hakama Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 (edited) Значи интересувам се от психологията на човека , чувства ,сънища ,начин на мислене,развитие ... Тук се спрях на книгите на Фройд засега , но като за начало да ми кажете и вие с какво да почна Просто за обща култура ми е Чел съм само една книга за езикът на тялото ... http://knigabg.com/index.php?page=book&...c903ac4869562c4 http://knigabg.com/index.php?page=book&...c903ac4869562c4 http://www.helikon.bg/home.php?act=books&a...d&id=641394 Редактирано Октомври 28, 2007 от hakama Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кристиян Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 "Мечо Пух" си остава класика в жанра "психоанализа" Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Хакама, на колко години си? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
hakama Добавено Октомври 28, 2007 Автор Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 (edited) Хакама, на колко години си? 23 , неженен Редактирано Октомври 28, 2007 от hakama Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Това ми харесва:-))) Започни с книгите на Пиер Дако, ще останеш доволен. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
hakama Добавено Октомври 28, 2007 Автор Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Това ми харесва:-))) Започни с книгите на Пиер Дако, ще останеш доволен. че съм на 23 или ...? Мерси иначе Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 че съм на 23 или ...? иначе И всякак. А иначе намери книгите на Дако:-))) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
hakama Добавено Октомври 28, 2007 Автор Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 http://www.pe-bg.com/?cid=3&search_q=%...mp;where=author Сега проблема е с коя да почна ? Фройд труден ли е за начало ? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Започни с "Тълкуване на сънищата", после с цялата поредица дълбинна психология. Препоръчвам ти го, щото е лесно смилаем и става за начало. После задължително мини през Фройд. Следват Юнг, американската психоанализа, европейска антропология и философия, завръщане към Платон и Плотин, изобщо науката за душата е една пропаст и трябват много "подръчни" средства и най-вече сила:-))) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest irenastoyanova Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Значи интересувам се от психологията на човека , чувства ,сънища ,начин на мислене,развитие ... Мисля, че всеки от нас един ден иска да прочете нещо за "психологията на човека", точно както си го казал - "за душата на човека". Тъй като популярната психология обикновено не стига по-далече от обикновеното ни житие-битие, то и главното й постижение е човек да се надъха да живее добре, а по-професионалната е пълна с разглеждането на низшата душа у човека и само понякога има проблясъци. За да бъдат по-цялостни разбиранията ти, ти препоръчвам да прочетеш и нещо за душата на човека, което може да намериш в т.нар. духовна литература. Странно е,че тази литература не се нарича "психология". Без съмнение, бих ти препоръчала която и да е книга от Петър Дънов. От популярната психология хресвам Уейн Дайър, а за сънищата - не бих ти препоръчала Фройд. Впрочем, ако се запознаеш с биографията на психолозите, това може да ти помогне, за да разбереш кой от тях може да ти бъде полезен и кой не. Изгради си собствени критерии, за да не стане да научиш много без да се научиш много Успех! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Надеждна Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Освен Пиер Дако,бих ти препоръчала Ерих Фром!Също и аз,като irenastoyanova,те съветвам да започнеш да четеш духовна литература!Която и книга да изтеглиш от този сайт на Петър Дънов,няма да сгрешиш!Успех! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 На човек, неизкушен от "духовна" литература и религиозна философия, никога не бих препоръчвала подобни четива. Има си добри автори, големи психолози и техните студии са едно добро начало. За неизкушения интелект (повтарям се), е необходима индиферентна литература. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest irenastoyanova Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Значи интересувам се от психологията на човека , чувства ,сънища ,начин на мислене,развитие ... "hakama" се интересува от психология, защото търси и "...начин на мислене, развитие". А, за да се развива, човек трябва да познава себе си - ум, сърце, дух, душа и тяло. Няма индиферентна литература, всичко, което четем съдейства за изгражднето на мирогледа ни, който някой ден може да ни се наложи да променим частично или напълно Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
hakama Добавено Октомври 28, 2007 Автор Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Съветът на Мона ми допада като идея ... аз съм човек на науката ( е не изцяло де ) и мисля първо да мина по утвърденото ,класиците и т.н. ,ще си намеря нещо на Дако или Фром ,мерси Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest irenastoyanova Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 (edited) Интересно, че някои се стряскат от науката, която не се дефинира от хората като наука, а всъщност е в основата на тази, днешната наука. Пък и аз съм човек на науката и то много взискателен в това отношение. Е, на добър път в този дял на науката "hakama"! Редактирано Октомври 28, 2007 от irenastoyanova Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ники_ Добавено Октомври 28, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 28, 2007 Интересно, че някои се стряскат от науката, която не се дефинира от хората като наука, а всъщност е в основата на тази, днешната наука. Пък и аз съм човек на науката и то много взискателен в това отношение. Е, на добър път в науката "hakama"! Така е, приятелко! Голям страх е някой да познае Себе Си, именно защото този който се страхува спира да съществува. Нормално е поради страховете си да не гледаме в дълбочината си. Психологията, като наука, е доказала своята повърхностност пред Духовността, която и според мен е по-наука от психологията и по-психология. Да не ми се обиждат завършилите психолози от форума! Но пред Човеци, като Всемирните Учители, хората, като Фроид, са не по-големи от дребосъци. Е, разбира се, всичко по реда си! Също желая успех! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Надеждна Добавено Октомври 29, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 29, 2007 На човек, неизкушен от "духовна" литература и религиозна философия, никога не бих препоръчвала подобни четива. Има си добри автори, големи психолози и техните студии са едно добро начало. За неизкушения интелект (повтарям се), е необходима индиферентна литература. Разбира се,че "насила хубост не става",но hakama пита и всеки отговаря според личния си опит.Аз също започнах да чета най-напред книгите на психоаналитиците,но когато за първи път разгърнах "Любов"на Петър Дънов,открих,че "анализите"в нея са много по-задълбочени.Всъщност интереса ми към духовна литература в началото се подсили от това,че намирах много общи неща между хипотезите на лекарите,направени в резултат на дългогодишен опит с пациенти и казаното от Учителя.И разликата,която впоследствие започна да ме дразни,беше тази повърхностност,за която Ники говори,в науката Психология. Съгласна съм,че големите психолози са само "доброто начало". Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Октомври 29, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 29, 2007 (edited) Моника! Ники! Ирена! Е, аз ще го кажа и като професионалист. Да, наистина класиците са си класици, но това, което осмислих докато четях Учителя и Лазарев, не бяха ми го дали нито висшето образование, нито педагогическият стаж. Отначало и аз хвърлях с презрение книгите, защото не отговаряха на моя изграден критерий за "психологическа литература". Обаче именно изграденият ми вече навик да проверявам всяка прочетена от мен хипотеза (независимо колко абсурдна ми се е сторила тя) с наблюдение на поведението на хората около мен, както и експериментално, се беше включил автоматично. Не мина много време и резултатите от наблюденията и обективният и честен логически анализ започнаха неумолимо да доказват правотата на хипотезите в захвърлените от мен книги. Всичко като че ли отиваше по местата си в красива хармонична картина. Остана ми само да призная пред гордостта си на професионалист, че книги, в които нямаше нито един психологически термин, всъщност описваха и анализираха особеностите на човешката психика много по-задълбочено от монографии, които са разбираеми само за дипломирани психолози. Обемът и терминологията на една книга понякога служат за прикриване на празнословието и повторенията в нея. Моят съвет е всеки да започне от това, което в момента е разбираемо за него и привлича силно интереса му БЕЗ да му налага ограничени абсолютизирани "истини", а да му дава материал за размисъл и проверка в живота - защото психологията е там, а не в "умните книги". И ако ви допадне и е разбираема за вас - според мен Кен Уилбър - Спектър на съзнанието - е добър старт. Тя прокара на времето моста между научната психология и духовните учения на изтока и запада. Успех! Редактирано Октомври 29, 2007 от Донка Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Октомври 29, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 29, 2007 И все пак - ако човек усвои термините - психоанализата не е за изхвърляне! Защото именно отрича авторитети и е плод на много задълбочено изследване на психиката правено от хора, които са като нас и близко до нас! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ники_ Добавено Октомври 29, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 29, 2007 И все пак - ако човек усвои термините - психоанализата не е за изхвърляне! Защото именно отрича авторитети и е плод на много задълбочено изследване на психиката правено от хора, които са като нас и близко до нас! Здравей, Орлине! Мисля, че ти си добил по-дълбоко разбиране върху терминологията именно защото си минал през Духовната Школа и източните практики. Ако към психология се подхожда само логически, както това намираме в самата думичка "психология", то нещата ще си останат повърхностни, особено ако това е логика на твърде западен човек. Поради тази причина е и разликата между Фройд и Юнг. Бог да те благослави, приятелю! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eshavt Добавено Октомври 29, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 29, 2007 "Ще го видиш когато повярваш в него" Уейн Дайър Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
hakama Добавено Октомври 29, 2007 Автор Доклад Share Добавено Октомври 29, 2007 A и забравих да допълня - искам да мога по-лесно да разбирам отсрещната страна ...да разбирам какво му/й,защо ,д авниквам по-лесно в мислите, как да помогна и т.н. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Октомври 29, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 29, 2007 Това е доста по-различно от класиката в психоанализата, но е интересно... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Октомври 29, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 29, 2007 A и забравих да допълня - искам да мога по-лесно да разбирам отсрещната страна ...да разбирам какво му/й,защо ,д авниквам по-лесно в мислите, как да помогна и т.н. А сигурен ли си, че вече си се научил да наблюдаваш себе си, да разбираш мотивите, задръжките, ценностите си и всичко в своята лична психика? А умееш ли да следиш и да "вникваш" в собствените си мисли - тези, които казваш на себе си само, на другите - на ум и на глас и тези, които сами "минават" през ума ти? А можеш ли да помагаш на себе си, когато имаш нужда от това? А знаеш ли кога от каква помощ имаш нужда? Пътят към психиката на другия минава през опознаването на самия себе си. Как бихме могли съзнателно да влияем върху другите, ако не можем да го направим със себе си? Другото е теория, която сме склонни да налагаме върху хората около нас като етикет на стока. И все пак има един автор Владимир Леви.... Научила съм много от неговите книги... Ето една от тях - Изкуството да общуваме Както и на руски Владимир Леви - книги Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Borovin Добавено Септември 26, 2008 Доклад Share Добавено Септември 26, 2008 Здравейте,малко късно се включвам в темата Какво мислите за книгите на Морган Скот Пек? (само че те са за психотерапия, нещо различно) http://www.helikon.bg/?act=books&do=au...bef2cdda8adcf9e Моето лично мнение (поне за първата му книга) е, че се опълчва срещу традционната психология, пълна с термини и т.н. Хареса ми, че има философски и самокритичен подход. Лесна е за четене, но мисля, че не е повърхностна. Дава примери от практиката си. Бори се срещу наложените догми, били те религиозни или пък обратното-атеистични. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts