Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте,

Пише Ви една разтревожена майка.

Синът ми е на 21 години, студент в Русенски университет.

От около месец забелязах, че е затворен в себе си, тъжен. Попитах го за причината. Сподели, че смята, че има ОКР, тъй като има натрапливи мисли. Мислите са свързани с това, че цитирам: "Няма какво да си говоря с приятелите". В същото състояние е изпадал още веднъж, но то преминало от само себе си. Продължило е 3-4 месеца. Спомням си, че тогава той се беше прибрал от София, където беше студент в ТУ. Просто един ден в края на семестъра каза, че не се чувства добре там - в общежитието, в самия университет. Прекъсна и се прибра в Козлодуй. Всъщност тези 3-4 месеца от февруари до май, както и месец преди да се прибере,  се е чувствал в това състояние. Както писах,сподели, че е преминало изведнъж -след като се е видял с двама приятели, се е почувствал добре. От тогава до сега не е имал проблем.

Искам да споделя, че той премина през операция на глезена( преди месец и половина) и беше с ортеза и патерици един месец. След операцията около седмица се чувстваше зле от спиналната упойка - главоболие, повръщане и почти невъзможност да стои прав. Операцията беше на 22.юли, а от началото на август  е почувствал , че пак мисли по същия начин - няма какво да си говори с приятелите. Как щял да се чувства сега като отиде в Русе( от 18-ти) започва учебната година. Каза, че не смята, че операцията му е повлияла. И той не знаел от какво се е получило.

Моля Ви, насочете ме как да постъпя. Той си заминава след 2 дни, а аз оставам с мислите да не би да се случи нещо много по-сериозно. От друга страна не посмях да потърся психиатър, защото не зная как биха му подействали антидепресантите, които със сигурност ще му предпишат.

Оставам с надеждата, че ще получа съвет от Вас и искрено Ви благодаря, че отделихте от времето си, за да се запознаете с нашия проблем.

С уважение,

Lirena

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Мисля, че стреса от операцията и от новата учебна година са в основата на това психично състояние.Не е за психиатър, а за психолог.Нека потърси такъв и да не чете повече в нета за никакви психични заболявания.

Хубав ден!

Линк към коментар
Share on other sites

Mного Ви благодаря, д-р Първанов!

И аз предполагам, че стресът е от операцията, но той твърди, че не е. Казва, че изобщо не е бил стресиран преди и по време на самата операция. Мисля, че той не осъзнава, че операцията наистина е стрес за организма.  И тежкото състояние след упойката в продължение на цяла седмица според мен са оказали сериозно влияние в/у психиката, макар и да твърди, че не това е причината.

Линк към коментар
Share on other sites

Твърде често, стреса се усеща, едва когато събитието отмине и наистина, човека не прави връзка между предходното събитие, което вече е отминало и сегашното си състояние .Той търси логиката и не я намира, а това вече е много стресиращо.Проблема е, че по отношение на стреса и събитието, хората се делят на два типа, едните усещат стреса преди и по време на събитието, а вторите, едва когато то е отминало и не знаейки, че това за тях това е е норма, почват да търсят причината къде ли не, само не и в предходното стресиращо събитие- Шумахер бе от този тип- по време на самото състезание пулса му не мърдаше, но стреса идваше в дните след него.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...