Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

• Отговори 271
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Наистина опитах, да си представя, човек без его, с нулево такова...

Нека още веднъж да напомня, че това което се нарича Висше Его или само Его (с главна буква) или Висш Аз, всъщност е човешката душа. От нея никой не иска да се отърве, а тъкмо обратното. Но представата за "аз" на душата предполагам доста се различава от нашето сегашно разбиране. Човек трябва да излезе от влиянието на нисшето си аз или т.нар. личност (която е и основата на егоизма). Личността се състои от физическото тяло (тук включвам и етерното), емоциите и мислите от нисш характер (най-общо в които отсъства любовта).

Човек е самосъзнателен - това е негово еволюционно постижение и въпросът не е да спре да бъде самосъзнателен, а да открие истинската си същност всред океана от самозаблуди в които е затънал и да се осъзнае не като отделна, а като неразделна част от цялото. Не да се изгуби в това цяло, а да го почувства в себе си и себе си в него, т.е. да се намери.

...И аз преполагам...

...тревожат ме тези, които "знаят" ...

... тревожи ме - категорично победилият...

Редактирано от бяса
Линк към коментар

не се чувствам автоикона :)

Има много по-напреднали души, за щастие.

Това е риска - да си внушиш, че "знаеш", кои са "по-напреднали", кои пък - не. А в знанието риска е, че трупат се предубеждения :dancing yes: . / етикети да лепиш: като - "шутовщина" или" оригиналничене/. Време трябва да си даваме - за систематизиране на наученото :rolleyes: да порасне в мъдрост, че току виж, от бързане - постъпваме като безбожници - с неЛюбов.

Съмнението Ти приемам - предубедеността Ти ...

...желая Ти все по-... :rolleyes:

п.п. "бяса" е добър психотест, за самоанализ на реакциите, като го прочетеш :thumbsup:

Редактирано от бяса
Линк към коментар

Време трябва да си даваме - ... да порасне в мъдрост, че току виж, от бързане - постъпваме като безбожници - с неЛюбов
:thumbsup: :thumbsup:
Линк към коментар

А мен не ме тревожат вече - тревожеха ме докато исках да съм между тях и да съм победилият сред тях.

Сега ми са интересни - като че ли наблюдавам старото си его отстрани - осъзнавам какво съм преодоляла и че ми е нужна профилактика срещу това - редовна. Как да я правя - слушам Бог - като ме срещне със знаещ и побеждаващ, вече знам,че това ми е огледалото - имам нещо да почистя в себе си - какво точно? Наблюдавам внимателно отражението си и така разбирам. С ръка на сърцето - не минават и 2-3 дни между 2 поредни срещи с огледалния ми образ. :3d_011: Никак не е лесно, но е интересно - какво ли ще зърна следващия път?

Нека още веднъж да напомня, че това което се нарича Висше Его или само Его (с главна буква) или Висш Аз, всъщност е човешката душа. От нея никой не иска да се отърве, а тъкмо обратното. Но представата за "аз" на душата предполагам доста се различава от нашето сегашно разбиране. Човек трябва да излезе от влиянието на нисшето си аз или т.нар. личност (която е и основата на егоизма). Личността се състои от физическото тяло (тук включвам и етерното), емоциите и мислите от нисш характер (най-общо в които отсъства любовта).

Човек е самосъзнателен - това е негово еволюционно постижение и въпросът не е да спре да бъде самосъзнателен, а да открие истинската си същност всред океана от самозаблуди в които е затънал и да се осъзнае не като отделна, а като неразделна част от цялото. Не да се изгуби в това цяло, а да го почувства в себе си и себе си в него, т.е. да се намери.

:thumbsup: :thumbsup: Именно - не да изтрие личността си като враг, не да я презира като необходимото зло, а да излезе от влиянието и, да я използва като администратор, не да я коронова за господар. :thumbsup:

Линк към коментар

Не е познание да игнорираш, което ти е неудобно, по-скоро отказ от такова. Че трябват сетива на "посветения" да не се превърне в обсебен. А тревогата ми не е за мен, а за утрето на всинца ни, защото правим тъй, че да върви "напред " света, но правим ли - да върви на добре?

Ако "покоряваме" нива "по-висши" - сбогуваме се със способността, за елементарна близост с анонимния до нас, ако "познанието" ни, не ни е убедило, че и той е една вселена - кривнали сме май...

...да бъде Неговата воля. :hypocrite:

Линк към коментар

Към Станимир, че се забавих много, но мисля, че е нелюбезно, да не отговарям при директни поводи, а имаше и по-активни. В прав текст, ако съумея:

... за удобство, представи си мен - бяс низвергнат и пиян, омазан в кал и проснал се неподходящо на ръба на тротоара, но краката ми - на пътя, във вечерния сумрак, колите пръскат и заобикалят - отврат... и тревога. Ти си симпатичен мъж, здрав, прав и в душата си прекрасен! Не можеш да ме вдигнеш със душата, не общувай със душата. Колкото по-жалък съм, то повече от помощ се нуждая - ще ми помогнеш, вероятно и ОК. Имаш си приличен дом :whistling: , когато прибереш се в него, бих искал да се сетиш пак за мен и с домашния уют, да контрастираш - да потърсиш моята душа. Ако имаш сетива, ще я усетиш, макар "срутена" и свита, като във утроба, със най-незаслужена съдба. За идеалите Ти най-изчистени, това е искрен потрес, ... ако в очите Ти прокрадне се сълза, ще "знам" /метафизично/, че за мене е... и ще се стопля! И може би, със нея, си освободил енергия - молитва безсловесна, която да е истинската помощ!!! Душата Ни принадлежи на Бога и нека Той ни е "посредник" за да сме в Истината. Че иначе, уви и твърде е възможно, да ги "изцапаме" - не с кал, но с лоши мисли, злоба, его... мислиш ли? Сълзата е от доброто Ти сърце - а То е път и сетиво, за всичко "тукашно". Прости, за откровенността :rolleyes: .

----------------------------------------------------------------------------

Обида не съществува, ако се подчиним на Истината.Но всеки сам си знае - бих споделил мойта проста "техника".

Поздрав искрен... опитвам се, постовете ми, да не звучат "академично сухо" - егото ми шепне, че успявам, но ако се разкрещи - май ще го "плесна". :thumbsup:

... егото си не отричам, а питам се защо е? - :whistling: - ... ами за да се гъбаркаме със нещо свое :sorcerer::thumbsup2:

Редактирано от бяса
Линк към коментар

тревогата ми не е за мен, а за утрето на всинца ни, защото правим тъй, че да върви "напред " света, но правим ли - да върви на добре?

Харесваш ли своя свят?

Отговаря ли на идеалите ти?

Май да - ами чудесно тогава- :thumbsup2:

способността, за елементарна близост ..., че и той е една вселена

...да бъде Неговата воля

Фир Фюр Фен

... за удобсвто, представи си мен - бяс низвергнат и пиян, омазан в кал и проснал се неподходящо на ръба на тротоара, но краката ми - на пътя, във вечерния сумрак, колите пръскат и заобикалят - отврат... и тревога. Ти си симпатичен мъж, здрав, прав и в душата си прекрасен! Не можеш да ме вдигнеш със душата, не общувай със душата. Колкото по-жалък съм, то повече от помощ се нуждая - ще ми помогнеш, вероятно и ОК. Имаш си приличен дом whistling.gif , когато прибереш се в него, бих искал да се сетиш пак за мен и с домашния уют, да контрастираш - да потърсиш моята душа. Ако имаш сетива, ще я усетиш, макар "срутена" и свита, като във утроба, със най-незаслужена съдба. За идеалите Ти най-изчистени, това е искрен потрес,

:3d_013::3d_153::3d_073:

:3d_052:

:3d_146:

... ако в очите Ти прокрадне се сълза, ще "знам" /метафизично/, че за мене е... и ще се стопля! И може би, със нея, си освободил енергия - молитва безсловесна, която да е истинската помощ!!! Душата Ни принадлежи на Бога и нека Той ни е "посредник" за да сме в Истината. Че иначе, уви и твърде е възможно, да ги "изцапаме" - не с кал, но с лоши мисли, злоба, его... мислиш ли? Сълзата е от доброто Ти сърце - а То е път и сетиво, за всичко "тукашно". Прости, за откровенността
:3d_045::3d_038:

Обида не съществува, ако се подчиним на Истината

:feel happy:

... егото си не отричам, а питам се защо е?

... ами за да се гъбаркаме със нещо свое

:3d_146:

pointsail.jpg

596_kompas.jpg

дейната любов е ценна и в друго отношение:

Действително, всеки човек, който иска да бъде цялостно развита личност, трябва да има реално знание за живота, за цялата природа. То ще даде разумните методи за работа, но направлението, в което човек ще употреби това знание, както казахме по-горе, зависи от степента, в която човек е осъществил любовта в себе са Само при любовта човек ще употреби своето знание и воля за велика, благородна цел, за свята кауза, за общо добро. Нима не виждаме хора с големи знания, но автори на много злоупотребления в днешния обществен живот? Само любовта може да впрегне всички сили на човешката природа да работят за един висок идеал.

Това ново съзнание ще доведе човешката култура до небивал разцвет; човечеството ще се издигне до постижения в науката, изкуството, философията, в обществения живот и пр.

"Учителят за образованието" Боян Боев

:feel happy: :feel happy:

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар

Харесваш ли своя свят?
Кой свят наричаш "своя"?

Отговаря ли на идеалите ти?

Колко високи са идеалите ти?

Май да - ами чудесно тогава-

Май не - "държа се естествено" - пък каквото - такова :3d_147:

Добро утро!

Линк към коментар

Кой свят наричаш "своя"?
ее, въпросът първо бе към теб, драги?

ето обаче "нашия свят" -

"Earthlings" :( филма може да намерите тук

Агни

Филмът не е за хора със слаба психика!

Линк към коментар

мисля бавно, затова чети бавно /please/.

-----------------------------------------------------------

...Знам, че ме обичаш. :rolleyes: Не знам защо това те притеснява... <_< . На мен, не ми пречи :feel happy: , а ми помага! :3d_039:

...каза ми го "болното" от Любов, самочувствие... разпука се ... и - .... разцъфтя :3d_039:

... после се огледа във очите Ти ... и се усмихна на Света :3d_047:

---------------------------------------------------------------------------------

от "бяса" :3d_045: подранила Коледна картичка... - с поводи, ... но без адресат. :rolleyes:

Редактирано от бяса
Линк към коментар

мисля бавно, затова чети бавно /please/.

:)

- Знам, че ме обичаш :rolleyes:

Не знам защо това те притеснява... <_< .

На мен, не пречи :feel happy: ... а помага! :3d_039:

- каза ми "болното" от Любов, самочувствие... разпука се ... и - .... разцъфтя :3d_039:

... после се огледа във очите Ти ... и се усмихна на Света :3d_047:

:D:thumbsup::feel happy:

300px-Space_Shuttle_Columbia_launching.jpg

Линк към коментар

Бясчо, харесваш ми :thumbsup2: (само дано това да не ти навреди със справянето с егото :rolleyes: )

Разбирам към какви размисли се опитваш да ни поведеш, дано другите наистина да те прочетат бавно - полезно е (според мен)!

Ти казваш:

Съгласна съм и бих добавила - мен ме тревожат и тези, които не задават въпроси (истински, не риторични, не за да изпитат/интервюират останалите).

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар

Съгласна съм и бих добавила - мен ме тревожат и тези, които не задават въпроси (истински, не риторични, не за да изпитат/интервюират останалите).

...да добавя и "make up"-a

Мен не ме тревожaт, а ме отекчават

... дали не е проява на безмерното ми его? :rolleyes:

Редактирано от Еси
Линк към коментар

Не схващам, ... ако би склонила да конкретизираш - да не гадая. Ако визираш нещо в мене - смело! ... /Без да се натрапвам/

Към "Кристиян" /#219/ - не доказвам или анализирам "свободната воля" - практикувам я. Анализирам резултата. :rolleyes:

Редактирано от бяса
Линк към коментар

Не, не визирам теб, а по-скоро допълних твоя пост според моето усещане.

А то е, че не е "здравословно" човек да си мисли, че знае всичките (верни) отговори.

Тук съм от около година и вече забелязвам, че някои хора се развиват, а тези с верните отговори тъпчат на място.

Линк към коментар

Астралният принцип или ум, наричан от индийските йоги "фав- атма", е чувствената душа, неотделима от физическият ни мозък- който тя държи в подчинение, а той на свой ред се явява препятствие за нея.

