chocholinka Добавено Юни 11, 2016 Доклад Share Добавено Юни 11, 2016 Здравейте, Моля да ме посъветвате какви действия да предприемем спрямо млад мъж (25-30г.) с алкохолна зависимост, който отказва да признае проблема и да потърси помощ. Ситуацията е следната- твърд алкохол от сутрин докато вече не може да ходи или гледа, придружен с агресивно поведение и самонараняване. Дни без алкохол почти няма. При намеци, че има проблем и е необходимо да потърси помощ отговаря "аз пия за удоволствие". Зависимият е роднина на моят мъж. Живее близо до София. Ние живеем в Пловдив. Ще съм благодарна да ме насочите към добър лекар, който се занимава със зависимости, за да се срещнем лично. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Юни 12, 2016 Доклад Share Добавено Юни 12, 2016 Здравейте, без елементарно съдействие от страна на човека нищо не можете да постигнете. Колкото и голям да е специалиста, той не би могъл да помогне без желанието на вашият роднина, без осъзнаването, че това е проблем, при това с фатални последици. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Юни 12, 2016 Доклад Share Добавено Юни 12, 2016 Прави се групова интервенция - близки, приятели, на които вярва и които уважава, се събират и буквално му отиват на гости, когато е трезвен. Тогава започват убедително, сърцато и приятелски да му говорят за красотата на трезвия живот... Споменава се дадена общност за зависимости (примерно "Феникс'), резонира се с него с любов и постоянно се насочва вниманието му към общността, трезвостта... Ако се получи, отива за поне три месеца в общност за зависимости, където през дисциплина, дневен режим, труд, йерархия, два пъти на ден групова и лична психотерапия получава силен старт за нов живот. След общността е добре да се вижда с добър психотерапевт, за поддържащи сесии, както и да посещава група за личен опит, да смени социалната среда с добри приятели, да работи активно, да има житейски цели, да намери смисъл във вярата в Бога, да спортува...! chocholinka 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Юни 12, 2016 Доклад Share Добавено Юни 12, 2016 (edited) Chocholinka, най-успешната помощ (според мен) при алкохолизъм може да бъде оказана в група на Анонимни Алкохолици. Сайта им е този http://aa-bg.dir.bg Доста от центровете за лечение на алкохолизъм прилагат програмата им. Но той трябва да желае да спре пиенето. Така нареченото лечение в психиатрична клиника включва детоксикация и успокоителни. Само по себе си това не лекува алкохолизма, защото зад него има множество проблеми, а пиенето е само един симптом. Най-добрата комбинация е център/общност за лечение на алкохолизъм и група на Анонимни Алкохолици след това. Най-доброто време да му се говори за за това е моментът. когато абстиненцията се е развихрила с пълна сила и съзнава колко му е зле. И най-добре това да се направи от възстановил се член на АА, защото идентификацията с него може да го накара да се лекува. Успокоителни, антидепресанти, "капки", "тайни рецепти" и т.н. не помагат. Редактирано Юни 12, 2016 от Божидар Цендов-БожидарЗим chocholinka 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts