Ася_И Добавено Юли 9, 2007 Доклад Share Добавено Юли 9, 2007 Явно организма си иска своето и периодически надава вой какво му се яде и от какво има нужда. Та след като два месеца ми се хапваше само таратор и плод, сега оно си сака боб, и леща, и прясна царевица сварена и..... Жалко, че го няма Добромир веднага да ми помогне, та се налага да търся в гугъла на какво имам недостиг. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дина Добавено Юли 16, 2007 Доклад Share Добавено Юли 16, 2007 (edited) За Стругар от мене да запомни, както аз от моя баба: Набира се добро количество лапад или лобода. Задушава се с мазнинка и чаша вода. Като поври малко се прибавя половин литър хубаво прясно мляко. После кофичка кисело мляко с 5 яйца . Накрая се слага и натрошено сирене. И топло и студено се яде. Чудно е! Сега ще те поздравя и с песен. Преди това, обаче , още една манджа от южната Калифорния на България: Нарязани на колела и обелени патладжани се посоляват и се изцеждат. Колкото повече- толкова по- добре. Нареждат се в тава като се застъпват кръговете. Добавя се половин чаша мазнина и чаша вода. Пече се във фурна. След изпичането се нареждат кръгове от червени домати. Пак кръговете се застъпват . И те се запичат още с патладжаните.Накрая се прибавя ситно нарязан чесън, разбит в малко вода. След изваждане от фурната , ястието се поръсва обилно с магданоз. Редактирано Юли 16, 2007 от dina_qneva Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
стругар Добавено Юли 16, 2007 Доклад Share Добавено Юли 16, 2007 Интересна манджа, щом има яйца + сирене/извара сигурно е вкусна Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иванка Калбурджиева Добавено Юли 17, 2007 Доклад Share Добавено Юли 17, 2007 От гладните студентски години в Съветския съюз ми остана едно просто, но вкусно ястие от картофи, което руснаците готвеха сутрин, обед и вечер: Обелените картофи се нарязват на резенчета, както за пържене. В по-голям тиган с повечко загрята мазнина картофите се изсипват наведнъж и се покриват с капак. От време на време се разбъркват, за да залепнат. Ефектът е в това, че картофите не толкова се пържат, колкото се задушават. Стават по-вкусни и по-здравословни. Когато са почти готови, понякога им слагам нарязан лук, който омеква бързо и обогатява вкуса. А вече сервирани, може да се поръсят с млян черен пипер, който също много им пасва. Много деца са яли тези картофи и винаги са отбелязвали колко са вкусни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Юли 18, 2007 Доклад Share Добавено Юли 18, 2007 (edited) В Желен за съборстващите правихме много вкусни, не особено скъпи и същевременно полезни ястия. Например, многокомпонентна салата, включваща и пресни артикули от градината и околната природа - коприва, глухарче, киселец или зелени джанки (вместо оцети или лимон!), свежи листа от мента, здравец, копър, чубрица, босилек... С разни кълнове, особено бързо става и е вкусен слънчогледът. Който иска да вари кълновете също става, княкои неща се губят, но пак особено при бобовите е по-вкусно и лесно смилаемо, отколкото ако не се накисват предварително семената. Покълналият грах или нахут много добре върви с овесени ядки и всевъзможни зеленчуци, както и комбинирани билкови подправки, вкл. леко люти. Друго - оказа се истински специалитет булгурът с праз, както и кашата от овес и просо със стафиди или фурми и една подправка, която използвам ефективно за сладките ястия - съдържа канела, карамфил, кориандър, майоран, връхчета от смърч и още десетина разни други билчици. От фурмите могат дасе направят и бонбони, които са много сладки и без добавена захар - по време на интервюто от Националното радио ми хрумна да ги нарека "енергийни бонбони" - с ядките от кайсия, покълналия слънчоглед, един специален екозеленчуков екстракт и подправката за сладки ястия и на вкус също бяха вълшебни... Жалко, че в София нямам нито досаттъчно време, нито достатъчно вдъхновение, за да експериментирам по-често, току-виж съм измислил цяла кухня "вкусно+полезно"... Редактирано Юли 18, 2007 от Добромир Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Максим Добавено Юли 18, 2007 Доклад Share Добавено Юли 18, 2007 Например, многокомпонентна салата, включваща и пресни артикули от градината и околната природа - коприва, глухарче, киселец или зелени джанки (вместо оцети или лимон!), свежи листа от мента, здравец, копър, чубрица, босилек... Това май съм го пропуснал. Би било интересно да се опита. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Юли 18, 2007 Доклад Share Добавено Юли 18, 2007 (edited) Много хубава и полезна салата става от розови листа. Особено, когато другата (например домати и краставици) салата, свърши. Уверявам ви, че е прекрасно нещо и трябва непременно да го опитате. С малко подправки, с лек дресинг става нещо чудесно. Редактирано Юли 18, 2007 от Мона Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ван123 Добавено Юли 19, 2007 Доклад Share Добавено Юли 19, 2007 За съжаление все неполезни храни са ми любими и вече ми проличават на фигурата. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
tzveti Добавено Юли 27, 2007 Доклад Share Добавено Юли 27, 2007 (edited) "Особено, когато другата (например домати и краставици) салата, свърши." Най-хубаво е да не свършва другата салата. Затова ми се върти в главата да си имам малка оранжерийка с 20 корена домати и да ги ям без да се цапат чинии/и без да се мият/! Въобще многото приготвяне на яденето го прави безвкусно. Друг е въпросът, ако някой друг го е готвил Освен това едно и също ядене, когато го сготвят двама различни хора, става различно на вкус. Ако единият е добър човек, а другият не е, и яденето става различно. не става добре и в метални съдове. Редактирано Юли 27, 2007 от tzveti Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest BENITA Добавено Юли 27, 2007 Доклад Share Добавено Юли 27, 2007 Обожавам сладките неща .Денят не може да ми мине без да излапам нещо сладко Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ZhivkoBGR Добавено Юли 27, 2007 Доклад Share Добавено Юли 27, 2007 Имам много любими неща за ядене. Ето някои от тях: -лозови сърмички с ориз -пържени картофки -мусака -таратор Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Юли 27, 2007 Доклад Share Добавено Юли 27, 2007 Хора, докато ви четях любимите ястия огладнях и пуснах л....ги...и ми се доядоха 90% от нещата... Смилете се над мен, защото аз съм много сладокусна.. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
tzveti Добавено Август 3, 2007 Доклад Share Добавено Август 3, 2007 Извинявай, adelaida, увлякохме се със сладокусието. Не трябваше да обръщаме чак такова внимание на яденето. В живота има много по-важни неща. Яденето не е смисъл на живота ми. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Август 4, 2007 Доклад Share Добавено Август 4, 2007 Яденето не е смисъл на живота ми. Да, така е, но е единственото удоволствие, което ми е останало / в общочовешки смисъл/ Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Август 4, 2007 Доклад Share Добавено Август 4, 2007 За да има равновесие, би трябвало да се отвори и тема - Кое е любимото ви питие? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest aorhama Добавено Август 4, 2007 Доклад Share Добавено Август 4, 2007 (edited) За да има равновесие, би трябвало да се отвори и тема - Кое е любимото ви питие? Аз - лично - избягвам само ликьорите и специално вишновката. Общението прави магията, не питиета и мезетата. Еретична мисъл, както се казва. Редактирано Август 4, 2007 от aorhama Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Август 4, 2007 Доклад Share Добавено Август 4, 2007 Няма нищо еретично, еретични са само страховете ни. А, който каквото иска, това да яде и да пие. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Август 5, 2007 Доклад Share Добавено Август 5, 2007 Почти няма нещо, което да не обичам! Много съм непридирчив към храната. Мога само на хляб, мога и на луксозни ястия. Добре приготвената храна предпочитам, разбира се, но ако няма такава много не ми прави впечатление. мога дълго време да си хапвам една и съща манджа и не ми омръзва. Доста съм лаком обаче и ям, за да извличам наслаждение от акта на храненето... Затова и съм качил килограмите напоследък . Много обиам тиквички ил ипатладжан с кисело мляко и чесън... :) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Лагорда Добавено Август 6, 2007 Доклад Share Добавено Август 6, 2007 Обичам да ходя с приятели на пикник сред природата и да си правим купон на чушка/пръжка както му се вика Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дина Добавено Август 9, 2007 Доклад Share Добавено Август 9, 2007 В летните горещини, освен сладолед, обичам и жетварски таратор. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Лагорда Добавено Август 9, 2007 Доклад Share Добавено Август 9, 2007 В летните горещини, освен сладолед, обичам и жетварски таратор. Милост, има и пощеливи Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Август 9, 2007 Доклад Share Добавено Август 9, 2007 Обичам да ходя с приятели на пикник сред природата и да си правим купон на чушка/пръжка както му се вика Уважаеми/уважаема Лагорда, бихте ли ни споделили подробности за т.н. ЧУШКА/ПРЪЖКА? Звучи, някяк си...интригуващо...мяууу! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Лагорда Добавено Август 9, 2007 Доклад Share Добавено Август 9, 2007 (edited) Вие май искате да ме убият с камъни, доколкото знам повечето хора тук са вегетарианци и все пак:Има 2-начина: На изострена дълга пръчка (шиш) се редят едно след друго парченце сланина (1см. дебела), парченце чушка, лук и т.н., колкото са хората, толкова шишчета -пече се на жар, или на скара, като преди това скарата се намазва със сланина.От време на време като се поизпекат, шишчетата се изваждат от жарта и се поливат със студена вода, за да се махне солта, слагат се отново докато се зачервят. При консумация не трябва да се пренебрегват и хубавите напитки. Приятен апетит! Редактирано Август 9, 2007 от Лагорда Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Август 9, 2007 Доклад Share Добавено Август 9, 2007 Ахахахахааа, мяууу, сега я втасахме, отиде ву-вей на повей. Обаче, Вальо, понеже и аз обичам излетите с добри приятели, предлагам ти един вариант на горното: вместо сланина и мръвчици, на шишчето може да се сложат повече чушчици, патладжани, нарязани на по-дебели кубчета, малки картофки цели с кориците, лук на малки цели главички, залъчета хляб, малки цели доматчета и парченца бяло сирене, увито всяко поотделно във фолио. Е, няма де е чушка - пръжка, става чушка - печка, но все пак е на шишче. И в добавка на добрата компания, всичко е повече от вкусно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Лагорда Добавено Август 9, 2007 Доклад Share Добавено Август 9, 2007 Ахахахахааа, мяууу, сега я втасахме, отиде ву-вей на повей. Обаче, Вальо, понеже и аз обичам излетите с добри приятели, предлагам ти един вариант на горното: вместо сланина и мръвчици, на шишчето може да се сложат повече чушчици, патладжани, нарязани на по-дебели кубчета, малки картофки цели с кориците, лук на малки цели главички, залъчета хляб, малки цели доматчета и парченца бяло сирене, увито всяко поотделно във фолио. Е, няма де е чушка - пръжка, става чушка - печка, но все пак е на шишче. И в добавка на добрата компания, всичко е повече от вкусно. Ох ти направо ме спаси от линчуване Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.