Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Говорене сам


Recommended Posts

На 40 години съм.Възникна ми проблем от няколко години си говоря когато съм сам.Това започна да ме притеснява.Какъв е проблема и може ли да бъде решен.Притеснявам се да не почна да говоря на себе си  и когато съм сред хората

Линк към коментар
Share on other sites

Споко, човек -фактът, че се притесняваш, говори че е просто мисене на глас. Нищо особено. Няма нужда да се плашиш от това. Просто когато се случва, го осъзнай, пошегувай се със себе си - за малко го продължи, виж се в огледалото, осъзнай, засмей се, вземи се по-малко на сериозно. Тогава се отпусни, усмихни се, приеми се и нека премине наум. Нищо особено не е. Аз си спомням, като работех на Витошка, няколко пъти се осъзнавах, че си ходя по оживената улица и си мрънкам, дискутирам си нещо на глас... Спокойно, правят го много хора, дори и супер интелигентни. Има го и като научен метод - мислене на глас. Важното е да не е постоянно, да осъзнаваш като тръгваш да го правиш, да се отпуснеш  и пренесеш вътрешния диалог на вътрешно ниво, а дори и да го забавиш, да овладяваш ума си. За тази цел има много сесии медитации в интернет. 

Още нещо - по-често имаме склонност да си разговаряме и мислим на глас, когато в социалния ни живот преживяваме ситуации, които ни пораждат конфликти в нас самите и когато осанем сами, н се иска да преиграем ситуацията... Затова, вижда се какво товари, какво събужда в теб и се работи с него. Тогава на мястото на напрегнатостите се появява спокойствие, удовлетвореност и тласъкът за мислене сам на глас странно как изчезва. Виждат се и евентуалните липси в социалните контакти, в любовния живот, в професията, в приятелските отношения и хоби кръгът, или пък напреженията, преживявани в някои от тези сфери, поради характеровите модели. Накратко, всичко се стапя лесно, когато има какво да се стапя, а като цяло, е безобидно! :)

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...