Guest Деян Добавено Август 13, 2009 Доклад Share Добавено Август 13, 2009 За по-сладко хранене, един съвет от мен - не режете хляба с нож, а го разчупвайте с ръце. Така, между другото, са правили и по времето на Учителя (има спомени и снимки). Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Ноември 14, 2009 Доклад Share Добавено Ноември 14, 2009 Много обичам хляб,но от доста време не ям никакъв.Чувствам се много по-добре(даже не можах да повярвам,когато разни дребни болежки,които имах изчезнаха!). Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Pamsi Добавено Ноември 14, 2009 Доклад Share Добавено Ноември 14, 2009 Мнението ми за хляба...хмм..интересен въпрос.Ами аз мисля , че хляба е нещо..ужасно ценно за някой хора..за други пък удоволствие идващо от вкуса му..за трети поредното нещо което не трябва да яде за да отслабне.За мен хляба е нещо което се благодаря че всеки ден имам..защото има хора който жадуват за него . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bulgaro Добавено Декември 28, 2009 Доклад Share Добавено Декември 28, 2009 Много обичам хляб,но от доста време не ям никакъв.Чувствам се много по-добре(даже не можах да повярвам,когато разни дребни болежки,които имах изчезнаха!). Това няма нищо общо с хляба... Поздрави... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Декември 28, 2009 Доклад Share Добавено Декември 28, 2009 Много обичам хляб,но от доста време не ям никакъв.Чувствам се много по-добре(даже не можах да повярвам,когато разни дребни болежки,които имах изчезнаха!). Това няма нищо общо с хляба... Поздрави... Факта си е факт! Хлябът който се продава по магазините е повече вреден отколкото полезен,а не горя от желание да си го приготвям сама. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
томи Добавено Декември 28, 2009 Доклад Share Добавено Декември 28, 2009 Само до преди педесетина години хляб се месеше основно по домовете. Брашното се получаваше от хлебна пшеница ,а не от фуражна. Най-ми е бил сладък хлябът правен от любим човек.И сега очаквам едно прекрасно създание да спре, да се скита из планините ,и да се обади ,че е замесило питка, и да ме покани,но уви това става много рядко. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Декември 28, 2009 Доклад Share Добавено Декември 28, 2009 Лично аз проблеми с теглото никога не съм имала,просто получавам тежест в стомаха след консумация на купен хляб или домашна питка.Да не ям хляб си е мой избор.За други може и да е полезно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
shivani Добавено Декември 29, 2009 Доклад Share Добавено Декември 29, 2009 предлагам на вниманието ви една статия за маята http://www.recipemagician.com/polezno/vsic...-hlebnata-maia/ ние вкъщи правим хляб в хлебопекарна и сега сериозно се замислям да намеря алтернатива на маята! ако имате идея как се прави закваска в домашни условия ще съм ви много благодарна! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Декември 29, 2009 Доклад Share Добавено Декември 29, 2009 Еми може да си правите хляба със содичка, не зная специално в пекрната дали ще стане, но по-принцип питка със сода може да се направи и не е никак лоша. Опитай! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Декември 29, 2009 Доклад Share Добавено Декември 29, 2009 Преди години,когато ходех през ваканциите при бабите ми на село, те месеха хляба с квас.За съжаление не знам как се прави домашен квас. Знае ли някой как се приготвя ? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Декември 29, 2009 Доклад Share Добавено Декември 29, 2009 (edited) Не знам какво точно има в хляба без брашно(който се продава), но от както замених всичко тестено и хляба от бяло брашно с този хляб се чувствам доста по -добре 8 кг надоло с теглото, без никакви усилия и желанието ми да се храня като цяло намаля драстично.В същото време се чувствам жизнена, енергична и без здравословни проблеми. Белият хляб постепенно ми стана безвкусен, а продуктите от бяло брашно много тежки.Вече 1 година така мога да се похваля с доста добър тонус.Паралелно с това, разбира се, самият ми начин на хранене се промени неизбежно. Оказа се, че почти всичко което съм приемала е било продукт с участието на бяло брашно. Редактирано Декември 29, 2009 от didi_ts Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ани Добавено Декември 30, 2009 Доклад Share Добавено Декември 30, 2009 Преди години,когато ходех през ваканциите при бабите ми на село, те месеха хляба с квас.За съжаление не знам как се прави домашен квас. Знае ли някой как се приготвя ? Предполагам, че това мнение ще е от полза. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mikemastercorp Добавено Декември 30, 2009 Доклад Share Добавено Декември 30, 2009 Ето една прясно изпробвана от нас рецепта за содена питка: http://www.recipemagician.com/recepti/snak...pitka-bez-maia/ Приятен апетит! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
krissi Добавено Април 21, 2010 Доклад Share Добавено Април 21, 2010 Обичам хляб! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 (edited) От няколко дни нямам апетит за хляб. Купувам все още, не съм се наканила да си взема пекарна, които нашумяха напоследък. Все по-силно усещам, че чрез хляба не поемам това, което ми е нужно. Ден - два го бях намалила и заместила донякъде с ядки. След това си накиснах ръж за покълване - е, такова вкусно нещо не бях яла скоро : покълнала ръж с малко кисело мляко и мед. За днес имам накиснато жито. Смятам да заместя купения хляб с покълнали семена, защото загубата на време, ресурс и хранителни вещества е най-малка, а вкусът - прекрасен. Има ли хора с опит, които да дадат мнения и съвет, а може би и рецепти за салати с покълнали семена? Редактирано Август 11, 2010 от късметче Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 (edited) Аз се храня по този начин.Просто добавяй кълновете в салатите,които си харесваш. Аз покълвам освен жито:леща,нахут,слънчогледово семе,киноа,семе за броколи.Сега се каня да си купя и амарант за покълване.Има още разни семена. Това е сайт на суровоядци,който открих скоро и много ми хареса,има много интересни рецепти и идеи. http://www.zemianazaem.com/ Единствения хубав и истински хляб в София е тук:Фантастичен е. http://www.sunmoon.bg/ Имат и магазин с био продукти: http://www.bioslunceluna.com/shop/ ПП Днес обядвах салата Капрезе-айсберг,домати,моцарела и босилек,в която си добавих кълнове микс. Редактирано Август 11, 2010 от Мария-София Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 Към това,което е написала Мария-София искам само да препоръчам кълновете от боб мунг и от репички - много са вкусни! И аз се храня така. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 Гранатче,боб мунг зелена соя ли е? А от къде купуваш семена за репички? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 Боб мунг е зелена соя.Почти всичко купувам от магазина на Слънце и Луна на "Парчевич"48. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 Боб мунг е зелена соя.Почти всичко купувам от магазина на Слънце и Луна на "Парчевич"48. Това ми е любимия магазин Намерих един в цетъра на Графа,мисля да го посетя.Електронен е,но ако ти е удобно си вземаш нещата на място. Малко по-евтин е: http://www.zoya.bg/ И още идеи за покълване: http://www.zemianazaem.com/archives/159 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 Късметче, много точно усещане, относно хляба. В белият хляб отдавна няма това, което трябва да има в него, главно са набухватели. По тази причина, вече хляба дори не мухлясва стандартно, вкисва в оранжав цвят. Аз от близо 2 години съм на хляба без брашно с кълнове или семена, като също силно се съмнявам в качествата му, но се засищам от съвсем малко и после ми е леко ( за разлика от белия с който изяждаш много не се насищаш и после ти става тежко). Варианта с покълналите семена също е хубав, аз си правя основно за салати, също си ги слагам в таратора, много ми е вкусно и засищашо и здравословно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 Хлябът не е вкусен,а още по-малко полезен,защото се прави от фуражни сортове пшеница+подобрители. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Август 11, 2010 Доклад Share Добавено Август 11, 2010 Благодаря на всички за линковете и мненията! Ще са ми много полезни. Досега просто не ми оставаше време да организирам промяната. Аз вероятно ще съм по по-обикновените рецепти. Винаги е вкусно, щом е истинско. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Октомври 26, 2010 Доклад Share Добавено Октомври 26, 2010 Замислям се, че в молитвата има думите:"Хлябът наш насущний дай нам днес..." Звучи ми много топло такова обръщение към Отца! Учителя препоръчва:"Да се храним по новия начин:с малко хляб - с живия хляб слязъл от небето!Сегашните хора ядат много и въпреки това страдат от липса на енергия.Това е причината за различните болести!" Много ми хареса идеята за кваса, Ани ни подсеща кава е технологията, благодаря ти!Попадала съм на любимото ядене на Учителя тархана.Колко съм се озадачавала за кваса, понеже аз обичам да се занимавам с тестени ястия, но универсалния метод е със мая или сода.Попадах и на информация за хляб приготвен с мая от хмел и добавен розов цвят.Бил полезен за хора с глутенови алергии и регулира теглото.Траките приготвяли такъв хляб, едрозърнест и е от дива пшеница-лимец, който дава много енергия.Предлага го Емил Елмазов.Билкарят обяснява, че розата като царица на цветята дарява с много милосърдие.Хлябът е много сходен с черните немски хлябове без брашно.Вкусът му бил с аромат на роза и сладни... Бих предложила една рецепта за пита Слънце, от многолистно тесто. Един кг. брашно, 1/3 мая за хляб, пакетче краве масло, 2 яйца, сол ч.л. ,кисело мляко една супена лъжица, 1/2 кафена чаша олио, хладка вода 300 мл, сусамови зърна 50гр.В дълбок съд поставяме 3/4 от брашното правим кладенче, в което слагаме яйцето, солта, млякото, олиото и маята, размита в хладката вода /ако някой му харесва може да добави и една с.л. захар/ по принцип въпрос на предпочитание.Замесва се тестото хубаво, няколко минути да се смесят хубаво продуктите.Накрая се поставя в помазана с мазнина тавичка и отгоре се намазва с мазнина да не хваща коричка.Оставя се да втаса 40 минути, при топло помещение и повече минути ако не се е разляло тестото в съда.Изважда се тестото и се къса на три топки.Разточва се с точилка на три кръга.Всеки кръг се помазва с1/3 краве масло и се поставят един върху друг.С нож се правят прорези и се оформят 8 триъгълника.Всеки от тях се изтегля, навива на кифла и се реже през средата.Получаваме 16 броя, в намазнена с олио тава се редят две кифли в средата, останалите в кръг и се оставят да втасат още един час.След това се помазва с жълтък питата, визуално трябва да е напълнила тавата, и се ръси със сусама.Пече се на силна фурна 20 минути.След като е изпечена се изважда от тавата и се обвива с кърпа, за да се охлади за около 20 минути. За Димитровден, е хубаво занимание да се приготви подобно нещо, да са живи и здрави именниците, който му харесва да хапва курбан чорба, а който не яде месо мисля, че е добро решение хлябът! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Канел Добавено Януари 10, 2011 Доклад Share Добавено Януари 10, 2011 Да попитам в тази тема: какви отзиви можете да дадете за пекарните за хляб (тези които имат естествено)? Заслужава ли си, много време ли отнема, шумни ли са? При тези машинки ми харесва идеята, че знаеш какво има в хляба ти и можеш да си приготвяш когато ти трябва. Моля, споделете. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.