Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Необяснимо безсъние..


Recommended Posts

Здравейте!

Обръщам се с молба за съвет от д-р Орлин Баев, но бих се радвала да чуя мнение и на други специалисти от форума.

На 22 години съм, жена, работя на две места и съм редовна студентка. От 6 години насам страдам от множество здравословни проблеми (хормонален дисбаланс, инсулинова резистентност, кисти на яйчниците, синдром на раздразненото черво...), породени от период на огромен стрес по онова време. Всичко започна с безсъние в продължение на няколко месеца, а от там всичко в организма ми тотално се разбърка. Обиколила съм какви ли не специалисти и до ден днешен се боря да си върна здравето, но в този форум съм по друга причина, а тя е безсънието.

От 2-3 години въпросното безсъние не е точно безсъние, а нещо много различно и странно, за което нямам обяснение и се надявам да намеря отговор тук. Преди 6 години имах обичайните проблеми - заспивах трудно, събуждах се посреднощ и след час-два въртене, просто ставах от нерви, че не мога да заспя наново. След това за около 2 години този проблем отшумя съвсем, имах доста добър, здравословен сън. От около 1 година обаче проблемите със съня се върнаха и този път са по-различни от всякога. 

Лягам си в нормално време, даже понякога рано (към 10 обикновено) и заспивам без никакъв проблем. До тук добре, но .. всяка нощ, винаги по едно и също време (между 1.30 и 2.30) се събуждам. В 8 от 10 случая събуждането протича по следния начин - отварям очи и си мисля, че е време да се оправям за работа. Мия си зъбите, лицето, взимам душ, приготвям закуска, подреждам и т.н., и чак след около 2 часа осъзнавам, че е ПРЕКАЛЕНО рано за всичко това. Някак си не мога да контролирам ситуацията...не мога да си наложа да поглеждам часовника още с отварянето на очите.. В 2 от 10 случая пък виждам, че е твърде рано, но тялото ми толкова много е свикнало да е будно и активно по това време, че мира не ми дава и, в крайна сметка, отново ставам. Във всички случаи обаче след около 2 часа отново си лягам и продължавам да спя непробудно до позвъняването на алармата (към 7 сутринта). Да, но тези 2 безсмислени часа, не само че намалят съня ми като количество, но го и разкъсват, правейки го неефективен. През деня чувствам голяма умора и във всеки възможен момент гледам да си легна за поне 30-тина минути. В момента обаче ежедневието ми не го позволява въобще. 

Пробвала съм всякакви видове билкови чайове, хомеопатия, билкови хапчета за сън, дори мелатонин - без ефект. Работейки на 2 места + лекции всеки ден + множеството здравословни проблеми, със сигурност е ясно, че имам стрес в ежедневието си. Само че, не бих казала, че е нещо супер притеснително - аз някак си съм свикнала с всичко това и дори понякога чувствам блажена умора от многото свършена работа. Динамиката вече е неделима част от мен, която ме кара да се чувствам полезна. 

В заключение - не съм сигурна на какво точно се дължи това странно събуждане и вече отчаяно търся отговор, защото тялото ми няма да издържи дълго на подобно натоварване при липсата на качествен сън.

Ще се радвам ако д-р Баев, както и негови колеги, се намесят и се опитат да ми помогнат. Наясно съм, че няма как да получа диагноза онлайн, но съм тук за най-обикновен съвет, макар и да е наложително в случая той да бъде професионален.

Много благодаря предварително и желая успех на всички във форума!

Поздрави,
Катерина

Редактирано от Katherine
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, "здравословните проблеми", които изброяваш са психосоматични т.е. не се решават с медикаменти и болнични лечения. Необходима е пренастройка на дневния режим и целия ти поглед над живота и себе си, иначе ще лекуваш кисти и ще се появяват нови, червата ще са си все така раздразнени, дисбаланса все по - сложен. 

Безсънието ти е част от целия коктейл. Писали сме го някъде из форумите, че точно в часовете, които изброяваш, плюс-минус час - два т.е. от около 1.00 през нощта до към 3.00 часа е периода от денонощието, в което в тялото ни се произвежда активно необходимия за деня адреналин. Не случайно, точно това са часовете, в които ставаме да пием вода, да ходим до тоалет, става ни по - топло, изпотяваме се, или се събуждаме от сънищата си. Това са часовете, в които тревожните хора получават симптомите на нервните кризи, събуждат се и не могат да заспят и се появяват негативни мисли /народът не случайно е измислил поговорката "Утрото е по - мъдро от вечерта"/ и т.н. всичко свързано с адреналиновата реакция.

Базсънието и това което ти се случва не е изолирано от другите проблеми, които имаш, то е част от едно общо състояние.

Работиш на две места и си студунтка........ малко хора го могат това натоварване. Сама казваш, че си преживяла периоди на силен стрес, всичко това ескалира все повече и се стига до нови симптоми, даващи сигнал за покачващата се тревожност. С две думи липсва ти почивка, умение за релакс и разтоварване и вероятно радост.

Линк към коментар
Share on other sites

Като цяло, нищо особено не е - пак заспиваш след това. Тоест, стресът ти не е кой знае какъв. Аз бих ти препоръчал да промениш отношението си към това събуждане - да се научиш да му се радваш. Наречи си го "моят час за вдъхновение" или "молитвено време", но с едно все по-истинско смирение и доверие в тялото и ставащото, нека настройката ти е на доверие. След пишкането, осъзнай тишината, онова магическо жужене, което сякаш прелива този свят в другия, застани в него, благодари в молитва със свои думи. Почети книжка - не учебници, а интересен роман или духовна литература, нещо красиво и мъдро. Не се престаравай с положителната настройка - нека е леко, спокойно отношение. Много вероятно, когато на мястото на страха вече е това отношение и с малко книжка, бързо да се приспиш. Когато се издразниш - и това е о'к. Кажи си "О'к, ако няма да спя, няма, ще съм пълен парцал, супер, майната му..." - бъди в дразненето, позволи му да излее зарядите си. След малко то само се успокоява и преминава в тихото приемане от по-горе. Самата такава работа вече влияе на теб цялата. Ако разбира се, има нужда - обърни се към терапевт. Хомеопатията (след консултация с хомеопат), баховите капки, шуслеровите соли също са добра идея, за която умът ти се захваща и успокоява. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Преди време бях попадала в интернет на медицински лекции, в които автора даваше пример с такова събуждане всяка нощ към 2 часа. И той пишеше, че за лекаря това е индикация за функционално нарушение на черния дроб понеже между 1 и  3 ч през нощта било най-активното време на черния дроб. Но за съжаление казваше той функционалните нарушения на черния дроб не се откриват с изследвания засега, т.е. от днешната медицина, тя не е на нужното ниво все още. А като чета съпътстващите проблеми, оосбено инсулиновата резистентност си мисля че вероятно има нещо общо, защото между 1 и 3 ч черния дроб започва да изпуска захарта в кръвта. Ти като не спиш той не може да си свърши тогава работата.  Опитай да регулираш функциите на черния дроб с глухарче.Потърси в интернет има доста информация. Глухарчето е най-добрата билка за черен дроб, цялото е полезно - и корените,, цвета и листата. Не се хващай да демир бозан и други неща. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Колкото повече се опитваш да заспиш, толкова повече се ядосваш че не се получава, вследствие на което адреналинът се повишава и прави заспиването наистина невъзможно.

Позволи си да не заспиваш и дори си постави за цел да не спиш 50-60 дни.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...