Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кое е любимото ви ядене?


Recommended Posts

Оплесвам се ,но по мои наблюдения любимо ядене на доста от присъстващите тук е

форума спомням си един пост на един мой познат от друг форум цитирам по памет

''че сме мушици примамени от светлината

търсейки истини и топлина а всъщност попадаме в един капан

на илюзии ''

Линк към коментар
Share on other sites

зелена салата Цезар с пиле и крутони - и съвсем лек чеснов сос ммм :):thumbsup::D за жалост обаче по кръчмите и заведенията по зелените салати можеш да си намериш червеи и гъсеници поне аз на три пъти намерих червей в тая салата и то в три различни заведения дори и веднъж си зех от магазина и там също намерих

Редактирано от Гарванче
Линк към коментар
Share on other sites

Каква апетитна тема...

Има толкова много неща, които харесвам...

Опитвам чужда кухня с удоволствие. Обичам да импровизирам. Но предпочитанията ми определено са към зеленийте.

Много обичам руски пелмени, но напоследък ги приготвям без месо.

Линк към коментар
Share on other sites

зелена салата Цезар с пиле и крутони - и съвсем лек чеснов сос ммм :):thumbsup::D за жалост обаче по кръчмите и заведенията по зелените салати можеш да си намериш червеи и гъсеници поне аз на три пъти намерих червей в тая салата и то в три различни заведения дори и веднъж си зех от магазина и там също намерих

Подобна, но с филе от сьомга

Линк към коментар
Share on other sites

колко хора само "папкат" човешки души...

Не е луд който яде баницата, а който му я дава.

Баница със всякакви зелении - т.н. "зелник"

Макарони с риган и пушен кашкавал-настърган отгоре

Плодова салата от цъфнали цветове на глухарче, леко заляни с мед - изобщо не горчат.

Линк към коментар
Share on other sites

Малини.

Ягоди.

Череши.

Вишни.

Праскови.

Дини.

Грозде.

Портокали.

Мандарини.

Ябълки.

Круши.

Касис.

Ананас.

Грейпфрут.

Хляб.

Мед.

Страхотно меню :thumbsup:

Плодовете са дар за нас, за да се храним.

Линк към коментар
Share on other sites

Едно от любимите ми ястия е, пълнени чушки с булгур и гъби. Булгура е една фантастична българска храна, която е позабравена напоследак от хората.

Преди години, за закуска правех на децата си сварен булгур със сирене и бучка масълце, много го обичаха. :3d_040:

Линк към коментар
Share on other sites

Едно от любимите ми ястия е, пълнени чушки с булгур и гъби. Булгура е една фантастична българска храна, която е позабравена напоследак от хората.

Преди години, за закуска правех на децата си сварен булгур със сирене и бучка масълце, много го обичаха. :3d_040:

Да, булгура е фантастична храна. Понякога си го приготвям като ризото, с различни зеленчуци, става много вкусен. Също и пълнени с булгур тиквички. Позволява различни импровизации, и е много полезен. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2: мнооого уважавам тиквените семки и разбира се :D тиквата - печена + варена + сурова ( отделно или микс - салата с избор на различни творчески варианти за комбинация като ябълки + червено цвекло + моркови + орехи или със зеле + чушки + краставички + грах + праз/лук .... ) и останалото на вкус + цвят + мирис .

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

Пица фантазе

В тава затоплена и намазана с олио нареждам филии /разтоянията между тях запълвам с парченца, също напоени с мляко/ потопени в прясно мляко, и препичам. После заливам с яйца и натрошено сирене, чубрица и черен пипер и пак препичам. Нареждам плътно нарязани на кръгове домати и препичам, но немного, да останат сочни. После засипвам със стърган кашкавал и след 5 мин. спирам фурната. СТрахотен вкус! Вчера изненадах домашните си с тази вкусотия и не остана нищо в тавата, а тя беше най-голямата!

Линк към коментар
Share on other sites

И за любителите на лещата предлагам - салата от леща:

сварена леща

домат/и нарязани на кубчета

нарязани черни маслини

и мнооого джожен най-добре е с пресен

Подправя се с олио-оцет/зехтин-лимон

Линк към коментар
Share on other sites

Обожавам " Фалафел"

Нахут -2 ч.ч

1яйце

лук -2глави

чесън- 1-2 скил.

магданоз -1 китка

кимйон -2 ч.л.

кориандър -1ч.л.

сол -1 ч.л.

Нахута се накисва за 12 часа и след това се блендира с подравките и се

прави на кюфтенца и се пържи в олио. :3d_137:

За соса:

кисело мл.- 1ч.ч.

тахан- 2ч.л.

лимонов сок- 2 ч.л.

чесън -1-2 скилитки

кимйон -1ч.л.

Редактирано от Roemy
Линк към коментар
Share on other sites

Изчетох набързо всичките рецепти. Ама нали съм си Мис Каприз.... Да не съм ви на главата, много съм критична и към начина, по който е приготвено нещото. Затова не обичам да ходя по ресторанти - все не улучвам. Наскоро ядох невероятен пататник в "Лагуна"-та. Като се замислих сега, май най-много обичам пържени картофи, но от домашно приготвените, с хрупкава коричка, мазнички. С бира, разбира се. И гъст таратор/ млечна салата с много орехи, без чесън и копър. Никак не си падам по екзотичните ястия и странните комбинации. Но обичам да готвя, защото манджата е продукт на изкуство, добро вълшебство, която пленява и оставя хубав спомен и добро настроение.

Линк към коментар
Share on other sites

Незнам дали е различно...за мен е:

Настъргват се тиквички. Изстисква се колкото е възможно от водата, която си пускат. Към тях се прибавят 2-3 яйца, разбъркат се и се добавя брашно, докато сместа се посгъсти, слага се и сол. Към тази смес може да се добави кой каквото си иска примерно сирене или кашкавал, може зеленчуци, кой каквито подправки обича. Слага се в една тавичка и се пече. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Предложете ми нещо различно и изпробвано, с тиквички...

Много сайтове има, но...

Пастет от тиквички

Тиквичките се сваряват и пасират ( може и да се намачкат), към пюрето се прибавят, равни количества- майонеза + кисело мляко , чесън, копър и сол на вкус. Маже се на филийки, много е вкусно! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Понеже много харесвам китайската кухня и изобщо кулинарията от тази част на Азия, ще ви предложа една интересна рецепта. Още повече, че в портала повечето са и вегетарианци и искрено споделят или поне се вълнуват от учението на Буда. Рецептата се приготвя най-вече от будистките монаси.

Ло Хан Джай (или вегетарианска яхния)

ок. 30 г сушени черни гъби; 1/2 ч. ч. сушени гъби; 1 с.л. олио; 1/2 бамбукови филизи (консервирани, нарязани и изцедени); 200 г водни кестени (от консерва); 1 морков, нарязан на дълги и тънки лентички; 3 ч. ч. настъргано китайско зеле; 3 ч. ч. зеленчуков бульон; 60 г фиде; 1 ч. ч. твърдо тофу, нарязно на кубчета по 1 см.; 1 ч. ч. бял грах; 2 ч. ч. пресни бобови кълнове; 3 с. л. соев сос; 2 с. л. царевично нишесте, добре смесено с 4/5 с. л. студена вода; 1 ч. л. сусамово масло; 2/3 ч. ч. гореща вода

Гъбите (черните) се накисват в гореща вода за ок. 30 минути, другите гъби се накисват също, но само за 10 мин. След това се изцеждат, като водата, в която са киснали, се запазва. От черните гъби се отстраняват стеблата. Чашките се оставят цели. Вторият вуд гъби се режат на малки парченца. В дълбок тиган (ако нямате уок) със силно загрята мазнина, се запържват двата вида гъби, бамбуковите филизи, водните кестени, морковите и зелето за 4 минути някъде. После се прибавя бульона, водата от гъбите, и фидето. Температурата се намалява, тигана се похлупва и се оставя на слаб огън за 5 минути. После се добавят тофу-то, граха, бобовите кълнове и соевия сос. Отново тигана за захлупва за ок. 2 минути. Сместа от царевично нишесте се прибавя и ястието трябва да ври, докато сосът се сгъсти. Накрая се поръсва със сусамово масло.

Bon appetit!

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Да се включа и аз :)

тиквички и картофи - 3:2, в херметическа тенджера с малко олио, за 5 мин.

Може да се пасират, може и така както са нарязани на кубчета, поръсват се обилно с копър и скилидка чесън.

Линк към коментар
Share on other sites

Мусака от тиквички

Нарязани на кубчета тиквички се запържват заедно със соеви късчета, нарязани моркови и няколко стръка нарязан на ситно праз. Отделно се сваряват само до побелявате нарязани картофи в подсолена вода. Слагат се в дълбока тава като се редуват картофите и плънката. След малко запичане заливам с разбити няколко яйца, прясно мляко и подправки. Пече се до кафява коричка. Аууу, колко е вкусноооо!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...