Това е "его"-то, разсъдъчният жизнен принцип на човека, неговата съзнателна същност.

Елена Блаватска :3d_016:

Ще ми бъде интересно да разбера как тълкувате тези редове? Връзката между емоции и мислене. Как да изчистим мисълта си от негативна емоция? Кое да променяме- емоцията или мисълта? :3d_111:

Линк към коментар

някои хора се развиват, а тези с верните отговори тъпчат на място.

Понякога и тъпченето на място си е вид развитие :)

А и още Айнщайн доказа,че това, което ни изглежда движение, не винаги е такова и това, което ни се струва,че стои на едно място, не винаги наистина стои.... :)

Това в темата за егото е добър завой, мисля си...

И сега и аз се замислих сериозно вече - как егото ни възприема своето и на другите движение?

Може ли и как егото да смени представите си за въртенето - имам предвид не да си мисли,че "слънцето и звездите се въртят около неговата твърда земя" (както се вижда и усеща), а да осъзнава вече с абстрактния си ум, че то е пътник на една малка планета, която се върти около себе си, и около слънцето и заедно с него пътува в безкрайната вселена? (Имам предвид не само в пряк, а и в преносен смисъл). :hmmmmm:

Дали е възможно това осъзнаване да се формира постепенно заедно с оформянето на егото, на личността? :hmmmmm:

(Нямам нито един отговор на тези въпроси - засега :3d_075: )

Линк към коментар

Астралният принцип или ум, наричан от индийските йоги "фав- атма", е чувствената душа, неотделима от физическият ни мозък- който тя държи в подчинение, а той на свой ред се явява препятствие за нея.
... като компакт диск /мозъка/ и записаната в него музика.

И ако приемем, че "смисъла в предметите, не надхвъдля тяхното предназначение" то диска може да е празен, т.е. неупотребен /похабен, безсмислен/, пази Боже - счупен.

Ако има музика във него, по презумпция - прекрасна, то тя го потребява ... и с това - осмисля.

Това е "его"-то, разсъдъчният жизнен принцип на човека, неговата съзнателна същност.

Според мене - да, като носител, задължителен и до смъртта ни неизбежен, ала без въобще да ни изчерпва.

Ако изгубя диска - не за него ми е жал, но без него нямам /губи се/ всичко вътре вложено.

п.п. всяко сравнение, разбира се, е условно.

И сега и аз се замислих сериозно вече - как егото ни възприема своето и на другите движение?

Може ли и как егото да смени представите си за въртенето - имам предвид не да си мисли,че "слънцето и звездите се въртят около неговата твърда земя" (както се вижда и усеща), а да осъзнава вече с абстрактния си ум, че то е пътник на една малка планета, която се върти около себе си, и около слънцето и заедно с него пътува в безкрайната вселена? (Имам предвид не само в пряк, а и в преносен смисъл). :hmmmmm:

Дали е възможно това осъзнаване да се формира постепенно заедно с оформянето на егото, на личността? :hmmmmm:

Така и трябва, мисля ... докато дишаме - как мога, ако въздъхът е мръсен, да си кажа: "е, вземам за последно дъх ... и с мръсното приключвам". В този контекст, според мен, претенцията за "постигната стерилност" - е претенция от "хитро его", а ежедневното усилие да бъдем "хигиенични", е залог за здраве. А пък всички сме се разболявали :rolleyes: , а за утрето ни - нищо обещано няма.

... май пак, Бог е обещание за всичко - за да има смисъл.

Не, не визирам теб, а по-скоро допълних твоя пост според моето усещане.

А то е, че не е "здравословно" човек да си мисли, че знае всичките (верни) отговори.

Тук съм от около година и вече забелязвам, че някои хора се развиват, а тези с верните отговори тъпчат на място.

.. да не съдим, благодаря Ти ,че споделяш ... и аз така, но границата... не знам,

... според мен тя свършва с добронамереността. От там нататък губи ми се смисъла ... и се превръща в анти...

Редактирано от бяса
Линк към коментар

"Що е его?" - бе попитал ...

Ами ако някой ти задава "прост" въпрос, като наптимер" ... колко прави 20 + 12 ? ... и като не чува очакваният отговор - настоява пак, ... очаква да го чуе с неговата помощ :rolleyes:

Весело

Линк към коментар