veselinvalchev1981 Добавено Юли 3, 2007 Доклад Share Добавено Юли 3, 2007 (edited) Кое е любимото ви ядене? И споделете някоя интересна рецапта? Този въпрос ме озари снощи във форума Редактирано Юли 3, 2007 от veselinvalchev1981 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Юли 3, 2007 Доклад Share Добавено Юли 3, 2007 По това време на годината не е лошо да се сготви "пръжня" Доста е тежко и не си позволявам от няколко пъти на сезон Нарязвам на дълго няколко патладжана, тиквички, големи картофи и чушки по дължина на четри. Предварително съм нарязал джоджан, копър и магданоз в голямо количество в отделен съд, а в друг съм приготвил обелени и нарязани скалидки чесън Нарязаните продукти се оцеждат в наклонено поставени тави докато поизсъхнат. След това започвам "пръжнята" В нагорещено олио в дълбок и широк съд започвам да ги пържа, като преди това ги посолявам и овалвам в брашно. Всяка готова партида /редувам последователно продуктите/ обилно посипвам с нарязаните подправки и поръсвам с накълцан чесън. Така постепенно се разраства нещо като торта - пласт пържени и пласт подправки...докато свършат продуктите. Поднася се с кисело мляко или с настъргано сирене...да ви е сладко! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Юли 3, 2007 Автор Доклад Share Добавено Юли 3, 2007 Пържено неям (освсен когато си правя палачинки,но и тогава избягвам да слагам мазнина на тига,той си е тефлонов и незалепват,по скоро стават печени ),а патладжани необичам но всеки си има вкус де. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дина Добавено Юли 3, 2007 Доклад Share Добавено Юли 3, 2007 Сладолед с плодове и фъстъци ! С охладено питие - джин с лимон, музика и усмивки. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Юли 3, 2007 Доклад Share Добавено Юли 3, 2007 Доматена манджа задушава се ситно нарязан пресен лук, моркови, корен от магданоз, нарязани скалидки чесън и нарязани на шайби чушки. След като поизври водата и остане главно олио в тенджерата се добавят нарязани домати и се бърка до увиране. посипва се накрая с магданоз и се поръсва с черен пипер. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mihailo Добавено Юли 3, 2007 Доклад Share Добавено Юли 3, 2007 Пиперки пълнени с яйца и сирене пържени , гарнитура домати. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Inatari Добавено Юли 3, 2007 Доклад Share Добавено Юли 3, 2007 И моето,също обичам и сърми /само с ориз /и лозови листа . А може и само печени чушки. Обичам да готвя за всички вкъщи , някакси ме вдъхновяват по различен начин. Когато баща ми е вкъщи ,сготвям нещо печено ,пикантно. Майка ми обича зеленчуци и е почти суровоядка. Но зимата обича много чесън и топли ястия. Брат ми обича много лютеница , за него специално миналата година убедих баба ми и дядо ми да направим лютеница . А иначе най- обичам да готвя пълнени чушки с ориз и разни зелени подправки ,в хубав леко доматен сос със застройка. Обичам да пасирам разни зеленчуци и да ги превръщам в сосове за спагети ,измислям си всякакви вариации. щ Другата ми любов са гъбите ,сърнели, горски печурки, пачи крак, мантарки и масловки. Обичам да си ги изпичам със сол или леко да ги запържа и подправя. Не обичам да готвя "дълги" ястия ,дълго време да ги обработвам топлинно или да има твърде много етапи. Някакси прекалено рафинираните ястия не са по вкуса ми. Намирам ,ч е българската кухня е една от най- вкусната ,а да не говорим за сиренето и кашкавала. Няма други такива по света,кой каквото и да ми разправя. Киселото мляко ,също е забележително. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Юли 4, 2007 Автор Доклад Share Добавено Юли 4, 2007 Имаме си една колинарка в лицето на Инатари .И аз много ценя лозовите сърми,пълнените чушки с ориз добавям си към тях и кисело мляко.А някои от любимите ми ястия които си приготвам са картофено пюре,картофи на фурна,спагети,пица,спанак с ориз,спанак с яйца,баница,леща,фасул,качамак и някой лесни десерти си правя като сутляж (мляко с ориз),мляко с грис,а тия дни смятам да се пробвам да направя крем карамел Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ася_И Добавено Юли 4, 2007 Доклад Share Добавено Юли 4, 2007 (edited) veselinvalchev1981, Май не само Ина е кулинарката тук, а и ти? Много обичам да мушна във фурната нарязани печени белени чушки и домати, със зехтин. Понякога слагам ситно нарязан чесън и лук. И много, много босилек. Аз слагам от моята реколта - насадила съм си 20 корена и сега бера и суша по малко - супер! Няма нищо общо с купешкия. А иначе де що е плод или зеленчук - любимо ми е. Много обичам кьополу, ама е тежичко за стомаха, защото слагам чесън и лимон. Картофи, приготвени по всякакъв начин - за мене са. За гювечета да не говорим. Хайде стига толкова, че ще надебелея само от сладки мисли. И като отворихме такава тема, да задам един въпрос: 'В книга за здравето' Учителя съветва: През май и юни, в хубави слънчеви дни сутрин рано събирайте билки, сушете ги и после ги поставете в стъклени буркани, запушени, да постоят още малко на слънце, една мъничка незначителна тревица или цветенце при нужда са най-добрите лекари. Има ли някой такава опитност - да сподели как ги оставя на слънце - за колко време и др.? Редактирано Юли 5, 2007 от Ради Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Юли 4, 2007 Доклад Share Добавено Юли 4, 2007 Миди по моряшки. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Юли 4, 2007 Доклад Share Добавено Юли 4, 2007 Картофи по музикантски Големи картофи се изпичат във фурната до тъмнокафяво. Разрязват се на две и вътрешността /както си е в "черупката" от изпичането/ се пасират с масло, сол и подправки като пюре. После половинките наредени като панички в тавата още малко се препичат...и пият мноооого айран! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дина Добавено Юли 4, 2007 Доклад Share Добавено Юли 4, 2007 veselinvalchev1981, как ги оставя на слънце - за колко време и др.? Билките в никакъв случай не се сушат под пряка слънчева светлина. В горещо време 2-3 дни са напълно достатъчни за изсъхването им. След напълването на бурканите не се затваря капачката веднага, за да се завърши изсъхването и пак не под пряка слънчева светлина. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кристиян Добавено Юли 4, 2007 Доклад Share Добавено Юли 4, 2007 Любимото ми ядене винаги е последното ядене... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
tzveti Добавено Юли 6, 2007 Доклад Share Добавено Юли 6, 2007 (edited) По това време на годината - мързеливи сърми Много лозови листа, може и малки от върха на лозите, - нарязани на дребно малко ориз много джоджен много босилек много копър може и с малко лук и чесън /евентуално/ чубрица няколко зелени джанки без костилката от близката джанка Леко задушени и сварени с малко сол и олио- за 15-тина минути и може и с кисело мляко Добър апетит! Доскоро вечерях с череши на самото дърво, без да готвя, но вече преминаха- колко жалко Редактирано Юли 6, 2007 от tzveti Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Юли 6, 2007 Доклад Share Добавено Юли 6, 2007 Не едно само:-))) Много ми харесват броколи, леко бланширани, залети със сметана и разбира се, в компанията на хубаво бяло сухо вино. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Inatari Добавено Юли 6, 2007 Доклад Share Добавено Юли 6, 2007 "Доскоро вечерях с череши на самото дърво, без да готвя, но вече преминаха- колко жалко" ХАха това е много хубава и атрактивна вечеря , особено когато е на самото дърво. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Юли 7, 2007 Доклад Share Добавено Юли 7, 2007 Плодова салата Нарязват се банани, кайсии, пъпеш, нектарини и круши на малки парченца в голяма кристална жардениера. Заливат се със сладолед, акациев мед и рачел. Отгоре се посипва с натрошени орехови ядки, бадеми, лешници и стафиди. Покрива се с настърган натурален /леко горчив/ шоколад. Престоява 1 час в хладилника и се консумира по обед, в жегите, но на хладно, под орехова сянка край реката... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Юли 7, 2007 Доклад Share Добавено Юли 7, 2007 А, това го правя, страхотно е - всякакви сезонни плодове, объркани със сметанов сладолед и поляти с мед и карамелов сироп. Супер вкусотия. Крем карамел също е леко и вкусно десертче. Крем брюле ми е любимо. Ягоди със сметана и мед. Ашуре. Парфе. Да не изреждам още. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Юли 7, 2007 Доклад Share Добавено Юли 7, 2007 Мяууууу!!! - иска ми се да мъркам пред толкова вкусни неща като дърт мързелив котарак - лакомник, какъвто съм си всъщност Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Юли 7, 2007 Доклад Share Добавено Юли 7, 2007 Оооооооооо, Валентинус, ела ми на гости тогава да си мъркаме заедно. Над някое ... блюдо. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
стругар Добавено Юли 7, 2007 Доклад Share Добавено Юли 7, 2007 Най-обичам пържени картофи с малко овче сирене. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Максим Добавено Юли 8, 2007 Доклад Share Добавено Юли 8, 2007 Любими храни: картофени кюфтета лозови сърми с ориз боб яхния салата снежанка пюре от розова леща задушен карфиол Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Inatari Добавено Юли 8, 2007 Доклад Share Добавено Юли 8, 2007 Салата Снежанка ,мммммммммммм. Много обичам и мога да изям наистина ,много. Но да не се отдавам на чревоугодничество. От салатите обичам много и печени чушки със ситно нарязан магданоз ,/олио,оцет/ и малко настъргано бяло сирене . Правя си и пресни чушки с домати,лук ,магданоз . А какво ще кажете за таратора ? Студената супа , гениална е, според мен! Едно от най- хубавите неща , които са измисляни за ядене някога. Аз винаги слагам и някакви ядки в него , не е задължително да са орехи. Чесън , магданоз и копър . Правя си още едно нещо , което е сирене пасирано с кисело мляко ,червен пипер и ситно нарязана пиперка. абе въобще много обичам да пасирам всякакви неща. И да търся различни вкусове. Средизомноморския отенък във вкуса на яденето ,също ми допада . Да не говоря за палачинките ,защото ще трябва да изпиша цяла страница. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest valentinus Добавено Юли 9, 2007 Доклад Share Добавено Юли 9, 2007 Оооооооооо, Валентинус, ела ми на гости тогава да си мъркаме заедно. Над някое ... блюдо. Подготвяй се, идааааа! А ето какво сготвих вчера Забърках доста сирене, яйца, накълцан пресен джоджан, черен пипер и нарязана вътрешна част на няколко домата/външната част бе нарязана на колелца и с тях запуших пиперките/. Със сместа напълних пиперките и започнах да ги пържа. Те сами си пуснаха вода и процеса премина в задушаване...и така 20 минути, през които нарязах салатата. После...нищо не остана в тенджерата, а беше голяма... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
tzveti Добавено Юли 9, 2007 Доклад Share Добавено Юли 9, 2007 Интересно, ако се съберат толкова много вкуснотии на едно място, дали на хората, които все още ядат месо, то ще им липсва, когато могат да си вземат нещо истински хубаво? Други любими яденета: -пресни картофки- току що извадени, задушени във фурната в глинен гювеч, -карфиол, сварен по същия начин, след това долят с малко прясно мляко и с лют червен пипер и оцет с чесън, като супа. -зелена пролетна салата/маруля/, с риган, лимон и настъргано пушено сирене -задушени сърнели с малко брашно -обикновен типов ръчен хляб със сметана и мното подправки-копър, риган, чубрица и др. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.