Roemy Добавено Март 29, 2007 Доклад Share Добавено Март 29, 2007 (edited) Много пъти ни се случва да чуем, този човек е природно интелигентен , а този е интелектуалец. Според мен интелигентността е свързана със съзнанието, а интелекта с материята. Интелигентността е като таланта, или я имаш или не. Интелекта се придобива и то в определена област. Интелигентност е да не парадираш с интелекта си, да изключиш грубоста и умразата, тя е мъдра, толерантна и благородна. А вие как мислите? Редактирано Март 29, 2007 от Roemy Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Слънчева Добавено Март 29, 2007 Доклад Share Добавено Март 29, 2007 "Интелектуалец-човек, който се занимава /предимно/ с умствен труд, творец на духовност. Интелект-съвкупност от мислителните и познавателните способности на човека-интелигентност, ум, разум, разсъдък... Интелигентността е качество. " Тълковен речник Според мен си права Roemy.Интелигентността е като таланта, или я имаш или не. Интелекта се придобива и то в определена област. Интелигентност е да не парадираш с интелекта си, да изключиш грубоста и умразата, тя е мъдра, толерантна и благородна. Единствено искам да добавя, че за мен образованието не е интелигентност. Образованието е просто овладян набор от знания. А интелекта е организиран ум и добро боравене с него-ум, разум, разсъдък, ще добавя и житейски опит. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
izgrev Добавено Март 29, 2007 Доклад Share Добавено Март 29, 2007 Интелект- Умствена и познавателна способност у човека; разсъдък, ум, разум. Интелигентност-("формулата" не е общоприета, а и такава все още няма) Способността да се вземат бързо првилни решения в непознати ситуации. Много близки по смисъл понятия! Трудно е да се намери голямо различие между тях. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Март 29, 2007 Доклад Share Добавено Март 29, 2007 Според мен интелигентността е свързана със съзнанието, а интелекта с материята.Би ли пояснила, в какъв смисъл с материята? Интелигентността е като таланта, или я имаш или не. Интелекта се придобива и то в определена област. За това аз съм на точно противоположното мнение - хората се раждат с по-силен или по-слаб интелект, а интелигентността се постига с обучение, научен труд и т.н. В определена област се придобива знание, опит и т.н. и то по-бързо и по-лесно, ако човекът има силен интелект и обратно. Интелигентност е да не парадираш с интелекта си, да изключиш грубоста и умразата, тя е мъдра, толерантна и благородна. По-скоро скромността и нормалното самочувствие не парадира с големия си интелект, грубостта и омразата нямат пряка връзка, а за мъдра, толерантна и благородна интелигентност чувам за първи път ? Може би е нужно да обясниш по-подробно, какво имаш пред вид? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Roemy Добавено Март 29, 2007 Автор Доклад Share Добавено Март 29, 2007 Според мен интелигентността е свързана със съзнанието, а интелекта с материята.Би ли пояснила, в какъв смисъл с материята? Интелигентността е като таланта, или я имаш или не. Интелекта се придобива и то в определена област.За това аз съм на точно противоположното мнение - хората се раждат с по-силен или по-слаб интелект, а интелигентността се постига с обучение, научен труд и т.н. В определена област се придобива знание, опит и т.н. и то по-бързо и по-лесно, ако човекът има силен интелект и обратно. Интелигентност е да не парадираш с интелекта си, да изключиш грубоста и умразата, тя е мъдра, толерантна и благородна. По-скоро скромността и нормалното самочувствие не парадира с големия си интелект, грубостта и омразата нямат пряка връзка, а за мъдра, толерантна и благородна интелигентност чувам за първи път ? Може би е нужно да обясниш по-подробно, какво имаш пред вид? Здравейте! Именно защото, от една страна двете понятия са много близки по същество, но от друга страна имат и големи различия. Според мен интелигентността е даденост от природата, това е качество, натрупано от предишни животи, генетичност и т.н. Докато човек може да постигне ,някакво ниво на интелект в определена област, чрез обучение и творчество. Един природно ителигентен човек, е благороден и толерантен, рядко има грубост и омраза в сърцето си, защото точно това качество, не му позволява това. Точно обратното ителектоалността, образованието, не прави човека, той може да е учил цял живот и пак да си е останал същия (простак), ако ми позволите така да се изразя. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Сев Добавено Март 29, 2007 Доклад Share Добавено Март 29, 2007 На мен както ми изглежда, и двете понятия са много близки и описват по един или друг начин способността на човек да разсъждава, приема и обработва информация, взема адекватни решения и т.н. Всичко това е свързано с умствените възможности. Определено няма връзка със сърцето, а оттам и с това какъв е човек. Според мен не е правилно да се каже, че ако един човек е интелигентен, то значи е добър. Даже напротив, виждала съм много интелигентни хора, които хич не ми се вписват в графата на благородни, толерантни и т.н. Ако приемем, че интелигентността е нещо, което си имаме по природа, нещо което неможе да променим и нещо което определя доколко сме добри, благородни толерантни, искам да попитам според вас тестовете за интелигентност тогава какво мерят и защо е възможно с повече упражнения, човек да изкара и по голям резултат? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Март 29, 2007 Доклад Share Добавено Март 29, 2007 Всичко може да бъде развито. Просто не винаги промените стават достатъчно бързо за да ги забележим. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Inatari Добавено Март 29, 2007 Доклад Share Добавено Март 29, 2007 Сев , много просто , че като упражняваш дадена среда непозната и непознати ситуации , ти запаметяваш някакви логични рамки и ориентири и се движиш много по - бързо вътре . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Сев Добавено Март 30, 2007 Доклад Share Добавено Март 30, 2007 Инатари, зададох нарочно такъв въпрос, за да покажа че реално интелигентността може да се придобие, а не обратното както се твърдеше в темата. Затова и отговора е прост Благодаря все пак, че подкрепи мнението ми Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Март 30, 2007 Доклад Share Добавено Март 30, 2007 (edited) Би следвало всичко да подлежи на развитие или по-точно, на постепенна проява. Но за мащабите ние нямаме думата. Някои може и много прераждания последователно да не отбелязват голям напредък н интелектуалната област, какво да говорим за духовната, в случая може би се изграждат невидими за нас предпоставки, или кой знае какъв смисъл има това "тъпчене на едно място", което по всичко личи е често явление... А що се касае до терминалогията, мисля, че даже материалистите-психолози и със сигурност всички духовни учения разделят ума най-малко на две секции - низша и висша. Спорде една от терминологиите именно интелектът е висшата му част. Ако разбираме "интелигентност" само като развит интелект, той все още не предполага правилната си употреба; но е вярно и че теримнът "интелигентност" все по-често се употребява в разширен смисъл, а именно че човек не само притежава развит интелект, но има и насоката за оптималното му насочване. Низшият ум също може да се използва повече или по-малко адекватно. Даже на мен ми се струва, че има хора, които използват по-адекватно висшия, отколкото низшия си ум. Изобщо нещата не са толкова лесни за схематизиране... Редактирано Март 30, 2007 от Добромир Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Април 9, 2007 Доклад Share Добавено Април 9, 2007 Аз бих го казала така- в зависимост от това, колко е интелигентен даден човек, той може повече или помалко да проявява своя интелект ... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Ноември 18, 2009 Доклад Share Добавено Ноември 18, 2009 Ителект без интелигентност няма,възможно е обратното! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Ноември 18, 2009 Доклад Share Добавено Ноември 18, 2009 Оф топик; Няма ли кой да оправи заглавието на темата Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Ноември 18, 2009 Доклад Share Добавено Ноември 18, 2009 Оф топик; Няма ли кой да оправи заглавието на темата Оправих го. Благодаря ти, че обърна внимание. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts