НелиТ Добавено Януари 10, 2011 Доклад Share Добавено Януари 10, 2011 Да попитам в тази тема: какви отзиви можете да дадете за пекарните за хляб (тези които имат естествено)? Заслужава ли си, много време ли отнема, шумни ли са? При тези машинки ми харесва идеята, че знаеш какво има в хляба ти и можеш да си приготвяш когато ти трябва. Моля, споделете. И аз се каня да си купя пекарна машинка, но се съмнявам и в съставките на брашното. Миналата седмица на първата страница на някакъв вестник пишеше с тлъсти букви, че т.нар.диетични хлябове ги оцветяват с утайка от кафе. А какво им пречи да направят същото и с брашната... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Януари 10, 2011 Доклад Share Добавено Януари 10, 2011 И аз се каня да си купя пекарна машинка, но се съмнявам и в съставките на брашното. Миналата седмица на първата страница на някакъв вестник пишеше с тлъсти букви, че т.нар.диетични хлябове ги оцветяват с утайка от кафе. А какво им пречи да направят същото и с брашната... Аз затова повдигнах въпроса за брашното в отделна тема, ако някой има опит да препоръча качествено брашно или как може сами да си направим в домашни условия Иначе сега тествам една хлебопекарна, която има функция за хляб без мая. Трудното е да сложиш точните пропорции, за да се получи добре, тъй като хлябът без мая не бухва много и не може добре да се опече отвътре. Но след всеки следващ опит нещата се получават по-добре Заслужава ли си, много време ли отнема, шумни ли са? Все още не мога да ти кажа, дали си заслужава - моята хлебопекарна не е шумна, програмата за хляб с мая е 3 часа с "месене", втасване и печене, но не съм я пробвала още, а тази за без мая е за 1:50 ч., но определено и трябва повече време, за да опече хляба. При собствена пекарна наистина е предимство, че знаеш, какви съставки слагаш вътре. Разбира се нищо не може да замести това сам да си приготвяш хляба....ако си организираш времето...но това за мен си е в днешно време и въпрос на воля и добра мотивация като например правилно разбиране за храненето и желание за прилагането на това разбиране Дъгата 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
томи Добавено Януари 10, 2011 Доклад Share Добавено Януари 10, 2011 Какво ли е говорил Иисус Христос за хляба? Словата на Иисус “Който разкрие тълкуването на тези слова, не ще вкуси смърт”. 96 Иисус [каза]: „Царството на Отца е като жена. Тя взема малко мая,[слага] я в брашното и прави от него големи пити хляб. Уши който има, нека чуе." 77 Иисус каза: „Аз съм светлината, която е надвсичко. Аз съм всичко: от мен всичко е дошло, и към мен всичко се връща. Разцепи дървото - аз съм в дървото. Вдигни камък - и там ще ме намериш." Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Януари 10, 2011 Доклад Share Добавено Януари 10, 2011 Специално във София ,там хлябът неструва ,въобще не ми е вкусен ,незнам майстори ли няма ,или пестят нещо от качествено брашно ,мисля че съм близко до истината ,също така и закуските не са им вкусни .А аз смея да твърдя че съм ценител на тестените изделия ,тука в Кърджали и хлябът и закуските са на едно добро ниво ,но доста над Софийските .Давам за пример София ,защото там съм живял 7 години .Също така на морето миналата година попаднах на много добри закуски ,дори се заприказвах с човекът който ги прави ,но се оказа че се е учил от Кърджалйски майстор .Иначе като ,че ли е най добре със тези фурнички за хляб ,домшно да си го правим хлябът ,поне знаем какво слагаме ,и че всичко е прясно ,но незнам колко сполучливо стават там нещата . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Botio Добавено Януари 11, 2011 Доклад Share Добавено Януари 11, 2011 Здравейте.Имам хлебопекарна от година и половина.Към нея има книжка с рецепти,които могат да се доусъвършенствуват с добавяне на още подправки или смяна на някои от продуктите. Действително хлябът и по-вкусен като си го направиш сам.Машината е шумна само докато меси,но това е малко като времетраене.Направеният хляб не втвърдва бързо,а и да стане по-твърд,то пак си е вкусен и може да се яде.Не е оставал ,за да забележа,за колко време ще мухляса.За седмица правя по един хляб,който излиза около 1кг.Обикновено го правя от три вида брашна. veselinvalchev1981 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Януари 11, 2011 Доклад Share Добавено Януари 11, 2011 Да попитам в тази тема: какви отзиви можете да дадете за пекарните за хляб (тези които имат естествено)? Заслужава ли си, много време ли отнема, шумни ли са? При тези машинки ми харесва идеята, че знаеш какво има в хляба ти и можеш да си приготвяш когато ти трябва. Моля, споделете. Наш приятел и съсед (в дома на когото се консумира много хляб) са си купили две такива машини, много са доволни. Правим си понякога общи вечери ( напр. от тях хляба , от нас домашната майонеза и кьополото ) и мога да споделя, че хляба е много вкусен. Те също имат книжка с рецепти и стават различни на вкус хлябове, но действително отнемат много време. За това у дома често правим вместо хляб, домашни содени питки, стават бързо и лесно и за кратко и.... без машина: 1 кисело мляко с лъжичка сода, 1 яйце, сол и брашно колкото поеме всичко се разбива добре и се пече около половин час, до 30 мин, с шарена сол стават невероятни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Канел Добавено Януари 11, 2011 Доклад Share Добавено Януари 11, 2011 Ами да, като гледам какви боклуци съдържа хляба, който си купувам от магазина, май ще взема една такава хлебопекарна. Съдържание: брашно пшенично тип 700, брашно ръжено тип 1000, вода, мая, йодирана сол, малцово брашно, суха ръжена закваска, стабилизатор (сух глутен, аскорбинова киселина, ензими), консервант (сорбинова киселина) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Януари 14, 2011 Доклад Share Добавено Януари 14, 2011 (edited) Статия за вредата от хлебната мая "Нашите прадеди са казвали: “Хлябът е дар Божи”. Но със сигурност не са месили тестото си с термофилни дрожди" "Дрождите-захаромицети (термофилни дрожди), които се използват в спиртоварната промишленост, биреното производство и хлебопекарството не могат да се срещнат в природни условия. За голямо съжаление захаромицетите са много по-устойчиви от клетките на тъканите. Те не се разрушават нито в процеса на приготвяне, нито от слюнката и стомашните сокове в организма. Дрождите клетко-убийци унищожават чувствителните и по-малко защитени клетки на организма чрез отделяне на отровни вещества с малка молекулярна маса." "И така, ако термофилните дрожди са се появили наскоро, то с какво се е приготвял квасният хляб в дълбоката древност и преди това? Добре познатите селски закваски са се приготвяли от ръжено брашно, овес, ечемик и пщеница. И до наши дни се е съхранила традицията в много селца, изолирани от съвременното кулинарно влияние. Именно тези видове природни закваски обогатявали организма с органични киселини, витамини, минерални вещества, ферменти, пектинови вещества и биостимулатори." Редактирано Януари 14, 2011 от devashaktika Канел и Креми (късметче) 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Януари 15, 2011 Доклад Share Добавено Януари 15, 2011 Да домашните хлебопекарни Канел си заслужават вложението.Ти си приготвяш всичко и без консерванти, глутен, подобрители.Опитвала съм вкуса на такъв типов хляб, не може да се опише.Техниката е велика работа, аз за себе си имам някакво професионално изкривяване.Харесвам техниките в кухнята и имам пасатор, резачка за зеленчуци.Е някой ден може да се засиля и за хлебопекарна, но за сега...Имам мои познати, които си купили такава техника, след сериозен здравословен проблем.Има една приказка, откато се катурне колата, пътища много.Хвани правия път за хранене, мислене пък здравето ще се завърне. veselinvalchev1981 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
jul Добавено Януари 15, 2011 Доклад Share Добавено Януари 15, 2011 Според мен си заслужава да приготвиш хляба сам - на мен ми отнема 5 мин. - забъркването и замесването на една содена питка, като вътре слагам всяяяякакви семена и с пълнозърнесто брашно става превъзходна! Отдавна не си купувам хляб. Въпрос на организация и навик. Машината според мен отнема много време - отнема и нещо хубаво, което човек може да вложи, когато замесва хляба лично Диляна Колева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
томи Добавено Януари 16, 2011 Доклад Share Добавено Януари 16, 2011 Направо завиждам на 5-те минутки време, за което може да се приготви содената питка. Като си спомня доброто старо време, ми на мен ми отнемаше от пет до шест часа за да омеся и изпека хляба. Що рецепти съм опитвал, колко учебници прерових. Разбрах едно,че истината не е в рецептите и модерната хлебарница,а в хлебаря. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
jul Добавено Януари 17, 2011 Доклад Share Добавено Януари 17, 2011 Е, чак часове...наистина не са нужни Когато имаш продуктите пред себе си и ги сложиш един след друг действително не излиза повече от 5 мин., дори с месенето. Печеш после 20 мин... Самата рецепта е проста и не отнема особено време и енергия. И си струва! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Криси Добавено Януари 17, 2011 Доклад Share Добавено Януари 17, 2011 Друга глупост,която прочетох тук е това, че използването на хлебна сода е много по-полезно – това не е така, защото тя изтънява стените на стомаха и именно тя е причинител на някои видове заболявания на стомашно-чревния тракт. Това, че някои хора използват директно хлебна сода , тъй като тя намалява киселините в стомаха е опасна, тъй като прекомерната и употреба води да силно увеличение на pH (намаляване на киселинноста) и разтваряне на мастните съединения, участващи в стената на стомаха, което води до изтъняване на стомаха и дори получаване на язва. http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/ В много мнения прочетох, че заменят маята със сода, което доколкото знам не е по-добро решение. Според моя учител по аюрведична кухня е добре да се ползва квас, а може и без него. Ето две рецепти за тестени изделия без мая или сода: ЧАПАТИ (Индийски хлебчета) Продукти за 15 бр. чапати: 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно (става добре с марка “Panino”); 1/3 ч. л. сол; хладка вода. Приготвяне: Към брашното и солта се прибавя по малко от хладката вода, докато се получи средно меко тесто. След 3-4 мин. месене се покрива с влажна кърпа или домакинско фолио, за да не образува коричка. Оставя се за около 20 мин. Когато е готово, се накъсва и оформя на топченца с големината на орех – около 3 см. Топченцата се поръсват отгоре с малко брашно, притискат се добре в длани, след което се разточват върху набрашнена дъска с точилка, докато се получи кръг с диаметър 12–15 см. и дебелина на тестото 1,5-2 мм. За печене е добре да се използва сач или плитък тиган. Когато сачът е загрят, се слага чапатито. Когато започнат да се образуват съвсем леки подутини /мехурчета/, се обръща с помощта на дървена щипка /предварително накисната във вода ако котлона е газов, за да не пламне/ от другата страна за 7-8 секунди. Чапатито се изпича от двете страни като неколкократно се обръща. Може да се обръща с щипка директо на газта на газовия котлон. Ако не е пресушено, то лесно се надува като плик и се опича добре. Готовите чапати се поставят в съд с похлупак, за да омекнат с гхи се намазва горната страна на всяко чапати. Характеристики: Витамините се усвояват добре от организма. Зърнените храни имат свойството да поемат от качествата на хората и затова е важно кой и в какво настроение приготвя храната. Солта се поставя в брашното, за да се точи по-добре тестото. ПАЛАЧИНКИ БЕЗ ЯЙЦА Продукти: 1 чаша бяло брашно; 2-3 супени лъжици нахутено брашно; 1-2 супени лъжици зехтин ( или олио); ¼ ч.л. захар; малко сол; прясно мляко, колкото да се получи палачинково тесто Приготвяне: Смесват се брашната със солта , захарта и зехтина и започваме да добавяме по-малко мляко докато се получи палачинково тесто ( с гъстотата на боза). Намазва се с гхи тигана и печем в него палачинките. Слънчева и Пламъче 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Канел Добавено Януари 18, 2011 Доклад Share Добавено Януари 18, 2011 Сега и вестниците бръмчат, пишат, че цената на хляба се повишила. Едно кило струвал шест лева. След това пишат, че хлябът спаднал на четири лева. След един–два дни пак се повишава – осем лева. Трябва ли хлябът да се продава? Когато създаде хляба, Бог забрани на хората да го продават. Голямо проклятие виси върху човечеството. – Защо? – Защото продават хляба – великото благо в живота. Абсолютно забранено е да се продават хлябът и брашното. Трябва ли след всичко това да питате защо светът е лош, защо хората са лоши? Първото условие, което трябва да се спазва, е да се дава хлябът без пари. Няма по-голямо безчестие от това да купуваш и продаваш хляб. В бъдеще хората ще се чудят на сегашните хора, че са били такива говеда, да продават и купуват хляба. Това са говедата на двадесети век. Първите хора, които са злоупотребили с житото, като са го продавали и купували, не са видели добро до четвъртото поколение. Помнете: Кармичният закон не прощава. Не казвам, че новата идея да се дава хлябът без пари ще се приеме изведнъж. Важно е тая идея да проникне в човешкия ум и постепенно да си пробива път. Никакъв спомен не трябва да остане от мисълта, че хлябът трябва да се продава. България трябва да бъде първата държава, да приложи Божествения закон на земята – хлябът да се дава даром. и т.н. и т.н томи 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.