Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Социална тревожност


Recommended Posts

Здравейте!

Имам доста силно изразена социална тревожност във всякакви ситуации. Започнах работа, която е свързана с постоянно общуване с различни хора точно, за да преодолея страха и неудобството си от общуване, а и това съм завършила. В началото ме възприеха като лъчезарна и готина, но по принцип съм доста мълчалива и в тревожна ситуация ми се разтреперва гласа и веднага се забелязва. Искам да се изразя правилно и да обясня нещо, но като го казвам излиза много неясно и несвързано от притеснението. Дори си бях изключила звука на телефона докато бях на работата, защото ако и звънне ще трябва да вдигна и всички ще разберат, че се притеснявам и може и да не ме вземат. Разговорът с колегата отсреща протече така? “ Как си? -Добре.. а ти? - и аз”. Всички говорят високо, ясно и никой не се притеснява. Искам да успея, да имам среда, да имам познати, но страшно трудно се включвам в разговор и правя нови запознанства. Старите запоzнанства почти ги изключих вече, защото това мое състояние е от 2-3 години. Не знам дали не е и малко наследствено, защото и роднините ми са доста скромни хора, не са някакви отракани. И преди са ми казвали, че съм антисоциална, не искам да съм такава, но не умея да завръзвам разговор. Страшно много се влияя от чуждото мнение, гледам да се харесам и ако някой ме убиди го понасям много тежко..като малка в училище често ми се смяха за нещо, но от тогава до сега доста съм си променила външния вид и всичко и просто е смешно красиво момиче да се притеснява, изпотява и т.н. Хората срещу мен се чувствам като нещо повече като видят, че се притеснвам от тях. Повече се притеснявам от мъжкия пол и по-млади хора. Когато имах гадже преди 3 години бях доста по-самоуверена, но от тогава съм си затворила и сърцето. Искам да общувам с лекота, да не се разтрепервам и изпотявам. Интересното е, че някои хора си създават впечатление, че съм с хубаво самочувствие, просто явно успявам да маскирам притеснението някак си . Никога не съм можела да изнасям доклadи пред хора, преди като бях на кастинг за статисти и ме снимаха ми казаха никога да не се изгърбвам така при кандидатствания, трябва да се изправя и т.н. Сега съм доста по-добре от тогава, гледам да маскирам притеснението, но все още се появява, например като трябва да се изкажа пред много хора на една маса..говоря несвързано. Постоянно си гледам снимки и гледам да си вдигна самочувствието, защото преди приятелят ми ми го вдигаше като ми казваше колко ме обича и т.н. но сега и като бягам от хората не знам как ще си хвана момче. Винаги като пиша на някого си мисля, че може да му досаждам, не знам може и така да е в някои случаи.

Хората обикновено на пръв поглед ме харесват, но като ме опознаят повече и видят, че съм по-дръпната и може би на моменти странна..странят.  Моля за някакъв съвет:)

Линк към коментар
Share on other sites

Имам въпрос към теб. Преди седмица - две пусна два пъти една и съща тема. Сега пускаш три път тема със същото съдържание. Защо го правиш???

В предните две теми ти е отговорено, можеше просто да надградиш диалога. 

В този пост виждам изразени от теб пожелателни промени, които сякаш си пожелаваш на себе си, но ако може някак си от самосебеси да се случат нещата. 

Няма конкретен въпрос, питане, анализ. И Орлин и аз и други потребители са ти дали съвети и отговори, какво си взе от тях. Как стигнаха до теб?

Линк към коментар
Share on other sites

Постнах го веднъж, но не го видях да се показва в историята и заради това го постнах още един път, не е било умишлено.. това е повече от ясно :) 

Линк към коментар
Share on other sites

Взех под внимание нещата, които ме посъветвахте и работя по повдигане на самочувствието си, което явно е коренът, от който тръгва тази тревожност.

Линк към коментар
Share on other sites

Всичко, което трябва да се промени е начинът на мислене и вътрешната нагласа.. човек трябва да се изправи срещу страха си, за да го пребори.. всички ние си имаме страхове и недостатъци и никой не е идеален и перфектен.

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, alexandrabest каза:

Всичко, което трябва да се промени е начинът на мислене и вътрешната нагласа.. човек трябва да се изправи срещу страха си, за да го пребори.. 

Имаш ли идея, план, стратегия с която да случиш тази промяна?

Не можеш да работиш по промяна на самочувствието, ако не си наясно как се случва това.

Линк към коментар
Share on other sites

Стратегията според мен е повтаряне на положителни качества, постижения и успехи, положителни мисли и настройка. Вие сте по-компетентна в тази област, бихте ли могли да ми дадете план за достигане на желаната цел като се имат в предвид нещата, които ви споделих?

Линк към коментар
Share on other sites

Тази стратегия, аз лично не я разбирам. Как се повтарят качества, постижения и успехи? Те не могат да се повторят, те се създават, а могат да се създадат, когато човек вече е решил психологичния си проблем. Да се повтарят положителни мисли ..... може, наричат се утвърждения, но те са доста повърхностна техника, която не действа, ако няма разбиране в дълбочина на процеса. Да се повтаря настройка е невъзможно, тя е част от светоусещането на човека. 

Уточнявам тези подробности, за да обърна внимание на изказа, защото той дава първата предства на слушащия как мисли човекът отсреща. Информацията, която получавам е за голямо объркване в понятията, осъзнаването на процесите е в перспектива, която няма как да се случи самостоятелно. 

На тази база от информация, какъвто и план да се даде, той ще се разбере изкривено, повърхностно и няма да свърши никаква работа. 

Четенето на, книги, изпълнението на техники и дебатирането на проблема ще е повърхностно и няма да доведе до резултата. Ето защо е необходима, последователна терапевтична работа. 

Това е план, но ако си спомням правилно от предните теми, той е неприемлив. Посочиха се статии и материали за прочит, но виждам, че те не са свършили работа и няма как, тъй като при това възприятие не могат да бъдат усвоени и осъзнати. 

Тук във форума често се очакват готови формули и "рецепти" за бързи резултати. Няма такова нещо. Просто няма. 

Внимателно подреди приоритети си и помисли, кое ти е най - важно в момента, концентрирай се върху изготвяне на план за осъществяването му. Ако това е промяна на самооценката и самоувереността, подготви се за работа, резултата от която ще зависи от личната ти ангажираност с процеса.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...