Кон Круз Добавено Януари 28, 2019 Доклад Share Добавено Януари 28, 2019 За цензурирането на книги съобразно модерните към даден период от време критерии за политическа коректност - какво мислите? Преди години в различни сайтове имаше статии за това как книгата "Пипи Дългото чорапче" на шведската писателка Астрид Линдгрен е цензурирана. По искане на дъщерята на покойната Линдгрен, бащата на Пипи е спрял да бъде "негърски крал", а е станал крал на остров. Тоест премахнати са думите "негри" и "негърски" от любимата на милиони детска книга. Целта: да не се засягат шведите с по - тъмен цвят на кожата. Дъщерята на писателката без да е питала някога майка си по темата смята, че тя би одобрила промяната, защото не иска никое дете да се чувства неудобно. АлександърТ.А. и nastty 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
nastty Добавено Януари 29, 2019 Доклад Share Добавено Януари 29, 2019 Точно за това не знам, но някъде ми беше попаднало нещо за приказките на Братя Грим, че в първоначалния си вариант изобщо не са били подходящи за деца. И текстовете им после претърпяват редакция. В такъв случай мисля, че е подходящо, но каквото и да се прави трябва да е с мярка. Кон Круз 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts