Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте, на 30 години съм ,разведена от една година. Имам момченце на 4 години. Преди да се разделя със съпруга ми,нашето детенце усещаше,че нещо не е наред - имаше проблеми със съня,събуждаше се през ноща и плачеше,искаше да го изведа на терасата само там се успокояваше. Баща му му се караше,викаше му,защото не можел да се наспи като хората. Една вечер го наби и му крещеше много. На другият ден си събрах нещата и си тръгнахме с детето. Малкият има проблем - не говори,много му е трудно,едва сега след една година започна да казва много думички и да се опитва от време на време да прави изречения. След като се преместихме и ограничихме много контактите с баща му нещата се оправиха - той е спокойно и много лъчезарно дете,да малко по-различно,но .... прекрасно. Не сме виждали баща му от 7 месеца,но детенцето ми започна да го търси. Тича след мъже,който приличат на него. Отново има проблеми със съня-събужда се винаги между 1 и 2 през ноща и плаче.Трудно го успокоявам,нося го от стая в стая,ходим навън,търси нещо или някого,но нищо не ми казва,само плаче и  вика не,не,не. Водих го на невролог и му изписаха хомеопатични таблетки за успокоение и по-добър сън. Няма много подобрение,но незнам. Говорих с бившият си съпруг и го помолих да го вижда от време на време,но той отказва.Не желае да има нищо общо нито с детето,нито с мен. Преместих ме се до родителите ми,за да се чувства по-добре,но помогна временно. През деня нямаме никакви проблеми,но през ноща е ужасно - той толкова се измъчва. Другият месец ще го водим,за да му направят магнитен резонанс,заради голямото закъснение в говорното развитие. Водила съм го на психолог,невролог и психиатър - всички са на мнение,че детето е много умно,не е аутист със сигурност,но има нещо,което не е както трябва. Някой са на мнение,че защото не може да каже какво точно го измъчва не спи през ноща. През деня го питаме дали е добре,дали има нещо което го тревожи - казва не. И вечерта пак същото. Питам се дали е възможно да се получава така,защото баща му му липсва и иска да го вижда ? Той разбра,че баща му не го иска - засякохме го случайно в мола,детето тръгна да тича след него,но баща му избяга,слезе по ескалатора ( а малкия го е страх сам да се качи) стоеше и гледаше след  него и плачеше без глас,само със сълзи. Аз го гушнах и му обясних,че аз и роднините ни го обичаме много,всички приятелчета . Отвлякох му вниманието - купих му много жетони за електронните игри и го заведох на детски център. Незнам как да помогна на детенцето си,умирам като го гледам как се мъчи всяка нощ. Моля Ви дайте ми съвет,благодаря.

Линк към коментар

"Страхотен" баща, няма що... Да пребиеш детето си, защото има нормални детски страхове и понякога плаче - за какво да говори това, освен за инфантилна неуравновесеност, импулсивна липса на контрол над импулсите, страхлива слабост, седяща зад болния гняв. Защото гневът няма нищо общо със сила, а е проява на страхливост и невежо себенепознаване. Ако е решил вас да не вижда, о'к - избор. Но да лиши сина си от присъствието си, с което му нанася сериозни травми - това дали е велико мъжкарство, както той самият обяснява пред самия себе си, пред близките си и приятелите си инфантилното си поведение, или е проява на комплексирана нараненост, която през поведението си пренася и в детето ви. Питате дали е възможно липсата на бащата да допринася за проблемите на сина ви - по-горе загатвам достатъчно. Синът ви има нужда от бащин модел - стабилен, спокоен, силен, уравновесен, любящ и истински смел мъж. Когато децата са малки, много мъже са склонни да приемат дете, още повече когато и то и майката са склонни да го идентифицират (мъжа) като баща на детето! Разбира се, с това не казвам, че хоп ей сегинка трябва да скочите да търсите нов мъж, а просто споменавам факта, че след шестата си годинка момченцето ви ще има още по-голяма нужда от стабилна мъжка фигура в живота си. Засега, дядото може да помогне с присъствието си, по-късно треньорите... Детето ви вече съставя изречения - ще се оправи, ще говори! А скенерът ще покаже здрав мозък. Понякога проговарянето става с малко закъснение, което не е задължително свързано с интелекта и качествата на детето! Ако продължава да е тревожен през нощта, свържете се с добра детска психоложка! А в стратегически план - прочетохте по-горе...

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар

Орлин е напълно прав - стабилна мъжка фигура в живота на детето - дядо, вуйчо, чичо, а на определен етап защо не и втори баща. Междувременно бих Ви препоръчал изцяло и по възможност всячески да преустановите контактите с бившия си мъж - детето е достатъчно травмирано, Вие също. Той и бащата е травматизиран и е вероятно да го осъзнае, но ще е мнооого по-нататък в живота си, но това за вас е без значение.

Бих Ви посъветвал да спрете дори хомеопатичните на детето - то не бива да расте с усещането, че нещо у него не е наред и трябва да го оправя с хапчета. Разбирате ли - тук сигналът е важен, не самото съдържание на хапченцата.

И още нещо, докато детето е малко ще Ви е по-лесно, а и ефектът ще е значим - изглеждайте пред него, дори да ви е трудно, емоционално стабилна, оптимистична и ведра. Това е, което можете да направите засега.

Линк към коментар