tzveti Добавено Ноември 9, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 9, 2007 Запечени сърнели и манатарки в консервна кутия от грах или от царевица на планински огън от борови дърва, с печени картофи на керемида, с гарнитура от планински въздух и лека умора от прехода. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Еси Добавено Ноември 9, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 9, 2007 Запечени сърнели и манатарки в консервна кутия от грах или от царевица на планински огън от борови дърва, с печени картофи на керемида, с гарнитура от планински въздух и лека умора от прехода. ееееееееееееее де!!! не предизвиквай лъва!!! точно го бях поукротила и го приспивам с мляко. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Milena Добавено Ноември 10, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 10, 2007 Зелена крем-супа или крем-супа от броколи Продукти: 600 г броколи 250 мл мляко 50 г масло 35 г (около 4 суп.лъж.) брашно сол Начин на приготвяне: * В кипяща вода (около 1 литър) се слага накъсаното броколи. * Врят до омекване, след което се пасират. * Брашното с част от мазнината се затопля. * Слага се млякото и към образуваната кашица се сипва по малко от бульона, в който е вряло броколито. * Бърка се, докато кипне. * Полученото се съединява с останалия бульон и с пасираното броколи. * Опитва се на сол. На края се слага останалото масло. * Украсява се с течна сметана и листенца от босилек. Тиквички с пълнеж от галета Продукти: 2 големи тиквички 2 с. л. олио 1 средна глава кромид З с.л. нарязан на ситно пресен магданоз 2 ч. л. целина 1 ч.л. мащерка 2 с.л. доматено пюре 50 г галета 125 мл зеленчуков бульон сол и черен пипер Начин на приготвяне: * Тиквичките се разрязват напречно и вътрешността им се издълбава. Бланшират се за 2 минути в кипяща подсолена вода, след което се изплакват със студена вода и се отцеждат. * Нарязаните на ситно лук, целина, издълбаната вътрешност от тиквичките и магданоз се задушават в олиото за 5 минути. Свалят се от котлона, добавят се доматеното пюре и мащерката и се разбърква. Прибавят се галетата и 50 мл бульон, подправя се със сол и черен пипер на вкус. * С тази смес се напълват тиквичките. * Подреждат се в глинено гърне. * Заливат се с останалия бульон и се запичат за 10-15 минути. * допада ми да ползвам бял пипер вместо черен - вкусът е някак по-мек... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mdrya1953 Добавено Ноември 10, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 10, 2007 Запечени сърнели и манатарки в консервна кутия от грах или от царевица на планински огън от борови дърва, с печени картофи на керемида, с гарнитура от планински въздух и лека умора от прехода. Ангелска супа след Паневритмия Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Milena Добавено Ноември 10, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 10, 2007 ... ами аз "да довърша" с десерта Чийзкейк Продукти: 2 пакетчета бисквити - има вегански бисквити 120 г /пакетче/ масло 400г /голяма кофичка/ заквасена сметана захар на вкус конфитюр от череши, ягоди, малини или др.плодове Начин на приготвяне: * Бисквитите се смилат на прах. * След това се омесват с маслото, докато стане като тесто. * Разстила се в подходящ съд. * Сметаната се разбърква със захарта и се изсипва върху бисквитения блат. * Най-отгоре се намазва с конфитюр. * Слага се в хладилника, за да се стегне... и се поднася с Любов Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Милкана Добавено Ноември 10, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 10, 2007 Още една рецепта за тиквички. Не е лошо, макар че аз ги ям само току-що опържени на шайби или на кубчета в мусака. Огретен с тиквички Режат се на шайби, подреждат се застъпени в широка тава на един слой. Заливат се със смес от яйца , сирене и някаква подправка. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Roemy Добавено Ноември 10, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 10, 2007 Днес, си направих една много вкусна баница и затова искам да споделя рецептата с вас. Готови кори за баница Прави се запръжка от: 2-3 стръка праз лук 1-2 червени чушки 10- тина гъби( каквито има) 250гр сирене сол на вкус Запъжката се прави със слънчогледово олио и така ред кори и ред от пълнежа. Запича се на 175 гр.По желание преди да се извади се намазва с 1 желтък. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дина Добавено Декември 24, 2007 Доклад Share Добавено Декември 24, 2007 И днес - във всяка сърмичка - по една слънчева усмивка! Мерак в суетнята, добруване в къщята и светлина в душата! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Декември 24, 2007 Доклад Share Добавено Декември 24, 2007 Замесва се постна питка - Боговица й казват по нашия край. А в печката се бута едно дебело дърво - Бъдник - да гори, да гори, да изгори... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иванка Калбурджиева Добавено Март 15, 2008 Доклад Share Добавено Март 15, 2008 Здравейте! По правило, у нас не сядаме да се храним без зеленчукова салата. Зимно време не правим туршии и не купуваме оранжерийни зеленчуци, а за салата използваме зеленчуци като зеле, моркови, ряпа, червено цвекло, гулия... - все сезонни. Ето една проста зимна салата. Настъргвам моркови, счуквам чесън, а за мазнина слагам от олиото, в което съхраняваме маслините, слагам и маслини. Комбинацията много си 'пасва'. Така вкусно става и със салата от настъргана ряпа или комбинация моркови+ряпа (много добра!) Ние съхраняваме маслините винаги в олио, което поема аромата им и прави салатите така вкусни... А за вечеря днес наготвих лапад с ориз, като оризът е от неполирания и ястието става по-вкусно. Въобще, от зелениите - лапад, коприва, спанак, най-сладък ми е лападът! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Латина Добавено Март 15, 2008 Доклад Share Добавено Март 15, 2008 (edited) Аз обичам салата от печен лук и печени картофи на фурна /микровълновата/, поляти с олио или зехтин, поръсени със сирене и магданоз. Обичам крем-супа от коприва със сирене. Макарони с лютеница, маслини и сирене. И какво ли още не... със сирене. Редактирано Март 15, 2008 от latina Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Март 15, 2008 Доклад Share Добавено Март 15, 2008 Когато вечер не съм особено гладна, с удоволствие си хапвам кисело млекце с медец-бързо, лесно, вкусно и полезно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Март 16, 2008 Доклад Share Добавено Март 16, 2008 За Любителите на салатки: Салатака от праз лук: Нарязвате на ситно смачквате със сол и каквито други подправки обичате и добавяте на вкус зехтин и лимон или домашен ябълков оцет. Също аз слагам и много маслинки, защото ги обичаме различни на вкус. Салатка от доматки, сиренце, босилек и магданоз със зехтинче. Салатка от краставички, зеле и препечено сусамче с много магданоз. Салатка от червено цвекло и малко зеле. За Любителите на постна мусака или пататник: Настъргвам на по-едро картофки, морковки, целина. Понякога добавям и лук и 1-2 скилидки чесън. Подправките са кой каквито си обича - копър, магданоз, чубричка и шарена сол, може и съвсем малко джоджен. Слагам малко мазнина в тавичката, настъргвам или натрошавам сиренце и слагам и червен пипер и сол. Запича се, и отгоре се залива с яйчице и много много кашкавал, ако някой иска може да си окраси и с резанчето доматки. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Ла Горда Добавено Март 22, 2008 Доклад Share Добавено Март 22, 2008 (edited) Обичам да ходя с приятели на пикник сред природата и да си правим купон на чушка/пръжка както му се вика Уважаеми/уважаема Лагорда, бихте ли ни споделили подробности за т.н. ЧУШКА/ПРЪЖКА? Звучи, някяк си...интригуващо...мяууу! Ахахахахааа, мяууу, сега я втасахме, отиде ву-вей на повей. Сетих се, че трябва да оправя работите с ву-вей Бамбал фасул 0.500 кг. бамбал (едър боб) се залива със студена вода и престоява в нея 3-4 часа. След това тази вода се изхвърля и се залива със студена колкото да го покрие. След като заври водичката се сменя с чиста. Нарязва се лук, 1 морков, суха чушка, 2-3 дафинови листа, 1 ч.л. захар. Ако е много стар фасула се слага 1 каф.л. сода + 3-4 с.л. олио. Слага се да ври на тих огън. Като стане готов се изсипва в тава и се прави запръжка от брашно и червен пипер. Прибавя се 1 ч.ч. ориз и сол на вкус + джоджен и чубрица. Пече се докато ориза стане готов. п.п. кюфтетата които вървят към това ги отхвърляме със замах обаче може да го съчетаем с 1-2 песнички които ние си знаем и ще стане мммммммм . Единственото ми опасение е от една докторка която може да се навърта наоколо и този път сериозно може да вземе да ме погне с а тогава майкооооооооо Редактирано Март 22, 2008 от Ла Горда Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Март 22, 2008 Доклад Share Добавено Март 22, 2008 Обичам да ходя с приятели на пикник сред природата и да си правим купон на чушка/пръжка както му се вика Уважаеми/уважаема Лагорда, бихте ли ни споделили подробности за т.н. ЧУШКА/ПРЪЖКА? Звучи, някяк си...интригуващо...мяууу! Ахахахахааа, мяууу, сега я втасахме, отиде ву-вей на повей. Сетих се, че трябва да оправя работите с ву-вей Бамбал фасул 0.500 кг. бамбал (едър боб) се залива със студена вода и престоява в нея 3-4 часа. След това тази вода се изхвърля и се залива със студена колкото да го покрие. След като заври водичката се сменя с чиста. Нарязва се лук, 1 морков, суха чушка, 2-3 дафинови листа, 1 ч.л. захар. Ако е много стар фасула се слага 1 каф.л. сода + 3-4 с.л. олио. Слага се да ври на тих огън. Като стане готов се изсипва в тава и се прави запръжка от брашно и червен пипер. Прибавя се 1 ч.ч. ориз и сол на вкус + джоджен и чубрица. Пече се докато ориза стане готов. п.п. кюфтетата които вървят към това ги отхвърляме със замах обаче може да го съчетаем с 1-2 песнички които ние си знаем и ще стане мммммммм . Единственото ми опасение е от една докторка която може да се навърта наоколо и този път сериозно може да вземе да ме погне с а тогава майкооооооооо Страхотна рецепта!!! Ще я принтирам и ще поздравя с нея жена ми, с пожелание и тя да ме поздрави с еманацията и в Голямата тава!!! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Ла Горда Добавено Март 22, 2008 Доклад Share Добавено Март 22, 2008 Ехххххххххх как забравих да ти поръчам да изненадаш жена си, тюх да му се не видяло, а си го мислех Пак ме изпревари, хитрец Между другото тази рецепта се знае само в района от Гълъбец до Козница. В Панагюрище например не я знаят въпреки, че няма и час път от нас. Друг е въпроса, че пирдопчани все никнат там дето не са ги сяли хих и може вече да е разпространена по света . Както и да е, исках да кажа, че това е местен специалитет. Успех в приготвянето и да ви е мнооого вкусно . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Латина Добавено Март 22, 2008 Доклад Share Добавено Март 22, 2008 Наскоро научих от лекция на д-р Светла Балтова, че комбинация боб с ориз е много удачна, понеже се получава добре балансиран аминокиселинен състав на яденето, което е важно за вегетарианците. Признавам си, че направо се размечтах за това ядене, но няма наоколо еманципиран мъж, на който да предложа рецептата, та ще трябва да си я сготвя сама. Еврика! Може пък с нея да примамя някой! Благодаря! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иванка Калбурджиева Добавено Март 22, 2008 Доклад Share Добавено Март 22, 2008 Ще я принтирам и ще поздравя с нея жена ми, с пожелание и тя да ме поздрави с еманацията и в Голямата тава!!!И кажи на жена си, че и други чакат да го наготви този бамбал фасул, защото моят мъж не беше въодушевен от комбинацията и очаква потвърждения. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Ла Горда Добавено Март 22, 2008 Доклад Share Добавено Март 22, 2008 Ааааааа "Пашата обича смелите" ти опитай пък ако не стане, здраве му кажи. Все ще се намери някоя бездомна животинка която да нахраниш . А иначе реакцията на съпругът ти не ме учудва въобще защото много пъти са ме гледали меко казано учудено само при произнасяне на думата "бамбал". Хората май нямат представа от този сорт. Затова написах в скоби - едър. Поздрави Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иванка Калбурджиева Добавено Март 22, 2008 Доклад Share Добавено Март 22, 2008 Засрами ме. Още утре го пращам да търси бамбал боб Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Ла Горда Добавено Март 23, 2008 Доклад Share Добавено Март 23, 2008 Засрами ме. Още утре го пращам да търси бамбал боб Еххх душичка Прегръщам те, поздрави и него от мен. Ммммммммм вече ми ухае на вкусно, виждам аз как ще засрамиш всички пирдопски булки Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Март 23, 2008 Доклад Share Добавено Март 23, 2008 Ще я принтирам и ще поздравя с нея жена ми, с пожелание и тя да ме поздрави с еманацията и в Голямата тава!!!И кажи на жена си, че и други чакат да го наготви този бамбал фасул, защото моят мъж не беше въодушевен от комбинацията и очаква потвърждения. С удоволствие ще споделя опит след експертно обследване, консумиране и отопяване на въпросната Голяма тава Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Март 23, 2008 Доклад Share Добавено Март 23, 2008 Ех, не се наядоха тези хора, ех. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Март 23, 2008 Доклад Share Добавено Март 23, 2008 И аз го уважавам това ястие. А за тези които не съ опитвали същия вид боб на фурна, но съ гъби го препоръчвам горещо. Слагам си както си му е реда за приготвяне на боба в глинен гювеч с гъбки вътре обаче на много тих огън във фурната и на сутринта е готов. Много е вкусно да знаете. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Латина Добавено Март 23, 2008 Доклад Share Добавено Март 23, 2008 Хем и стаята стоплена от фурната цяла нощ, хем яденето вкусно, та чак сънувано, в сладки сънища бленувано... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.