Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Моята малка лудост

Recommended Posts

Здравейте. Искам да споделя моята история. В нея ще срещнете много пъти думата страх.

Аз съм момиче на 21 години и като такова искам да се забавлявам и да опитам от всичко.Така се стигна и до наркотиците. Употребявала съм 4 пъти и за този период изживях както някои доста приятни моменти, така и най-големия си кошмар. Непосредствено след прекратяването започнах да получавам паник атаки, имах мисли за самоубииство.. Отидох на психиатър и ми изписаха антидепресанти, които пиех 6 месеца. След спирането за известен период от време се чувствах добре. И така до преди месец и половина, когато започнах да получавам натрапчиви мисли - мисли за полудяване. Първоначално бяха по-малко, след това станаха по-интензивни. Изплаших се. Започна борбата - опитах се да ги избягвам, да им се противопоствям, но без резултат. В един момент се оказа, че тази мисъл за полудяване води целия ми живот. Отидох отново на психиатър и ми поставиха диагноза ОКР и отново ми изписаха антидепресанти, които приемам от 2 дена. Страхувам се защото знам, че хората с ОКР обикновено имат друг тип мисли(в никакъв случай не подценявам никого) , а моито са свързани с мисли за шизофрения.И понеже съм изчела много информация за това заболяване, знам симптомите и ме е изпитвам страх, че в даден момент ще си ги самовнуша.Не мога да изключа това усещане, не мога да уча спокойно, не мога да спя спокойно. Постоянно съм под напрежение и в очакване на поредната криза. Наясно съм със състоянието си, но постоянно имам натрапливото усещане, че полудявам. Страх ме е, защото обичам живота си и искам единствено да живея нормално и спокойно, имам амбиции и мечти, да се чувствам жива и нормална. Старая се да излизам, да правя позитивни неща, постоянно се окуражавам, но някак позволявам на всички негативни мисли да ме заливат пак и пак и пак..Знам, че съм нормална, но се чувствам ненормална. Също така съм много лесно податлива на внушение - както на чуждо, така и на своето собствено. Имам проблем и с негативното мислене. Доста често се улавям как мисля ''Ей сега ще ми стане нещо, сега ще прещракам'' или ''Това ли е момента, в които ще загубя разума си..'' Доста съм аналитична и анализирам и най-малкия детайл, а това в момента ми е огромен проблем. Не зная как да се отпусна. Преминавам от мисъл в мисъл и ми е трудно да се концентрирам в ученето си, в момента съм в сесия.Възнамерявам да започна психотерапия в най-скоро време.

Обръщам се специално към д-р Петър Тодоров и Орлин Баев. Ще ви бъде безкрайно благодарна!

Линк към коментар

Тодор съм, но това няма значение.

Поне една трета от ОКР-то тема, е за полудяване.След тази за миене и убиване, тя е най-честата.Като понякога тази за убиване е,че ще полудея и убия близките си.С две думи, не си оригинална като си мислиш ,че ще полудееш.

Това което трябва да направиш веднага е да спреш да четеш каквото и да е на тема здраве-психично и соматично.

Лекарствата не могат да ти помогнат трайно, започни по-скоро психотерапия.

Линк към коментар

Наркотиците, дори по-масовите като марихуаната, а още повече по-тежките, са чест тригер на панически атаки. Един масов развой при п.а., особено когато се чака само на химия, вместо на психотерапия, е пеминаването им в обща тревожност, хипохондрия и натрапливости. Така че, наистина нищо кой знае какво не се случва при теб - терапевтите го наблюдаваме ежедневно в кабинетите си. 

Ако разчиташ на химията, временно ще потисне, ще облекчи, но в стратегически план единствено ще хронифицира. Затова, решението е психотерапия. В нея постепенно спираш химията и разчиташ на Себе си, а така справянето е стратегически устойчиво и сигурно! Важно е обаче психотерапията да е водена от наистина можещ и знаещ какво прави колега! Успехи!

Линк към коментар