но светът е парадоксален по същността си, изглежда.. :)

Друг вид "Слънчев" хороскоп за който знам, е "Прогресия на Слънцето" или "Прогресивно Слънце", при който се позлва връзката между различни оериоди от време, в случая (1 ден = 1 година).

Ако съм объркал някое понятие, моля да бъда поправен, нали затова е форума :)

Редактирано от Васил
Линк към коментар
Share on other sites

Васил, повдигаш интересен въпрос.

Според мен има смисъл да се разглежда геоцентричен модел и ще изложа някои мои мисли по въпроса.

В момента на раждане на човек се изчислява точката на източния хоризонт,където изгрява съответния знак,този изгрев се свързва с раждането на новия живот -това е Асц.(изгряващия знак), а най-високата точка-зенита е Мц. в хороскопа.

Всичко това от гледна точка на новороденото.

За това и астрологическото влияние на Луната е толкова голямо. Астрологически тя влияе на психиката на родения на планетата Земята.Нощем той я вижда голяма и светеща почти колкото Слънцето. Статистически е доказано,че при пълнолуние има повече раждания, работещите в психо-болниците -доста повече работа и т.н.Мисля,че повечето хора усещаме осезаемо нейното влияние.

Астрономически Луната дори не е планета,само един "дребен" сателит.За разлика от Астрономията, Астрологията разглежда планетите и звездите доколкото влияят върху съдбата и психиката на отделния землянин,както и на големи групи от земляни :rolleyes: ,т.е. от гледна точка на родения на Земята.

Използва се еклиптична координатна система,но би могла да бъде и екваториална(какъвто и е случая при примарните дирекции).

Мисля,че темата интересна и обширна.Изложих си накратко мнението, не съм привърженик на твърде дълги и тежки изказвания.Очаквам да се включат и други. Защото хелиоцентрични хороскопи има.

Редактирано от Атлантида
Линк към коментар
Share on other sites

Хелиоцентричният хороскоп е свързан с вътрешния, духовния живот на човека. Аз лично нямам да голяма практика с хелиоцентрични карти - я съм пускал десетина карти, я не. Това, което винаги обаче ми прави впечатление е оста на противоположните знаци, а в хелиоцентричната карта Земята се намира в опозиция на позицията на Слънцето в геоцентричната. Т.е ако сме Зодия Козирог, то Земята ще ни е в Рак и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

@Атлантида: Въпросът какъв е смисълът да се разглежда и ползва хелиоцентричен хоросоп въобще също ме интересува... Засега от теб научавам, че темата е дискутабилна по-скоро..:)

@Ради:

... в хелиоцентричната карта Земята се намира в опозиция на позицията на Слънцето в геоцентричната...

Да, сега като се замисля, опозицията на знаците Слънце (геоцентричен) - Земя (Хелиоцентричен) е следствие от геометричните отношения на тези небесни тела... Нормално - от Слънцето поглеждайки накъм Земята, да видим противоположния знак... Но ми трябваше доста време да го осмисля, въпреки че е просто..:) Изглежда съм поставил въпросът си не много правилно. Понеже всъщност Asc, MC, Desc, IC са функция на географското местоположе на изследвания обект/субект, а не директно на някаква външна точка. Но пък системата координати, възприета за определяне на местоположението, е свързана с външни точки пряко или косвено. Например - геоцентричния хороскоп представлява проекция върху Еклиптиката, която е тясно свързана със Слънцето. Може би тогава по-скоро въпроса ми би следвало да бъде:

- Как се определя географското местоположе на изследвания обект/субект в хелиоцентричния хороскоп на базата на неговото географско местоположение в геоцентричния? И по-точно:

- Ако знаем в кой знак е MC за геоцентричния хороскоп, какво можем да кажем за MC при хелиоцентричния гхороскоп, как го намираме?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

...

Да, сега като се замисля, опозицията на знаците Слънце (геоцентричен) - Земя (Хелиоцентричен) е следствие от геометричните отношения на тези небесни тела... Нормално - от Слънцето поглеждайки накъм Земята, да видим противоположния знак... Но ми трябваше доста време да го осмисля, въпреки че е просто.. :)

...

Добре че повдигна този въпрос Васил, сега го осъзнавам и аз.Щом гледайки от Земята към Слънцето го виждаме на 10 градуса Дева примерно, то явно, ако от Слънцето гледаме Земята, тя ще бъде в точната опозиция- в случая 10 градуса на Риби. Всъщност сега започвам да се замислям- нейното влияние неявно може и да го има, прикачено към Слънцето. Всички карета с него са карета и с нея, съвпадите на Слънцето са Земните опозиции и т.н...Спорно е кой знак управлява Земята.Според някои автори трябва да управлява Телеца, според други- Луната. Аз съм повече за Телеца.Може би при задълбочено проучване на слънчевите аспекти може да се "забележи" и нейното участие. :hmmmmm:

п.п.За Мц на хелиоцентричен хороскоп, гледано от Слънцето би имало значение и къде точно ще сме стъпили на него,за да погледнем към Земята което ми изглежда крайно неразумно :harhar::D .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...