Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Дългогодишен СТРАХ


Recommended Posts

Здравейте,

Аз съм мъж на 35 години , неженен. Днес  попаднах на този прекрасен форум и се регистрирах с надеждата, че като споделя това от което ме е страх и тревожи ще ми олекне.

Започвам с предисторията :

  Преди около 10 години докато пътувах по работа с колеги в един автомобил рязко ми падна кръвното налягане и мисля, че това отключи проблемите ми с ПР, агорафобията и възможно всички "екстри" съпътстващи ПР. В началото получавах много рядко паник атаки на година по една две, но с времето се учестиха. За това реших да се срещна с психиатър, след първата ми среща с него почувствах успокоение, че съм открил правилния път. Но след втората и третата среща всичко рухна , не се чувствах добре в кабинета му , започнах да получавам ПА и там, споделих с него, но той някак си не ми повярва . И спрях да ходя , не съм приемал антидепресанти и не мисля, че някога ще приемам, но не се знае.

Продължавам нататък тъй като нямах висше образование се записах да уча , първите 3 години всичко беше наред , бях горд , че съм започнал да се развивам, но пак започнаха натрапчивите мисли , ПА и имам чувството , че съм в дупка от която няма изход. Спрях да излизам с приятели, по заведения не ходя , изобщо никакъв социален живот. Мислите , че ще умра на пътя , че ще ми прилошее в магазина , че никой няма да ми помогне ме прояждат от вътре.

И сега вече знам , че не съм само аз в това състояние , имам една молба : Моля дайте ми насока как да работя за да се подобря, за да се приема такъв какъвто съм, интересува ме и техника която да ми помага . 

Предварително Ви благодаря и Ви желая всичко най-добро

 

Редактирано от Gtiv81
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, симптомите на тревожните разстройства се появяват в някакъв момент и те винаги са изненада за човека. Това го плаши и като всеки страх и този фокусира вниманието върху провокатора на неприятното усещане. Хората се вторачват в симптомите и търсят начин да се отърват от тях, да ги подтиснат или да игнорират. Проблемът е в това, че симптомите са само телесния признак на вече започнал психологичен процес. Те не могат да бъдат отстранени или подтиснати само с техники, трябва да се открие кое провокира или е провокирало / тъй като често паническите атаки или физиологичния процес се появяват доста след зараждането на психологичния/ определен страх, който се проявява на физическо ниво, чрез симптом. Т.е. имало е нещо конкретно или поредица от събития тогава, преди 10 години, което е провокирало процеса. 

Техниката повлиява  симптома, до толкова, че човек спокойно да отработи и осъзнае истинската причина за състоянието.

Тук в темите из форума има много техники, обсъждани са различни казуси и са давани стратегии, може да прочетете и да изберете това, което ви се стори най - близко. Ако не успеете сам няколко месеца, не се колебайте да се обърнете към психотерапевт или психолог работещ с тревожни състояния. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Ви за бързия отговор.

След като ми казахте за този отключващ фактор,  връщайки се назад във времето се сетих за още един два случая когато ми е падало така кръвното изведнъж. Възможно ли е да е  това което е отключило моето разстройство ? И ако може все пак някакви напътствия да ми дадете ще Ви бъда много благодарен. От къде  да започна ? Предварително Ви благодаря

Линк към коментар
Share on other sites

В 11.05.2016 г. at 13:01, Gtiv81 каза:

Мислите , че ще умра на пътя , че ще ми прилошее в магазина , че никой няма да ми помогне ме прояждат от вътре.

 

 

Започва се от тук. С мислите. Да мислиш, че ще умреш или ще ти прилошее и това да се случи, са две коренно различни неща. 

Проблемът е в това, че вярваш на мислите, а не на действителността.

Първото нещо е да започнеш да влияеш на мислите. Хората притежаваме уникалната способност да контролираме мислите си, всъщност това е единственото което можем да контролираме. Мислите са тези, които създават чувствата. 

Мисълта "Ще умра" = Чувството Страх. Променяш мисълта, променяш чувството. 

Звучи лесно, но всъщност е изключително трудно. Затруднението идва от вярването. Вярваш, че тези мисли са истина и ето ти тебе проблем.

Докато продължаваш да вярваш на тези мисли ти ги укрепваш, те създават здрави невронни връзки в мозъка ти и все повече укрепват фалшивото вярване. Някога си повярвал на тях и сега всеки трепет на тялото, който ти напомня за първоначалното усещане породило мисълта "Умирам", активира просец на тревожност.

Техниките ще ти покажат, че можеш да спреш ПА, можеш да спреш световъртежа или гаденето или който и да е симптом, но те не могат да спрат мислите. Т.е. докато не направиш корекцията там, промяната или ще е временна или няма да се случи. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Ви за бързия отговор.

Доколкото Ви разбирам, аз трябва да променя навика да си мисля и да си вярвам, че нещо не ми е наред здравословно. Така ли? И трябва да променя мирогледа си, да си намеря ново хоби, което да ме разсейва от тези мисли . А как е по-правилно да игнорирам напълно ли , или да вникна по-надълбоко в тях за да разбера от къде идват ? Според Вас книгите като " Подсъзнанието може всичко " на Джон Кехоу в моя полза ли ще са ?

Много съм Ви благодарен за насоката която ми дадохте

Линк към коментар
Share on other sites

А как е по-правилно да игнорирам лошите мисли напълно ли , или да вникна по-надълбоко в тях за да разбера от къде идват ? Според Вас книгите като " Подсъзнанието може всичко " на Джон Кехоу в моя полза ли ще са ?

Линк към коментар
Share on other sites

Да ги игнорираш можеш за кратко, да вникваш в тях, няма никакъв смисъл, тъй като те така или иначе са лъжа. Това е все едно да развиваш една лъжа, до нищо хубаво няма да те доведе.

Самите мисли не те интересуват, научи се да ги оставяш да отминават, не хващай и прави с тях нищо. Интересува те вярването. Вярването, че се страхуваш от тях. А се страхуваш, защото ги приемаш за истина, а това става, защото слушаш съдържанието им. Всъщност то не те интересува, когато се научиш да не го слушаш, ще ти е по - лесно да ги пускаш. 

Докато вярваш на всичко, което се появи в главата ти , като натрапливост ще си стоиш в тревожно състояние. 

Тази книга е подходяща https://www.book.store.bg/p36011/promeni-mislite-si-promeni-zhivota-si-uejn-dajyr.html

Редактирано от Диляна Колева
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте отново,

Според Вас състоянието ми изисква ли някакви по-сериозни мерки , като антидепресанти и прочие? Относно книгата която ми препоръчахте задължително ще я прочета. И още един въпрос : Опасно ли е състоянието ми  за околните и възможно ли е да стигна до болница ?

 Пожелавам Ви  успешен ден и благодаря за отзивчивостта Ви!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте отново,

Според Вас състоянието ми изисква ли някакви по-сериозни мерки , като антидепресанти и прочие? Относно книгата която ми препоръчахте задължително ще я прочета. И още един въпрос : Опасно ли е състоянието ми  за околните и възможно ли е да стигна до болница ?

 Пожелавам Ви  успешен ден и благодаря за отзивчивостта Ви!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Антидепресантите са за хора с депресия, ти си с тревожност, за какво са ти? Да те объркат съвсем?

Наистина не мога да направя връзка, между състоянието ти и здравето на околните, ти не си вирусно болен, освен да ги отегчиш и изнервиш до крайност, не виждам как по друг начин би им навредил. Те и без това са наясно, че всичко което е в главата ти няма никакъв смисъл. 

До болница може да стигнем всички, дори и като се набодем на пирон и отидем да ни сложат ваксина, какво точно имаш предвид? Какво си представяш, че ще правиш в болницата? Мислите не се лекуват, нито има хапчета, които да ги променят. Всичко което е необходимо да направиш е да спреш да вярваш на лъжеца в теб. Разпознаваш го и го обезвередяваш с това. После той може да ти говори колкото си иска, както на всички нас, но няма да ти вреди. 

Всички имаме лоши мисли, но не сме се вкопчили в тях, за да ги развиваме до безкрайност в никому ненужни фантазии.

Концентрирай се върху истината - ти си здрав, прав и жизнен човек, който може да промени всичко както пожелае. Можеш го това, ако не знаеш как, чети, ходи на група, терапия, себеопознавай се.  

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...