Благост Добавено Февруари 20, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 20, 2007 (edited) Духовен и морал се изключват взаимно.Както сигурно разбра морала се нагажда по мнението на масите, а духовното не е подвластно на хорската глупост. Безразличие значи липса на любов, липса на омраза,безразличието е приемане на света такъв какъв то е, без да се обвързваме емоционално с него. безразличие...има резон - така си е...без + страстност = без ПАТОС обаче духовен и морален ...никак не се изключват взаимно - човеците сме приемници + проявители и на дух и на морал Що е морал Любов + Светлина + Мир + Радост Редактирано Февруари 21, 2007 от Благост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Февруари 21, 2007 Автор Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 (edited) какво разбираш под безразличие? Може би непривързаност? Да, и на мен ми се струва, че неволно или полуволно се объркват двете понятия, защо ли? Безразличието наистина е тотална липса на Любов и усещане за единство и Живот. И като такова то е "черната дупка" на човека. Безразличието означава пълна откъснатост от Цялото, от което е част нашето цяло (холон), капсулираност, отсъствие на обмен и развитие и творчество. Безразличието, според мен е следствие от пълно господство на Егото (човешкото ни "облекло") над истинското ни Аз, пълно изтриване на "програмата", заложена в нас от Бог и заместването и с измислен от Горд Ум по-съвършен свят. С това за мен безразличието е пълен синоним на бездуховност. Безусловната Любов (любов без привързаности и зависимости) е качествено различно понятие, това е друго измерение на съзнанието. Тя осигурява хармонично функциониране на нашата единица (холон) в организма на Вселената, а това означава свързаност, обмен, развитие, творчество... Живот заедно. Безусловността на Любовта означава запазване на това състояние и на хармонията с Цялото при контакта между света на нашия ум и динамиката на Цялото. Ако съзнанието загубва усещането за любов при конфликт между двете - налице е зависимост от ограничения на ума ни и липса на разбиране, гъвкавост, търпение... Именно развитието на духовността осигурява преодоляване на конфликтите чрез разширяване на света на ума и "настройването" му към Цялото. Нещо като заложения от Бог механизъм в детското съзнание (детско като светоусещане, не като възрастови характеристики). Може би затова Христос казва: "Истина ви казвам: ако се не обърнете и бъдете като децата, няма да влезете в Царството Небесно. (Ев.Матей, 18:3)" Децата - Беинса Дуно Детето е символ на едно пасивно състояние, или, тъй да се каже, то представя потенциална енергия, енергия в спящо състояние. Но тази енергия не е в бездействие, защото вътре в нея са складирани всички условия за нейното развитие; тя е едновременно в потенциално и кинетическо състояние. Потенциалната енергия се превръща в кинетическа и обратно. Кинетическата енергия има по-голяма сила на активност, но нейните размери са по-малки, когато пък потенциалната енергия има размери на безгранично развитие. ...Ако нямате ума и сърцето, т.е. невинноста и чистотата на дете в себе си, вие не може да влезете в Царството Божие, защото условията, при които трябва да растете, изискват вашият ум и вашето сърце да съдържат Божествения живот в себе си. Едно от най-големите заблуждения в съвременните духовни движения е това – да мислим, че сме големи; И за да не звучи твърде теоретично ... случаят "Андрейчо" ми отвори очите за разликата безразличие - любов без зависимости. Усещах, че губя любовта си към това дете - каквото и да направех, всичко потъваше без следа - нулеви резултати. Един ден, решена да прекъсна уроците като безмислено губене на време, погледнах в очичките му и останах поразена - от тях ме гледаше Любовта - той ме обичаше въпреки че току що на лицето ми се беше изписало искрено разочарование от видяното в тетрадката му.... Прозрението проряза ума ми като мълния. Моята любов към него беше станала зависима от резултатите, които АЗ си бях "набелязала" за постигане и ги очаквах от него и себе си. Смених ги с "ние сме заедно, за да ни е хубаво без значение какво сме постигнали". Андрейчо беше моят "изпит". Още щом изчистих зависимостите си и любовта ми към това дете стана безусловна нещата потръгнаха с изумяваща и за мен скорост! Само че не по начина, по който вървяха с другите деца, а по негов си начин... Андрейчо сега разбира и говори английски с любов, е граматиката.... но той и без нея може... Редактирано Февруари 21, 2007 от Донка Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Безразличието, според мен е следствие от пълно господство на Егото (човешкото ни "облекло") над истинското ни Аз, пълно изтриване на "програмата", заложена в нас от Бог и заместването и с измислен от Горд Ум по-съвършен свят. С това за мен безразличието е пълен синоним на бездуховност. Безусловната Любов (любов без привързаности и зависимости) е качествено различно понятие, това е друго измерение на съзнанието. Тя осигурява хармонично функциониране на нашата единица (холон) в организма на Вселената, а това означава свързаност, обмен, развитие, творчество... Нещо като заложения от Бог механизъм в детското съзнание (детско като светоусещане, не като възрастови характеристики). Може би затова Христос казва: "Истина ви казвам: ако се не обърнете и бъдете като децата, няма да влезете в Царството Небесно. (Ев.Матей, 18:3)" Децата - Беинса Дуно Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Донка не разбирай безразличието като липса на заинтересованост и пренебрежение към света, а още по малко като проявление на егото.Безразличието изразява подчинението на егото към Аз-а, защото то вече престава да категоризира нещата като добри и лоши,като светли и тъмниш и като висши и нисши.Безразличието не е откъсване от цялото, а възприемането му в най-чист вид. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Безразличието наистина е тотална липса на Любов и усещане за единство и Живот. И като такова то е "черната дупка" на човека. Да Има голяма група демонични монади които се опират на този ръб на абсолюта. световете които са били създавани от тях са неустойчиви и са се разрушавали защото липсва обединяващото начало на любовта разбрали че не са в състояние да сътворят свой свят, те се опитват да завладеят световете създадени от ангелските йерархии които работят в унисон с Божията воля. За много от тях те са успели. Но работейки със същите унищожителни за живота принципи, резултатите са подобни.гигантските космически катастрофи на които сме свидетели в телескопите разказват доста неща за тези процеси същите неща те се опитват да прокарат и на земята Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария - Мими Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Ако правилно разбирам Вендор, под безразличие има предвид безпристрастност? Мислила съм си за това, наричала съм за себе си едното пътя на безпристрастността, а другото пътя на любовта, но това е само за мое си означение, защото Любовта пронизва всичко и тя е основа, начало, продължение и съдържание и на двете, а под безпристрастност по-скоро си представям директно виждане, необлечено във формите и групите, които познаваме тук. Ех, тези думички! Валентин, ако имаш възможност посочи източник или разкажи нещо повече за тези т.нар. демонични монади и особено за безлюбовието, което се опитват да прокарват на Земята. Каква мислиш е причината за появата на подобни тенденции? Има ли тя нещо общо с естествения подбор според теб? Интересно ми е. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Определено не си разбрала! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Вендор, ...разкажи нещо повече за тези т.нар. демонични монади и особено за безлюбовието, което се опитват да прокарват на Земята. Каква мислиш е причината за появата на подобни тенденции? според мен Вендор наистина е по-компетентен в тези въпроси за мен досега с тези монади се свежда до мерките за защита "Говорит товарищ маузер!" Вл. Маяковский Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария - Мими Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Ако моженето беше равно на желанието - критерият би бил неважен. Върховното в езика е - безсилието да изкаже. пак на Емили Вендор, ако имаш желание - обясни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Към Валентин:Si tacuisses, philosophus mansisses.(Ако беше мълчал, щеше да останеш философ.) Към tamin:Човек е подобрил почти всичко, освен себе си(в това число и езика) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Февруари 21, 2007 Автор Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Да, тамин, искаше ти се да е така . Сега си мисля, че точно "недоразумението" с думичките безразличие и безпристрастност е вратата, прз която "демоничните монади" влизат в световете и ги разрушават. Маскирано с претенции за безпристрастност, безразличието постепенно обезмисля любовта в ежедневието ни и я обявява за "враг" и за сигурен генератор на зависимости. За да се спасят от тях, хората поемат по пътя на безразличието и скоро спират да правят разлика между свободата и безсърдечността. Последствията са ясни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Да, тамин, искаше ти се да е така . Сега си мисля, че точно "недоразумението" с думичките безразличие и безпристрастност е вратата, прз която "демоничните монади" влизат в световете и ги разрушават. Маскирано с претенции за безпристрастност, безразличието постепенно обезмисля любовта в ежедневието ни и я обявява за "враг" и за сигурен генератор на зависимости. За да се спасят от тях, хората поемат по пътя на безразличието и скоро спират да правят разлика между свободата и безсърдечността. Последствията са ясни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Донка и ти Вальо: Който се смее вместо да беснее е винаги по-силният. Японска поговорка Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 (edited) Към Валентин... ... към Вендор: "всяко идиотско деяние има свое философско оправдание" пътя на хомосексуалния сатанист и магьосник м-р Алистър Кроули? много далеч е от моята философия Но всяка вълча яма носи поука. За целите на този който я е построил. Начина му на мислене. Как действа. Кого хваща. Защо точно на това място. Кога и защо точно тогава? и други любопитни подробности... ... Така че мерси за поуките. сега ще ми позволиш ли да ти задам едно въпросче? защо живееш? Редактирано Февруари 21, 2007 от Валентин Петров Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария - Мими Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Вендор, от последното ти изречение, отново не можах да разбера, какъв смисъл точно влагаш в думата “безразличие”. Затова и няма да се наемам да коментирам. Много мъдрости и поговорки, но общия смисъл ми убягва. За демоничните монади нищо не знам, но съм съгласна с това, което е написала Донка - разликата между свобода и безсърдечност е огромна! Добре, че ни е даден ключ - сърцето! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 пътя на хомосексуалния сатанист и магьосник м-р Алистър Кроули? много далеч е от моята философия сега ще ми позволиш ли да ти задам едно въпросче? защо живееш? 1.Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш. Майка Тереза 2.Защо живея ли:Не е добър този, който живее като по книга, а този, който като сгреши намери сили у себе си да преодолее грешката и да я изправи. Д. Амиров Мерси че ми показа какво не е духовност. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 tamin вече незнам по какъв начин да кажа нещо което вече обясних преясно.А що се отнася за поговорките както казва Мона "метафората е най-удобната дреха за истината." Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш. Майка Тереза хубав цитат Надявам се да се възползваш от него и ти. този, който като сгреши намери сили у себе си да преодолее грешката и да я изправи. успех в това! тоест ти определяш целта на живота си в изправянето на грешките си? или имаш и други цели, още по-големи цели, например твоите удоволствия? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 "пътя на хомосексуалния сатанист и магьосник м-р Алистър Кроули?" И ти много знаеш - духовни човече... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 тоест ти определяш целта на живота си в изправянето на грешките си? или имаш и други цели, още по-големи цели, например твоите удоволствия? Моите грешки не те засягат.Поработи върху комплексите си. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 (edited) Моите грешки не те засягат.Поработи върху комплексите си. :D Редактирано Февруари 21, 2007 от Валентин Петров Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата. Пожелавам ти да намериш покой в себе си. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Февруари 21, 2007 Автор Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Донка не разбирай безразличието като липса на заинтересованост и пренебрежение към света, а още по малко като проявление на егото....Безразличието не е откъсване от цялото, а възприемането му в най-чист вид. Благодаря за "урока" Ето кратка справка за смисъла на понятието безразличие в съвременния български език: Синоними: безучастие, равнодушие, апатия, незаинтересованост, иниферентност, отчужденост, безчувственост, неотзивчивост, хладност. безразличие - Уикипедия Благодаря за импулса да проверя в речника! Трудно бих могла да дам толкова точно определение на "бездуховност". С което за себе си смятам проблема с безразличието за приключен, но ми се събудиха други интересни страни на представите ни за духовното: - Дали е право пропорционална зависимостта между духовността и количеството и качеството на усвоените знания и склонността към тяхното демонстриране - Духовното в нашите лични взаимоотношения с конкретен човек - дали то ни помага да опознаем неговата личност и излъчване или ни дава шанс за нов поглед върху себе си? Или и двете? По какъв начин - първото, по какъв - второто? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 (edited) Според мене, каквито и да са други способности, освен самата духовност - вкл. за знания и ефективно общуване - могат да бъдат или да не бъдат насочени в духовно направление. Бързината, леснината и "блясъкът" на тяхното усвояване също не са ясни позитивни критерии... Люк Скайуокър: Тъмната страна по-силна ли е? Йода: Не, но тя е по-бърза, по-лесна, по изкусителна... Из „Междузвездни войни” Но Животът винаги разкрива Истината! Редактирано Февруари 21, 2007 от Добромир Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Йордан Анов Добавено Февруари 21, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2007 Донка ще завърша темата за безразличието като разбереш какво значи "контекстови синоними" Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts