Диана Илиева Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 А аз нещо не мога да вържа, по каква причина женитбата се провъзгласява за убиец на любовта Защото по принцип и много други неща също могат успешно да изиграят ролята на "убиец" (както и на практика става). Заблуждение или страх е за мен да не се жениш, за да не убиеш любовта. По-скоро ако любовта така автоматически умира, само защото е сключен брак, това ме подтиква да разсъждавам какви са били качествата на тази любов и въобще любов ли е било или ... нещо съвсем друго. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest aorhama Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Бог дава (щастие), но не го вкарва в кошарата ни... за това следва да се погрижим сами.... За едни СВАТБА, за други БРАДВА! Ми, така си е. Любовите и браковете (а има ги всякакви) не са синоними, както и брадвите и сватбите. http://www.youtube.com/watch?v=Pc5q4MF4hXM Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 (edited) Точно обвързаните са самотниците - самотен е вързаният човек. Редактирано Октомври 30, 2007 от Силвия СД Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 (edited) Точно обвързаните са самотниците - самотен е вързаният човек. Когато си обвързан по собствена воля е съвсем различно . Просто няма как да се съглася че имайки човек до себе си самотен . Именно бягането от обвъзване донякъде клони към бягане от бъдещи отговорности , но казвам това си е личен избор както споменах по горе шарен свят Редактирано Октомври 30, 2007 от bee_bg Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest aorhama Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 (edited) Уважавам желанието на някои хора за необвързване , но си мисля че всепак човек не трябва да остава сам макар че самотници има и сред обвързаните хора . Можеби човек когато е млад не го осъзнава толкова но когато поостарее започва да му тежи че е сам самичък Бий, въпросът, според мен, разглежда отликата, че докато бракът е институция, любовта не е. А ако някой си мисли, че може да я институционализира, толкова по-зле за него. Това обикновено се случва в добрите семейства. Особено в най-добрите. Редактирано Октомври 30, 2007 от aorhama Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Бий, въпросът, според мен, разглежда отликата, че докато бракът е институция, любовта не е. А ако някой си мисли, че може да я институционализира, толкова по-зле за него. Това обикновено се случва в добрите семейства. Особено в най-добрите. Да така е бракът дава правни гаранции но не и гаранции за самото семейство че ще го бъде .Любовта събира хората в семейство е поне някои ,а обичта ги задържа дълго заедно това е с поред мен . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Отговорности, бягане... Бее, да те питам нещо - ти по собствена воля ли се влюбваш? Ей тъй, волево ли го правиш? Отговорност е, но чак след като си осъзнал, че собствената ти воля - тази дребничка личностна воля, тук не играе. И отговаряш, само как отговаряш... Пък тук бракът къде е?... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
_Мариана Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 А аз нещо не мога да вържа, по каква причина женитбата се провъзгласява за убиец на любовта Защото по принцип и много други неща също могат успешно да изиграят ролята на "убиец" (както и на практика става). Заблуждение или страх е за мен да не се жениш, за да не убиеш любовта. По-скоро ако любовта така автоматически умира, само защото е сключен брак, това ме подтиква да разсъждавам какви са били качествата на тази любов и въобще любов ли е било или ... нещо съвсем друго. - Абсолютно вярно и преживяно! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Отговорности, бягане... Пък тук бракът къде е?... Никъде не споменавам брак(бракуване) ) Аз нямам брак но имам семейство жена и дете След любовта се случва семейството поне така е при мен и постепенно любовта се измества от грижи отговорности ... и в предните постове споменах променя се можеби дори е по истинска . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 може би дори е по истинска . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Няма как да сме на еднакво мнение тук. Ако се променя любовта, то не е любов това. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 (edited) Да съгласен донякъде но все пак любовта е магия знае ли човек . )) // Сериозно под промяна имам впредвид че човек отначало е влюбен в половинката си , но след това когато има семейство любовта става някакси немога да се изразя човек я ''разпределя'' към цялото т.е и към децата си . Редактирано Октомври 30, 2007 от bee_bg Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Силвия СД Публикувано на Днес, 21:59 Точно обвързаните са самотниците - самотен е вързаният човек. :thumbsup: Силве! Вързаният човек си остава самотен - независимо дали има семейство или е сам в живота. И кой е казал, че женитбата е обвързване - тя е свързване. Обвързан може да бъде умът на човека - към гордостта, страховете и правилата и желанията си - няма институция, която да може да обвърже човека - само умът му може да го направи. Обвързани могат да бъдат и самотниците и то доста по-обвързани от свързаните с женитба. Могат например да бъдат обвързани със стара несподелена любов, или със спомена от някакъв провал и страха да не се случи същото отново (и с право - то ще се случи, защото не искат да се променят...) Могат например да бъдат обвързани с някакъв свой идеал за съпруг или с някакви изисквания към страстта, която ТРЯБВА да изпитват към любимия си и той към тях съответно. Могат да бъдат обвързани и с някакви опоасения, че семейството ще попречи на личната им реализация.... А могат и да бъдат свободни и щастливи сами - без семейство и без дете или сами с дете. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Бее, като е магия, да спрем да говорим толкова за нея, да не я развалим. Донче, ето как разбирам аз женитбата - нито обвързване, нито свързване. Тя е сливане, след като си се изгубил. Обаче ще спра да плямпам вече. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest aorhama Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Може на пръв поглед да изглежда, че това няма пряка връзка с темата, но не е така. Преди седмица сънувах повторението на един отдавнашен пророчески сън от преди 12 г. На небето изгря звезда сред стотиците други. Тя тотално погълна вниманието ми и спрях да забелязвам всичко останало. Времето се срина. Отдавна не бях се събуждал ухилен до уши. Голямата любов се случва само, ако вярваш в нея. И то, докато си в най-големите л***а. И холерата върши работа, но точно от такъв внос тук нямаме нужда! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 "От всеки хаос може да се роди танцуваща звезда" (Р. Вагнер) Красив сън, Аорхама. Любовен сън. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 И кой е казал, че женитбата е обвързване - тя е свързване. Аз поради неправилно изразяване. Естествено че имах впредвид свързване . Като се замисля човек е по свободен когато е сам , но до време. После ''плаща''със самота на старини макар че и в обратния случай никой не е застрахован . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 ето как разбирам аз женитбата - нито обвързване, нито свързване. Тя е сливане, след като си се изгубил. О, Силве, не се изгубва човек, а намира истинското себе си в свързването. И не е сливане женитбата - ако един ден все пак ти дойде времето да опиташ - дай боже - ще разбереш. Истинската женитба е полет на две свободни птици - по своя воля и отговорност сме решили да се прибираме в едно гнездо и да летим заедно, но всеки със своите крила. Ти си виждала как птиците свиват гнездо и се грижат за малките си, нали? И си остават птици! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 “Вие нямате високо мнение за брака, учителю – каза един ученик. Често говорите така, сякаш сте против него.” Парамахансаджи възрази: “За онзи, който се е отказал в сърцето си от всичко, за да търси вечното в любящия Бог, е ненужно и даже пречка да се жени. Но изобщо, аз не съм против един истински брак. Двама души, които встъпват в съюз, за да си помагат взаимно по пътя към Бога, поставяйки своя брак върху истински фундамент: безусловна дружба. Жената е водена преди всичко от чувството, а мъжът от разума; в брака тези две качества трябва да се допълват. В наши дни няма много истински душевни връзки, понеже младите хора не са обучени духовно. Защото те са емоционално незрели и несигурни; обикновено се влияят от мимолетни сексуални възбуди или светски съображения, като не вземат предвид висшата цел на брака.” И продължи: “Често казвам: първо стъпете здраво на пътя към Бога, след това ще бъде късно да сгрешите, ако пожелаете да се ожените!” Казано от Йогананда Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 (edited) Истинската женитба е полет на две свободни птици - по своя воля и отговорност сме решили да се прибираме в едно гнездо и да летим заедно, но всеки със своите крила. Ти си виждала как птиците свиват гнездо и се грижат за малките си, нали? И си остават птици! Това ми хареса. ) Редактирано Октомври 30, 2007 от bee_bg Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Птиците са от царството на пернатите. Аз не съм птица - човек съм. Нито искам гнезда да свивам, нито да летя. Искам да вървя. Всичко друго ми е безразлично. Но да не спирам. Само да не спирам. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bee_bg Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 Хе хе никой не ти пречи А сравнението на Донка е страхотно . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Октомври 30, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2007 :thumbsup2: Да. Не може по принцип за всички хора да се защитава или отхвърля брака. Това означава само, че човек е привързан към някаква ограничена гледна точка, липсва му обширната панорама на живота. Учител, обучаващ само безбрачни индивиди, може да я има тая панорама и да каже, че въпреки неговата мисия, съсредоточена върху последните, той декларира и неоспоримото място под слънцето и на другата визия. По същия начин един психолог, посветен на тайните на взаимоотношенията и брака, ако има тоя панорамен поглед, ще признае, че човек може да е щастлив и проспериращ многостранно и ако е сам - разбира се, при определени условия. Но тук има и още нещо. В миналото "безбрачен" и "водещ асексуален живот" често са се употребявали като синоними, а сега доминира възгледът, че липсата на брак по-скоро предполага наличието на извънбрачна връзка. И от там, излишно много се концентрираме върху различията между съжителството в или извън брака. Ако изборът в случая не е продиктуван от различни външни съображения - материални имущества, социален имидж и т.н., а остава съсредоточен върху естественото на двустранните отношения - не е ли редно да се намират повече прилики, отколкото разлики? не са ли принципно едни и същи причините, поради която една връзка процъфтява или се разпада, независимо от това има ли го подписа на двамата някъде или го няма?! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Октомври 31, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 31, 2007 Не може по принцип за всички хора да се защитава или отхвърля брака. Това означава само, че човек е привързан към някаква ограничена гледна точка, липсва му обширната панорама на живота. да се намират повече прилики, отколкото разлики? принципно едни и същи причините, поради която една връзка процъфтява или се разпада, независимо от това има ли го подписа на двамата някъде или го няма?! :thumbsup2: Добромир! bee! Разбираме го едва когато по волята Божия ни се наложи да минем през "нещастен, защото сам", "нещастни, защото заедно", и ако се научим да бъдем "щастливи сами" и "щастливи и заедно и сами".... Всяко от тези състояния е добро и полезно за човека, който се намира в него, защото сам си го е избрал. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иво Добавено Октомври 31, 2007 Автор Доклад Share Добавено Октомври 31, 2007 Не може по принцип за всички хора да се защитава или отхвърля брака. Това означава само, че човек е привързан към някаква ограничена гледна точка, липсва му обширната панорама на живота. Да, силното емоционално привързване към едната гледна точка, често означава голяма вътрешна болка и даже емоционална травма. Поне до този извод съм стигнал от личен опит... Едно балансирано разбиране и осъзнаване предизвиква вътрешен мир, ненатрапчивост нито пред себе си, нито пред другите.... И все пак въпроса е личен и всеки трябва да намери отговора за себе си. Както ако не се лъжа сме обсъждали и по-напред в темата, за някои да се оженят ще е грешка, а за други да не се оженят ще е грешка. Въпроса е ние да разберем от кои сме . Но и това не е най-важното според мен. Важното по-скоро е да се учим, да прилагаме, да израстваме в Пътя.... А това става на първо място чрез личен опит и осъзнаване.... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts