soulfly Добавено Ноември 3, 2016 Доклад Share Добавено Ноември 3, 2016 Здравейте,преди много време преживях силен стрес който ме извади от нормалното ми спокойно състояние и не мога и до ден днешен да се оправя. Диагнозата ми беше страхова невроза. Ходих при доста психиатри изпих всички анти депресанти и транквиланти на света, но само подържах някакво задоволително качество на живот . Преди около 1.5 год. разбрах че има и друг начин на лечение, с психотерапия.... ходих при двама психотерапевти но голямо подобрение нямам . Състоянието ми е следното .....чувствам се в постоянна тревожност като от време на време ме връхлита силна вълна от тревожност която ми стяга гърлото и ми блокира дишането .....вълната идва в съзнанието ми без предупреждение и симптоми без никаква автоматична мисъл....просто ми се натрапва. Установих че дишам плитко с горната част на гърдите...а когато съм тревожен направо спирам да дишам,гърлото ми се стяга и блокирам напълно като се чувствам много зле. Според разни статии които прочетох имам някакъв блокаж От месец се занимавам с медитация и дишане ...което ме успокоява до известна степен ...опитвам се да дишам коремно и дълбоко но като се залисам в работа и пак се усещам че дишам плитко...и пак ми става тревожно... Кажете ми как се лекува това състояние ......някакви техники и методи които да прилагам? Единия психотерапевт от София ми каза че трябва да открия автоматичната мисъл която ми генерира тревога.....а аз нямам такава ...и до там с терапията. Не мога да открия психотерапевт който да ми помогне...... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 3, 2016 Доклад Share Добавено Ноември 3, 2016 Автоматичните мисли се осъзнават, когато развиеш способността да ги регистрираш. Когато ти не ги виждаш, те твърде добре виждат теб, пораждат в случая страхова емоция, на принципа 'чувстваш това, което мислиш"... В медитацията, която си започнала да правиш, малко по малко се развива способността за осъзнаване на автоматичните мисли, на вътрешния диалог и връзката между тях и чувствата. Колко пъти си ходила на психотерапия и какво досега научи за характера си, за себе си, за психиката, която стои зад външните симптоми и към промяната на която те сочат?! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
soulfly Добавено Ноември 3, 2016 Автор Доклад Share Добавено Ноември 3, 2016 при Петър Кралев в Стара Загора ходих 4 месеца а при Петър Василев в София ходих 3 пъти . за характера си научих доста неща но не и как да се чувствам по спокоен.... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Ноември 3, 2016 Доклад Share Добавено Ноември 3, 2016 (edited) Когато си тревожен си пусни диктофона на телефона и записвай всичките си мисли, повтарям ВСИЧКИТЕ.После прослушай записа. Това е записал мой клиент - ,,установих следния мисловен механизъм и исках да го споделя, защото според мен така по-ефективно бихте ме посъветвали за справяне: кръвно и учестен пулс......вредно за сърцето.....хипертония......опасно, ако не се контролира веднага...........лекарства........млада си......страх,, И при теб ще е нещо подобно. Редактирано Ноември 3, 2016 от д-р Тодор Първанов Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
soulfly Добавено Ноември 3, 2016 Автор Доклад Share Добавено Ноември 3, 2016 ОК, ще го направя и после ще пиша за да коментираме... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 3, 2016 Доклад Share Добавено Ноември 3, 2016 Ами то едното научаване е информативно... Върши се за сесия. После се работи за осъзнаване връзката между съзнание и несъзнавано, през автоматичните мисли, както по-горе примерно Тодор ти е посочил, през медитация, през тялото, през хипнотерапия и нлп и т.н. Иначе ако се седи в главата само, не се стига до онзи директен път на процесиране на тревожността, за който сме писали много пъти. Възможно е просто да не сте си "кликнали" взаимно, не знам... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
soulfly Добавено Ноември 4, 2016 Автор Доклад Share Добавено Ноември 4, 2016 От 3 месеца ежедневно мисля коя е автоматичната мисъл......която ме кара да се чувствам тревожен и не мога да я видя и не мога..ще направя и този метод с диктофона за който ми каза др.Първанов за да съм сигурен ,че тревожноста ми не идва с мисъл... Възможно ли е да е така както мисля? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 4, 2016 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2016 (edited) От една страна, това научаване от позицията на едно разширено самосъзнание да виждаме автоматизираните си мисли и базисни вярвания, отнема време. Учи се основно с медитация, с работа с вътрешния диалог, със способността за отстранен анализ на себе си. От друга страна, понякога наистина емоциите ни идват в недиференцирана маса, конестетично и дори да има развита метакогнитивна/ самосъзнателна способност, това което се проследява, е просто емоция, чувство, усещане. Истината е по средата. Когато програмите в нас се проявяват повече като усещане, кинестетично, тогава сами извеждаме от тях когнициите на ниво мисъл и основни вярвания/ схеми. Това се учи. Как? Обличаме в думи емоцията, придаваме и когнитивен израз, било то на ниво съзнание (автоматични мисли) или подсъзнание/ дългосрочна памет (базисни вярвания/ схеми). Процесът на медитация (и нлп и хипнотерапия, нидра и т.н.) и анализ ни учат и на двете. Сам е доста по-дълъг процес обаче... Редактирано Ноември 4, 2016 от Орлин Баев Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
soulfly Добавено Ноември 4, 2016 Автор Доклад Share Добавено Ноември 4, 2016 Не съм сигурен че ви разбрах на пълно . Но разбрах че без психотерапевт който знае какво прави няма да ми се получат нещата....но не мога да открия такъв...за мое съжаление.. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 4, 2016 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2016 Правилно си ме разбрал. Ако си от София, препоръчвам ти следните: Георги Балджиев, Стефан Греков. Георги е ученик на Тодор Първанов, а Стефан мой. Добри са! Успехи! Лина Коцева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
soulfly Добавено Ноември 4, 2016 Автор Доклад Share Добавено Ноември 4, 2016 А в Бургас при кого да отида? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 5, 2016 Доклад Share Добавено Ноември 5, 2016 Пиша на л.с. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts