Телемах Добавено Декември 23, 2005 Доклад Share Добавено Декември 23, 2005 Всъщност има малка Коледа на 24 декември , Бъдни вечер или Крачун. Тя е първата кадена вечер , големия празник, защото тогава се е родил Млада Бога. На нея трябва да има бъдник ( дърво дъбово или крушово ), хлябове обредни мисля че три вида, определен брой коледни постни гозби и се коледува след полунощ.А на 25 декември е Коледа или Божич. Да ни е сладко и весело. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Декември 23, 2005 Доклад Share Добавено Декември 23, 2005 Какво е това Млада Бога, Крачун и Божич? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Декември 23, 2005 Доклад Share Добавено Декември 23, 2005 Здравейте! Голямо движение и тук по тази тема.И навън движение голямо ...всенародно коледно и новогодишно пазаруване и суетене...аз приключих днес с тези вдъхновени моменти с усмихнато настроение...и гледам тука изненади добри. Добър постинг, Телемах! Ще до допродължа.Щот Орлин пита...а има песен една...щастлив да бъде този ден, в който... Орлин е роден и е поел глътка Прана - днес се пада този ден, в който наш Орлин е роден - вече е 24 декември , затова си любознателен.Моите добри пожелания, Орлине. За Крачуна - не знам засега нищо. За Млада Бога - има такъв поздрав , свързано е с Бъдника, дървото което се носи по домовете от млад мъж , за да гори огнището в дома, семен празник...Когато влизал мъжът поздравява с въпроса :" Славите ли Млада Бога" (младият новороденият Бог Христос/Слънцето..., а отговорът е от жените в дома :"Славим , славим и добре дошъл да си! "Мъжът казва "Аз в къщи и Бог с мен! "- не знам със сигурност от кой край е обичаят.Мога да проверя някога. Бъдник - бъдене - бъдеще - бъднина..За Бъдника има песни и определени ритуали.Не ги знам по памет.Относно Божич - знам , че е посветен на Божията майка и на свети Йосиф - 25 декември. Католиците го празнуват като ден на Адам и Ева. Именниците са доста - Божин, Божана, Христовци и Христини, казват и Кольо...но не знам със сигурност, а на 26 - празнуват Богдан и Богдана и Йосиф, а на 27 декември - Стефан, Стефко , Стефка и Венчо, Венцислав - Венцислава ( на гръцки стефанос е "Венец''). Да са много живи + здрави + щастливи всички! Любов + Светлина + Мир + Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Христо Добавено Декември 24, 2010 Доклад Share Добавено Декември 24, 2010 Ваня Костова - Рождество http://vbox7.com/play:692c903b Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts