Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте!

 

Oт много малка съм доста стеснителна и срамежлива. Лошото е, че с времето това не се оправя, а даже се задълбочи и вечe дори, когато съм сред хората започвам да треперя и  съм страшно напрегната. Нямам възможност да ходя на психиатри и не искам да взимам лекарства, защото според мен човек сам трябва да си помогне. Имам страшно много обожатели и проблемът не е във външния вид, напротив. Приятен и добър човек съм, но това притеснение винаги се появява, когато общувам с противоположния пол, а дори вече и с приятели. Когато съм в

 

нова и непозната компания не знам как да се държа, правя се че не ми пука, но вътрешно съм страшно напрегната и се изпотявам от притеснение.

 

Това притеснение ми пречи на нормални ежедневни дейности, пречи ми на интервюта за работа, загубвам ума и дума и казвам нещо несвързано.А понякога дори ме смятат за надута, защото толкова много ме е яд, че се притеснявам, че създавам вид на надменна. Когато се храня сред хората

 

 ръцете ми започват да треперят леко, постоянно мисля как ще възприемаt всяка моя дума и това ужасно много ме натоварва. Да не говорим, че 

 

когато трябва да изнеса доклад става нещо ужасно. Когато пия алкохол всичко се оправя и не се притеснявам вече, Олеква ми. Но не искам това дaми влиза в главата и да ставам зависима от алкохола. Постоянно ме търсят да излизам и т.н, но аз се страхувам, че когато ме видят да треперя нямада ме харесат и притеснителността ми ще отблъсне хората. И доста оt обожателите ми се отдръпнаха вече. Спортувам от скоро и гледам да се оправя, както мога. Моля за помощ, ако имате някакви съвети ще съм ви  благодарна:)

 

 

 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Виждам, че отново пускаш темата, вероятно искаш още отговори. За съжаление, това състояние не може да се повлияе от съвети. От поста ти става ясно, че самооценката ти се гради изцяло на външн и фактори - как изглеждам в очите на другите. Това е големият проблем. Той влачи след себе си цяла поредица от проблеми - да не се изложа, анализи върху казаното, безкрайни колебания за това как изглеждам всъщност и т.н.

Позволи си да си помогнеш, като първо признаеш пред себе си, че имаш проблем със самочувствието, с който не можеш да се справиш сама. Безумно се страхуваш от себе си, от хората, от света, в който се движиш. С тази настройка сама трудно ще се придвижиш напред.

Въпреки това, ако се опиташ по- конкретно да зададеш въпроса за който искаш съвет, ще ти пишем. Опитай се да го формулираш в едно изречение.

Линк към коментар
Share on other sites

Искам да попитам според вас как бих могла да подобра състоянието си, да бъда по-уверена и да не изпитвам тревожност в различни ситуации?

Линк към коментар
Share on other sites

Първо трябва да се изясни какво точно е състоянието. После е важно да се знае какво го провокира. След това се прилага определена терапевтична методика, за да се провокира в теб промяна на мисленето и поведението. Когато видиш резултатите и осъзнаеш страховете си увереността ще се настани трайно в съзнанието ти. Различните ситуации вече няма да са проблем за теб.

Линк към коментар
Share on other sites

Социална тревожност статии и път по справяне - прочети всичко тук! Първите две статии са теоретично, после са практика. С помощта на психотерапевт обаче е с пъти и пъти по-бързо!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Благодаря ви, г-н Баев! А тези методи за провокиране на социалната фобия, които сте изредили като говорене на висок глас по телефона, снимането с камера и т.н. биха ли могли да помогнат на моето състояние?

Просто наистина не знам на какво се дължи тази тревожност,  когато трябва да взема думата или ми зададат въпрос и съм в офис обстановка или на някаква маса искам да кажа толкова много неща, но не мога да ги формулирам правилно от притеснение и гледам да говоря с усмивка на лицето, за да не ми личи, че се притеснявам, но забелязах, че дори усмивката ми започва да трепери. С този факт трудно бих се стравила в този социален и забързан живот.

Когато ходя или има някакво движение много по-лесно общувам, по-трудно е когато сме на кръгла маса при тиха обстановка. Чела съм, че когато човек дъвчи дъвка той по някакъв начин залъгва организма си и напрежението спада, тъй като когато ние ядем обикновено отпускаме съзнанието си и мозъкът е на друга вълна. Но и това не помогна. До колкото знам човек трябва да заобича страховете си и да ги прегърне, за да ги преодолее. Но това докато стане ще последват толкова много излагания и подигравки, така човек ще покаже слабата си страна и могат да решат, че не си достатъчно годен за дадена професия или задача.

Редактирано от alexandrabest
Линк към коментар
Share on other sites

На какво се дължат страховете ти, защо ги преживяваш, това се вижда в работата ти с психотерапевт бързо - възпитанието ти, реакцията ти на него, промъкването през генетичната памет на преживяванията и установките на някоя баба. Ако щеш и звездите и хюмън дизайна можем да намесим... По-важният въпрос обаче е КАК да процедирам, за да променя нещата?! И като следствие от него, КАКВО да правя, за да се случи самоуверената ми социална решителност?! 

Ако просто вземеш нещичко от описаната последователност в статиите ми, ще се получи именно това - нещичко. При социофобията се изисква постъпателна работа, с последвателност и упоритост - работа, която обаче винаго дава стратегически силни резултати, които те променят завинаги в смел и творчески човек! Най-ефективно тази работа се върши с психотерапевт! Ако чакаш да се променят нещата, ще проължиш да чакаш... Опитвайки се наслуки и спорадично, такива ще бъдат и резултатите ти. Започни и продължи работата с опитен колега, докато осъзнаеш, че публичната изява ти носи безкрайна радост и удовлетворение! Успехи!

Линк към коментар
Share on other sites

Нямам съмнения, че последователната работа с психотерапевт носи много по-бързи резултати, но нямам възможност да си го позволя на този етап.

Линк към коментар
Share on other sites

Винаги намираме извинение, когато всъщност не ни е достатъчно важно. Разбира се, можем да защитаваме обективността на извинението си с хиляди привидно обективни причини и вода от 99 кладенеца...

Действай сама тогава. Предизвиквай се ежедневно и целенасочено. Проявявай се пред хора по всякакъв начин - чрез умишлено търсени публични изяви и още и още и пак и пак, чрез заговаряне и поддържане на разговора, чрез участие в групи за реторика, публично говорене, социални и харизматични умения, нлп... Умишлено пак и отново се поставяй под прожекторите, като старт под собствената камера и пускай клиповете си в нета, за да бъдат гледани и коментирани. Когато се предизвикваш, ще се вадят на бял свят страховете ти - това е целта. Ще се задейства с пълна сила тревожността ти и депресивните дори реакции след това, в следствие на изкриеното мислене и емоционални автоагресивни реакции. Също търсени резултати, които са част от пътя, когато продължаваш и преработваш мисленето си с връзка с реалността. Смей се повече, шегувай се със себе си, пародирай смело страховете си визуално, дишай дълбоко и продължавай пак с обич и все по-разкрит потенциал да осъзнаваш, че страховете ти не си ти, а потенциала си! Сама изисква зверска упоритост и мотивация, но е възможно, знам го от опит. Макар и да е много по-трудно, с далеч повече проби и грешки, падания и болка, е и по-ценно, когато мощната ти мотивация те води, а потенциалът ти все повече ползва страховете като гориво за силата си!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...