Иво Добавено Март 10, 2007 Доклад Share Добавено Март 10, 2007 Здравейте приятели, Какво мислите за солта? Полезна или вредна е тя за здравето? В какви количества трябва да се употребява? Колко сол използвате за салати и готвене? Обичате ли солено? Има ли алтернативи? Да поговорим за солта и влиянието и върху организма ни. Иво Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Март 10, 2007 Доклад Share Добавено Март 10, 2007 Когато приготвям нещо например салата слагам сол на цвят, и когато преценя че стига слагам още. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пеларгония Добавено Март 10, 2007 Доклад Share Добавено Март 10, 2007 Използвам морска сол, не бих казала, че ям много солено. Може да използвате зелени подправки при салатите- залъгват, хората с ниско кръвно да не ограничават напълно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дина Добавено Март 11, 2007 Доклад Share Добавено Март 11, 2007 Солта е необходимост не само за хората. Дава се допълнително и на животните. Има изследвания, които потвърждават нарастването на умствената дейност при леко увеличаване количеството на поеманата сол. В Германия се прилага в Педагогическа нова школа, в чиято верига от училища са включени и български. Но...и по въпроса , както и за всичко-всяко нещо с мярка! И по вкус, а "на вкус и на цвет-товарищи нет". Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Март 11, 2007 Доклад Share Добавено Март 11, 2007 (edited) Въпросът е каква е мярката! Специалистите се колебаят между 2 и 8 г средно на ден, но дори и максимумът се съдържа в разните уж несолени продукти като хлябът например я съдържа от 1 до 1 и половина процента. Българинът като яде по половин кило средно на ден, само от там му стига. Повечето - зависи от индивидуалната поносимост, в Англия са правили мащабно изследване и 20% от хората наистина имат феноменални способности да изхвърлят натрия и хлора, даже като пият само морска вода, която в такива дози е много вредна за повечето хора, те се справяли добре. При другите има допълнителни механизми, например изпотяването при физически усилия, от което обаче повечето българи последните десетилетия се лишиха. резултатът е видим в първото ни място в европа и може би в света по сърдечносъдови болести. За това, разбира се, си има и други причини, но солта над определени дози е една от основните. А пристрастяването към солено има връзка със стремежа към сигурност - майчината утроба, респ. околоплодните води са възсоленки... Все пак е по-добре да премем, че животът по самата си природа е несигурен, отколкото да "замазваме" тая очевидност чрез пристрастявания от всякакъв род... Редактирано Март 11, 2007 от Добромир Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Буболече Добавено Март 12, 2007 Доклад Share Добавено Март 12, 2007 Солта е много вредна за сърцето, ако се употребява в големи количества. Друг е въпросът, че и без сол не може да се живее. Всички животни в природата имат нужда от сол. Аз съм чела, че дневният лимит не трябва да надвишава 5 гр. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Milena Добавено Март 12, 2007 Доклад Share Добавено Март 12, 2007 Няколко линка във връзка с темата: http://www.living-foods.com/articles/kicksalt.html http://www.suite101.com/article.cfm/graves_disease/115556 http://www.jodkrank.de/Jodierung/jodierung.html /на немски/ Въпрос /най-вече към варненци - имате ли представа откъде може да се закупи натурална морска сол /нейодирана/ - по-едра е от рафинираната ? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Март 19, 2007 Доклад Share Добавено Март 19, 2007 бодро + благо да е на всички! малко инфо по темата : http://www.bnap.org/2006/02/14/fatty-sugary-food/"] Европа иска да забрани рекламите на детски храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини Европа иска да забрани рекламите.... Любов + Светлина + МИр + Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Април 27, 2007 Доклад Share Добавено Април 27, 2007 В големи количества е вредна - тривиално и банално е, но има хора на които им е безвкусна храната без сол, и всичко е един навик. По-добре по-малко сол и в храната и в живота Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Бонбонената_фея Добавено Юни 25, 2007 Доклад Share Добавено Юни 25, 2007 Солта,колкото е полезна,толкова е и вредна.Затова се ограничавам в консумацията на сол. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Юни 26, 2007 Доклад Share Добавено Юни 26, 2007 Както има една приказка - дозата прави отровата .Ако дозата е в правилното съотношение за даден организам е полезна,а за всеки организам тя е различна,примерно даден човек обича да пие чая си с малка лъжичка мед,а друг го обича с повече.Така че слушайте тялото си и не прекалявайте с нищо Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ася_И Добавено Ноември 3, 2008 Доклад Share Добавено Ноември 3, 2008 (edited) Интересна тема Мисля, че е важно да знаем колко сол ни е необходима и да не прекаляваме с това. Има много „за” и ”против” в случая – какво ядем, къде живеем. Но на мен ми е по-интересно, ако солта е толкова вредна, защо е била ценна стока в продължение на много векове? Защо някои големи тревопасни животни (например елените, които се хранят главно с лишеи) често имат глад за сол и тогава мигрират към солени източници на храна? Защо някои народи доскоро не са използвали готварска сол (племена в Африка и аборигените в Австралия), а сега изпитват необходимост? Обяснението, че цивилизацията е почукала на тяхната врата и са само на чипс и пуканки не ме задоволява. По-скоро самата природа се е променила и ако преди те са могли чрез храната да си набавят необходимото количество натрий, сега вече това не е така. Доколкото знам, кръвната плазма е със солен минерален състав. Защо? Количеството на натриевия хлорид в кръвния серум е регулатор на обема на водата в състава й, оттам и на кръвното налягане върху стените на съдовете. Ако човек приема с храната по-малко количество натриев хлорид, отколкото губи с урината, то е нормално концентрацията й в кръвта да падне. А това веднага дава отражение върху кръвния серум. Ако този дефицит на натрий продължи дни наред, може да се усети умора, да намалее отделянето на урина. Следва гадене, а в някои случаи и анорексия. Всъщност изследванията показват, че без никаква сол в менюто можем да изкараме 10-11 дена. След това започва загубата на съзнание. Ако пък минем в другата крайност – да си посоляваме допълнително – като се увеличи концентрацията на натриевите йони ще се получи свиване на кръвосните съдове – и хоп – високото кръвно налягане е дошло. Това разбира се е в случаите когато да консумираме повече готварска сол, отколкото ни е необходима, ни е станало навик. Виновник е хормонът ренин, който има пряко съдосвиващо действие. Аз лично "слушам" какво ми казва организма - има дни в който си поръсвам с мелничката морска сол допълнително, а има дни в които всичко ми е солено, пък децата ме критикуват, че яденето е безсолно. Редактирано Ноември 3, 2008 от Ася_И Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
karasko Добавено Декември 2, 2008 Доклад Share Добавено Декември 2, 2008 (edited) Повече от 5 години не използвам сол .Знам,че и без друго продуктите от които си приготвяме храната, са достатъчно подсолени от производителите.Всички меса и различните видове колбаси, салами и т.н.в супермаркетите,освен антибиотиците и хормоните с които са наблъскани,имат огромно количество сол.Хората които са свикнали с солницата на масата така и не могат да го разберат с атрофиралите си вкусове.Премахвайки солта от менюто си престанах да изпитвам и потребност от нея.За мен няма безсолни храни.Например ям с удоволствие боб яхния с чесън ,вместо да го подсолявам.Невероятно вкусно е.Друг е въпросът,че се храня веднъж на ден,вечерта.През деня пия чай и хапвам порядъчно количество плодове и зеленчуци.Отказвайки се от солта ,практически престанах да пия и вода.Организма ми се освободи от излишната сол и затова нямам нужда да пия вода.Необходимото количество течност си набавям от плодовете и зеленчуците, които ям през деня.На 55 години съм,но енергията ми е като на 30 години.Абсолютно всеки ден се занимавам с фитнес минимум 30 мин.Определено смятам,че солта е вредна. Редактирано Декември 2, 2008 от karasko Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Декември 4, 2008 Доклад Share Добавено Декември 4, 2008 Опитвам се да съм доста умерена със солта и гледам да ядем малко осолено в къщи, но напълно безсолно ми е доста безвкусно. Навярно е въпрос на навик. Имайки предвид, че сълта е вредна, гледам да не прекалявам с вредното, а да съм умерена за сега. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ася_И Добавено Май 14, 2009 Доклад Share Добавено Май 14, 2009 Първи в Европа сме извличали бели кристали в района на Провадия “Принципът на производство е изваряването на разсол в големи тънкостенни паници с диаметър около половин метър. Нареждани са в пещ, но не типичната за неолита, а специално създадена за целта - много по-голяма и с по-дебели свод и стени, за да задържа много топлина. Това е единствената пещ с два отвора - единият е голям, за да вкарват през него съдовете. А малкият отвор е, за да влиза от там въздух и да се създава тяга, която да тегли, докато водата се изпарява. Керамиката пък попива горчивите магнезиеви и калиеви соли и остава само “сладката” сол във вид на дебела пита, която освен това е и със стандартен размер заради еднаквите паници. Производителността е сравнително ниска - 25-26 кг сол от едно зареждане на пещта, или към 10 тона на година. Това производство обаче не е за собствена консумация. Своите нужди хората от солопроизводителната колония са задоволявали от изворите, край които живеят. Цялата статия тук. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Ноември 14, 2009 Доклад Share Добавено Ноември 14, 2009 Солта е жизнено важна за човешкия организъм,но не в количествата в които я употребяваме.Почти във всеки продукт който консумираме се съдържа сол(хляб,мляко,зеленчуци и т.н.).Тази сол не се усеща и солим допълнително.Многократно превишаваме количеството сол,която ни е нужна.Резултатите са налице-болни бъбреци,сърдечно-съдови заболявания,рак!Добре е да се премахне допълнителното солене на храната(ако има пристрастяване към солта,да се употребява калиева сол!).Има един добър трик,за да свикнем с "безсолното"-употребата на повече подправки. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
silversmith Добавено Февруари 22, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2010 Интересен е въпроса за солта-има много противоречиви мнения ,със сигурност предозирането е доста вредно.Трябва да правим разлика между рафинираната сол-много вреден продукт и нерафинираната морска или още по-добър вариант-например хималайската сол,скъпичка е ,но аз открих най-добрия вариант за нея,в Практикер продават свещници и лампи от големи късове Хималайска сол-разтрошаваме я ,смиламе и готово.Като гледам повечето хора прекаляват със солта,вкл. и аз струва ми се ,в скоро време трябва да се заема и с този "порок" оставих го за накрая да не ми дойдат много промените,въпреки че като се сетя колко неща промених от раз против всякакви правила за постепенни промени-накратко след доста четене и мислене станах вегетарианец и то първите 2-3 месеца на 90-95 процента сурова храна-идеално се чувствах,сега съм паднал на 5060пр. сурово ,но "прекаля" ли с готвено не се чувствам добре ,явно ще излезе суровоядец от мен Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Солта е необходима за човешкия организъм, проблема е в баланса.Някои автори като Пол Брег отричат използването и, защото съдържа натрий и хлор.Теорията на американския автор, е че натрия не е особено полезен или когато е над допустимото.Трудно се отделя от организма, както и солта.Ако приемем, че е над допустимото количество употребената сол фактически се отлагат кристалите в ставите.Особено в крайниците, като изчистването им е свързано със гладуване.Нашият Учител не отрича ползването на солта, но е важно всеки да си усети мярката.Някои хора употребяват кафяви водорасли или други заместители, не знам всичко е въпрос на индивидуален избор. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Май 21, 2010 Доклад Share Добавено Май 21, 2010 Аз употребявам хималайска сол- абсолютно чиста,без химии, продават я на кристални парчета. http://www.jyotirgriha.com/home/trapeznaSolContent Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Май 24, 2010 Доклад Share Добавено Май 24, 2010 Мария-София,чувала съм че хималайската сол е по-солена и има различен вкус от морската.Има ли други разлики и как се чувстваш от нея? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ники_ Добавено Май 24, 2010 Доклад Share Добавено Май 24, 2010 "Киселина, основа и сол" (Общ Окултен Клас, 01.05.1935 05:00 Сряда, София) Беинса Дуно Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Май 25, 2010 Доклад Share Добавено Май 25, 2010 (edited) Започнах да я употребявам заедно с преминаване на хранене от натурални источници , простичко,но без никакви пакетирани храни и въобще -под девиза-има ли срок на годност-не става за ядене. Солта по магазините е пълна с химия,за да я докарат в този и зърнист сух вид./Аналогия на бялата захар./ Отдавна се канех да си купя,но в Аква сорс е много скъпа.Ненадейно открих магазинче на вносители в центъра,близо до офиса,техен е сайта в миналия ми пост.С поносима цена. Вкусът и наистина е различен и то много по-добър.Розова е заради съдържанието на минерали в нея. Директен ефект съм имала,когато съм пила с вода,усещайки,че ми е спаднало кръвното.Аз съм с ниско кръвно поначало,но при понижение на атмосферното налягане понякога ми спада още и тогава вземам мерки да се оводнявам,за да го покача.Действа безотказно. Това е т.нар. напитка СОЛЕ.Твърдят,че оправя и високо кръвно. В буркан се заливат кристали с изворна вода,така че да останат неразтворени.Сутрин се пие чаша вода с 1 лъжичка от р-ра.Чашите за деня може и да са 2.Оптимизирал се водно солевия баланс в организма. Ценното е че не я обработват по никакъв начин,копаят я в Хималаите,доста чисто място на планетата и колкото е по-голямо парчето-толкова е по-скъпо. В магазина най-голямата лампа беше около 300лв.Парчето сол беше високо около метър. http://www.zdravensa...alaiska_sol.htm /Тук информацията е супер изчерпателна./ Редактирано Май 25, 2010 от Мария-София Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон_ Добавено Март 21, 2011 Доклад Share Добавено Март 21, 2011 Среща се готварска сол, която е смес от натриев и калиев хлорид. Мнения за нея? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Март 21, 2011 Доклад Share Добавено Март 21, 2011 Според мен е добро решение за хората,които не могат да свикнат с безсолна храна,а здравословното им състояние го налага. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
агни Добавено Май 3, 2011 Доклад Share Добавено Май 3, 2011 Аз също ползвам Хималайска сол пазарувам от тук Моята връзка Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts