Благост Добавено Февруари 16, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 16, 2007 (edited) вкусна + важна тема + преизобилно недопустими ситуации по всички брънки на веригата ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВО относно качеството + грамажа + хигиената + цените мнооого обична ми рецепта : доза трици ( едрички от мелницата да са )+ доза брашно / желателно пшенично или смес от каквото има налично + сода + вода се смесват и бъркат до гъста "палачинкова" смес + любими ви подправки + може и малко зехтин / олио + пече се в леко обрашнена тавичка или форми за пица Любов + Светлина + Мир + Радост Редактирано Февруари 16, 2007 от Благост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 17, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 17, 2007 Обожавам го когато е топъл и ми се ослажда, но пък когато е студен истар мога и без него и не го предпочитам, прави много силно впечатление, че напоследък много се боядисва черния хляб а по детските ми спомени едно време типовият хляб ми беше най-вкусен иначе нямам много време да меся но на бъдни вечер минавам по реда си и определено се представям добре... иначе си зная от малко че в хляба се съдържан най-полезните неща и дори на сън сънуван е богатсво.... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Максим Добавено Февруари 17, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 17, 2007 Да е жива и здрава майка ми, че всеки ден имам топло вегетарианско ядене на масата. Иначе без нея гладен ще си умра, защото съм с две вързани ръце в кухнята, освен салата, нищо друго не ме бива да си приготвя. Но чак и хляб не мога да искам да ми приготвя, съвестно ми е, трябва сам да се науча да си го приготвям, защото този от магазина не става за ядене. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
wonderful Добавено Февруари 17, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 17, 2007 (edited) Максим, просеникът по рецептата на Tamin е много вкусен и се приготвя бързо. Аз не го меся. Забърквам го и го слагам да се пече. Досега не съм приготвяла питки, но вече трети ден вкъщи не ядем друг хляб. И както изглежда, така ще бъде и занапред. Другото, което обичаме е качамак. Вие похапвате ли си качамак? Ето още една рецепта за хляб: http://www.bonapeti.tv/forum/viewtopic.php?t=814&highlight= Добре изглежда, нали?! http://img45.imageshack.us/img45/4852/1002006kd7.jpg Редактирано Февруари 17, 2007 от wonderful Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Roemy Добавено Април 11, 2007 Доклад Share Добавено Април 11, 2007 Здравейте, Случайно, някой да знае как се приготвя КВАС, мисля че мая и квас са две различни неща , дано да не греша. Бях чела някъде , че преди хората са си приготвяли хляба с квас, който не е вреден както маята. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Април 15, 2007 Доклад Share Добавено Април 15, 2007 Квас се приготва от превтасало тесто. Приготвя се тесто от брашно, сол и вода, нужна е и някаква киселина(например лимонена), която да осигури вкисване на тестото.След омесването от самото тесто се взима топка, което се разточва и нарязва на фигурки, които се изсушават.При приготвянето на нов хляб се взема от изсушеното тесто, и се размива във вода.Разтворения квас служи за мая и за закваска на хляба. Рецептите на баба. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Април 15, 2007 Доклад Share Добавено Април 15, 2007 Обичам те. Така не съм се смяла от хилядолетия. Благодаря. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария - Мими Добавено Април 16, 2007 Автор Доклад Share Добавено Април 16, 2007 Приготвяне на квасен хляб - лично изпробвана рецепта - аз ям само такъв хляб, или по рецептите, които по-горе съм дала. Този хляб обаче се приготвя по-сложно и изисква време. Не мога да дам точни пропорции - мога да опиша за какво става въпрос. Приготвяне на квас - само с брашно и вода се замесва топка, голяма примерно две юмручета Оформя се топката, слага се в съд (не метален), наръсва се с брашно и се остава да втасва. Обикновено това отнема 2-3 дни, но не може да се каже точно, защото зависи от температурата. Но това е само при първия квас. При следващия ще опиша какво се прави по-нататък. Като се вкисели се омесва пак и пак се наръсва с брашно. Оставя се още малко. Обикновено на следващия ден е готов, за да се замеси с него хляб. Взима се топката квас и с брашно, вода и малко сол се замесва хляб. С толкова квас може да стане голяма кръгла пита - около 2-3 кг хляб, а може би и повече. Не съм мерила. Ако кваса е в повече - може да втаса по-бързо хляба, или да стане по-киселичък, ако е по-малко - по-бавно да втаса и т.н. Принципът е ясен. Омесеното тесто се остава да втасва. Обикновено втасва около 1.30 ч - 2ч. - зависи от температурата на въздуха. После пак се омесва и се слага в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Оставя се пак да втаса. Второто втасване обикновено става по-бързо. После се пече. Важно е в началото фурната да е включена само отдолу, като бухне и се поопече, се контрира отгоре. Хихихи - предполагам се сещате за какво става въпрос. Аааа, забравих - от замесеното тесто за хляб - от цялото, преди да се сложи в тавичката се отделя нова топка за квас. Така се осъществява приемственост между хлябовете. Красиво, нали? Извинявам се за дългото и без мерки и теглилки описание. Дано на някой да му послужи. Ако има проблеми - ще се опитам да напиша точни пропорции, но не знам дали ще мога. Аз ям такъв хляб - става много бухнал и в същото време плътен. Забравих състава на брашното - може пшенично типово - само, а може и да се добавят други. Но да не се прекалява с другите - няма да бухне. За този тип хляб основното е добре да е пшеничното! И в крайна сметка главното е много чувство! Sha Angreal и Диана Илиева 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Roemy Добавено Април 16, 2007 Доклад Share Добавено Април 16, 2007 Благодаря ви , Tamin и Вендор за рецептите ! Ще се опитам да си направя квасен хляб. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария - Мими Добавено Април 17, 2007 Автор Доклад Share Добавено Април 17, 2007 Roemy, а и за всички, които ще се пробват - пропуснах да кажа, че за да втаса по-бързичко може да се сложи тавичката върху някакъв съд с топла вода, въобще - важно е да е топличко. И да се внимава и да не превтаса - като превтаса хлябът киселее повечко... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
jul Добавено Юни 5, 2007 Доклад Share Добавено Юни 5, 2007 Като отговор на запитване от една приятелка И аз обичам да си приготвям хляба вкъщи - когато..съм си у дома и разполагам с условията, разбира се. Дори от известен период вече не купувам хляб, доста ми е безвкусен, и беден като съдържание, а не коментирам и това колко е пресен и ...какви неща могат да бъдат открити в него при вглеждане. За 10-15 мин. приготвям само с вода, сода, сол, и брашно тесто. С тази разлика, че изсипвам голямо количество всевъзможни семенца за които се сетя и имам, както и ядки - ленено, слънчогледово, сусамено, овесени ядки, орехи...Но..не бих заменила с машина за месене това, което може да се вложи в самия процес най-вече енергийно, като отношение от самата мен. В известен смисъл има ритуалност в цялата процедура. Обаче имам един въпрос. Много пъти съм се замисляла - относно содата - вредна ли е, тя за предпочитане ли е например пред маята, не споменавам други видове набухватели.. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Силвия СД Добавено Юни 5, 2007 Доклад Share Добавено Юни 5, 2007 По-добре е да се използва сода. В малко количество, каквото е това за приготвяне на хляб, не е вредна. Закваската с мая е на принципа на ферментацията, което не е много полезно. Затова и аз използвам содата като набухвател, но съвсем мъничко. Не случайно при строги пости се приготвя така нареченият безквасен хляб, което ще рече без мая, а както ти го приготвяш, Юле. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария - Мими Добавено Юни 5, 2007 Автор Доклад Share Добавено Юни 5, 2007 (edited) И аз май си ги подреждам така като "полезност" - първо безквасен хляб, после със сода, после квасен хляб – домашно приготвени. Маята от магазина според мен не става за използване. За топло време безквасният ми се струва най-подходящ. Също содените питки. Квасеният е по-тежък, може да има задръстващ ефект при хора със слаб метаболизъм и водещи заседнал начин на живот и сякаш е по-подходящ за зимно време – студдд и за хора, занимаващи се с доста физически труд. Но също е полезен според мен, особено за места с по-хладен климат. Не е като този с химически приготвената мая, която не знам какво точно съдържа, но ми се струва главният причинител на запек, задържане на течности, надебеляване... Преди когато ядях хляб с мая – тази която продават, всеки ден се събуждах сутрин с очички, станали на цепки между подпухналите клепачи, имах запек и бях дебеланка. За всичко това си има и други причини, но една от тях е тази. Редактирано Юни 5, 2007 от tamin Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
tzveti Добавено Юни 22, 2007 Доклад Share Добавено Юни 22, 2007 Четох доста страшнички неща из интернет за сегашната мая, за т.нар. "термофилни дрожди"- изкуствено създадени, за да издържат по-дълго време от дотогавашните закваски. Но се оказва, че информацията била засекретена и ако е вярна, е просто ужасно! Има ли някой повече информация за тях? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
belevcheto Добавено Август 26, 2007 Доклад Share Добавено Август 26, 2007 отбягвам да ям хляб че понякога получавам киселини Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Лагорда Добавено Август 26, 2007 Доклад Share Добавено Август 26, 2007 (edited) 4. СЪВРЕМЕННА ПРИКАЗКА ЗА ЖИТЕНАТА ПИТКА "... Опекла бабата житена питка, вкусна, хрускава, да и се не нагледаш. Завила я с алена кърпа с бродирана роза и я оставила на прозореца да изстине..." Не щеш ли, през прозореца скочил кухненският котарак, бутнал питката и тя се изтърколила по нанадолнището. - Стой питке житена!, измяукал котаракът, който се пишел за репресиран "баш демократ", понеже веднъж, когато бил налочил тенжерата с мляко на бабата, тя окършила една дряновица в гърбината му. - Стой, да те изям, понеже от утре ще ставам цар на мишките, а УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС! Питката обаче не го слушала, търкулила по пътя и изчезнала в гората. Както се търкаляла, пред нея изскочил голям ГОРски вълк. - Стой житена питке! Аз съм ДОБРИЯТ ВЪЛК ЛУПИ. На мене се пада късметът да те изям, тъй като съм от СРЕДНАТА КЛАСА на ГОРата, а само на СРЕДНАТА КЛАСА се полага да си похапва от топла питка. Останалите могат да ядат качамак от американска царевица! - Да си ми жив Вълчо!, отвърнала хитро питката. От кога чакам аз някой да ме изяде. Я хайде сега клекни, отвори уста, затвори очи и чакай да се засиля и да скоча в устата ти. Зер СРЕДНАТА КЛАСА трябва само да лапа и да гълта! Клекнал вълкът, затвори очи, отворил уста и зачакал с нетърпение питката да скочи в устата му, а тя се търкулнала и изчезнала в гъсталаците. Чакал вълкът, чакал, докато една тлъста зелена муха влязла в устата му. Тогава той ококорил очи, изплюл мухата, погледнал няма я питката! ...Търкаляла се житената питка, търкаляла се, стигнала до един кръстопът. Гледа пред нея чакал стои и размахва заканително опашка. Върти жълти очи и се облизва: - Стой!, изръмжал заканително чакалът. Ако тръгнеш по левия път ще те изям! Ако тръгнеш по десния пак ще те изям. Ха сега, избери си едно от двете! - О, ГУСИН ЧАКАЛ, с най-голямо почитание пред ВАШЕ ПРЕЪЗХОДИТЕЛ - СТВО ще сторя това. Само че се изправете на задните си лапи напреко на пътя, затворете очи и разперете предните си лапи. Аз ще се засиля и ще скоча в тях. В която лапа попадна това ще е моят ПРАВИЛЕН ИЗБОР. Разкрачил се чакалът на задните си лапи, разперил предните, затворил очи и зачакал, а житената питка се засилила и... минала под него. Запрашила направо - нито наляво, нито надясно, защото знаела, че само правият път води до целта. А ГУСИН ЧАКАЛЪТ стоял, стоял на задните си лапи, докато слънчасал. Стигнала питката до нивите, огледала запустелите стърнища, ограбените помпени станции и изсечените овощни градини и заплакала от мъка, като гледала стореното от ЛИКВИДАТОРИТЕ. - Защо плачеш житена питке, запитал я някой. Погледнала питката пред нея стояла Червената шапчица. Как да не плача, като някаква банда ликвидатори е опустошила и нивите, и градините, и ... Всичко! - Не плачи питке, казала Червената шапчица. Я хайде, ела с мен. Аз ще те заведа при моята стогодишна баба, ще те завия с алена кърпа с бродирана роза, а когато се съберат всички деца, всяко ще си хапне по едни залък от тебе, защото ти си правена не за разни чакали, вълци и други хищници, а за добрите и послушните деца! Занесла Червената шапчица питката при децата, завила я в алената кърпа, за да могат всички да хапнат от нея на закуска, но през нощта някакъв "ОРИОН" приватизирал тайно питката и децата пак си останали гладни. Язък! http://www.slovo.bg/old/swg/szmt_web/4.htm 1к. кисело мляко 1 равна кафена лъжица сода 1 яйце 1кафена л. сол 5 чаени чаши брашно (трябва да се пресее) Всъщност слага се брашно докато тестото спре да се лепи по ръцете, то трябва да бъде меко. Втасва -20 min. Пече се в предварително загряна фурна - 250 градуса. След като се изпече се намазва с масло и се завива, за да омекне. Редактирано Август 26, 2007 от Лагорда Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иви Добавено Август 26, 2007 Доклад Share Добавено Август 26, 2007 Какви киселини от хляба Аз докато бях бременна само той ме спасяваше от киселини Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bulgaro Добавено Август 26, 2007 Доклад Share Добавено Август 26, 2007 Точно това са така наречените комбайни за хляб /или машина за хляб/. Слагаш си вътре всички продукти и хляба се омесва и опича от машината за съвсем кратко време. Чудесна машинка, но се опасявам, че ако си я взема ще започна да се пристрастявам към хляба. Някой може ли да каже откъде мога да си взема такъв комбайн? Благодаря предварително... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Гарванче Добавено Октомври 12, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 12, 2007 От известно време правя опити за отслабване но останових че хляба ми е най-голямата вреда и го спрях - една филийка има толкова калории че за един ден ако опиташ, по-добре нищо друго да не консумираш ако искаш да отслабваш - просто предпочетох да мина на друг вид храна - с минимален процент мазнини и калории а това са пилешкото, рибата и зеленчуците(ако може сурови), Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Октомври 12, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 12, 2007 Киселините временно се потушават от почти всяка храна, но ако тя не е подходяща за дългосрочно регулиране, те пак се връкат. повечето наши хлябове не са де факто към подходящите храни... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Октомври 12, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 12, 2007 Приятели, някой от Вас изпробвал ли е машините, които се продават у нас за замесване и изпичане на хляб? Имате ли отзиви или информация, дали си струват? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ани Добавено Октомври 12, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 12, 2007 (edited) Приятели, някой от Вас изпробвал ли е машините, които се продават у нас за замесване и изпичане на хляб? Имате ли отзиви или информация, дали си струват? Здравей, Аделаида! От 7 месеца имам такава и съм много доволна. Не мога да кажа , че хлябът излиза по-евтино, но поне знаеш какво слагаш. Аз най-често правя стандартната рецепта: вода+малко сол+брашно+мая. Става чудесен хляб, но лошото е, че бързо се изяжда и влияе на килограмите. За съжаление тези машинки могат в завършен вид да правят само хляб с мая. При содените може само да се подготви тестото в машинката и след това да се пече отделно. Друг проблем е, че трябва да се спазват пропорциите много стриктно. Когато човек сам си меси тестото (аз не съм голям специалист в това ) усеща дали то е готово. При машината това естествено е невъзможно и ако се обърка нещо може хлябът да не се получи много добър. Редактирано Октомври 12, 2007 от Бина Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Октомври 13, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 13, 2007 Благодаря ти за инфото, защото и аз мислех за такава машинка, още повече щом вече ги хвалят значи наистина са добри. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария - Мими Добавено Октомври 15, 2007 Автор Доклад Share Добавено Октомври 15, 2007 Машинката пести време, но не чак толкова повече, като се свикне, питка може да се омеси за 15 минути максимум и после да се пече, ако е със сода или без набухвател. Ръцете пък си имат разни други предимства пред машинката - по-голямо разнообразие на настроения. Аз съм за ръчичките, но предполагам при голямо семейство, машинката е вариант. А за калориите в хляба - когато не е с мая, не е толкова страшен за килограмите. Маята повлиява отрицателно на чревната микрофлора. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пиер Добавено Октомври 15, 2007 Доклад Share Добавено Октомври 15, 2007 Здравейте! Темата за хляба е доста дискутирана. Производството на хляб (фабрично) е един от най-старите начините за манипулация на човешкия род - чрез създаване на редица зависимости. Целта е ясна - ставаш абонат на чичко Доктор. Връзката е ясна:генномодифицираната мая и "подобрителите" не са "деликатеси" за нашата нормална микрофлора, тя загива (Ксения Николаева, Победете Дисбактериозата). Мария-Мими просто удря в десятката . От личен опит се убедих, че с пълнозърнест хляб приготвен без каквато и да е мая, колкото и да се мъчиш, не можеш да преядеш. Няма нужда да се ограничаваш, просто засища. А дали машинките за хляб могат да работят без мая? Вярно - няма го биополето на дланите, но поне няма да се тровим на сила! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.