Ава Добавено Април 26, 2016 Доклад Share Добавено Април 26, 2016 Здравейте, интересно ми е да разбера дали е особеност на характера или е някакъв вид психично разстройство, състоянието, изявяващо се в непрекъсната и бърза смяна на чувствата и настроенията. Става въпрос за млад мъж, изключително умен и с много качества, но шокиращ ме с огромни спадове и пикове в чувствата си. Способен е да поддържа дълги интимни взаимоотношения, но всеки ден е с различно настроение към жената - в понеделник я иска пламенно, във вторник се колебае, в сряда взима решение, че по-правилно е да не са заедно, но в четвъртък чувствата му отново са в своя пик. С тази регулярност връзката продължава много дълго, с години. Може да звучи смешно и детинско, но за мен е най-вече озадачаващо. Откровен е с мен и на въпроса ми защо е такъв, той просто отговаря, че не е стабилен / психически ли и как не знам/ - та и отговорът му не мога да разтълкувам правилно. Тези настроения, вътрешни борби, дилеми и несигурност, му пречат - виждам го. Как е възможно един ден да обичаш някого, на другия ден - не.. и така 100 години? На какво се дължи? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Април 26, 2016 Доклад Share Добавено Април 26, 2016 (edited) Ако е само това, което описвате, вероятно е обикновена циклотимичност, емоционална лабилност, харакерна именно с постоянно променящи се леко депресивни и хипоманийни епизоди, ежедневно и ежечасно дори. Един неопитен или изцяло биологично ориентиран психиатър веднага би предписал тимостабилизатор. Според скромното ми мнение, човекът би имал качествени и стратегически устойчиви подобрения при редовна психотерапевтична работа - по мисленето, световъзприятието, по самосъзнателната си способност да се наблюдава и осъзнава, създавайки стабилен център, ядро, около което плаващите настроения постепенно се интегрират. Редактирано Април 26, 2016 от Орлин Баев Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Април 26, 2016 Доклад Share Добавено Април 26, 2016 Всеки човек си мени настроенията ден за ден. А може той да отразява и промените във вашите настроения Може да е негова особеност отразените от вас настроения да са усилени. Освен това всеки човек може да се грижи за другия различните дни по различен начин. Има хора, които са искрено влюбени, но идват някои дни, когато ако ги запиташ "Обичаш ли ме?" и той ще каже "Не знам", а всъщност продължава да обича. При всички хора изразяването на любовта и грижата към другия е променлива във времето. Да, разбирам ви, че това е несигурност за вас, но такива са човешките отношения. Може да му помогнат практики за работа с емоциите и за освобождаване на нахлули отвън емоции. Също нещо креативно като рисуване, да прави нещо с ръцете си и т.н. Тоест, каквото казва Орлин по-горе. ChangeYourLife и Кон Круз 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Кунум Добавено Април 27, 2016 Доклад Share Добавено Април 27, 2016 А съществува ли възможност просто Ава да се е натоварила с определени очаквания, да е извадила една голяма лупа и да вижда твърде пресилени външните изяви на един да речем малко по-темпераментен човек? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Април 27, 2016 Доклад Share Добавено Април 27, 2016 (edited) Отговора на въпроса ти е много лесен, само трябва да си дадеш сметка що за човек е жената която е с него. Наистина, що за жена трябва да си, за да бъдеш с такъв мъж, по дяволите-един ден да те обичат, другият да те разлюбят и така с години? Ако можеш, да дадеш отговор на този мой въпрос, то той ще бъде и отговора на твоят въпрос. Редактирано Април 27, 2016 от д-р Тодор Първанов Лина Коцева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ава Добавено Април 29, 2016 Автор Доклад Share Добавено Април 29, 2016 Благодаря много за мненията ви! Колкото на въпроса на др. Първанов - намирам, че жената е от онзи тип жени, които обичат драмата, трудното, неопитоменото, всячески иска да го победи, да превърне звяра в болонка - не знам дали тези й желания са породени от много вътрешна несигурност или точно обратното - от прекалена самонадеяност, че тя може и трябва да има всичко. Някак си хем я измъчва това положение, хем му се наслаждава. И тръпне един ден да й падне в краката. Не претендирам за особена компетентност в анализата. И мнението ми за жената не успява да ми даде отговор за него. Ще ми е интересно и полезно да чуя вашето, др. Първанов. Желая прекрасни празници на всички ви! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Май 3, 2016 Доклад Share Добавено Май 3, 2016 Ако наистина въпроса ти те интересува, ще си купиш и прочетеш тази книга -https://www.helikon.bg/books/268/-%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D0%BC-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE_22003.html. Всъщност и двамата са много несигурни и тази несигурност превръща връзката им в нещо много, много сигурно. Обяснено е наистина много подробно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
annieat Добавено Май 5, 2016 Доклад Share Добавено Май 5, 2016 (edited) Здравейте..Казвам се Ани и съм на 28 години.. Не знам от къде да започна и мисля, че думите ми ще звучат твърде оъркао, за да бъдат разбрани правилно.. Може би е най-добре да Ви опиша симптомите си и как точно се чувствам...и няколко причини за това.. Смятам, че имам невроза, с компулсивно-депресивна изразеност. Симптомите ми са : Люшкане от еуфория, през безразличие и мисли за "лековати неща", заменени от депресия. Трите състояния се редуват в рамките на 2 часа, понякога. Много лесно се разплаквам, изпадам в отчаяние при най-слаб дразнител - например психически тормоз от страна на родители, злобни коментари - могат да ме разплачат. Мисълта ми се пилее, достигам до някакви "фантазии", въпреки,че имам ясното съзнание, че тези неща няма как да ми се случат. Пример : виждам се с мъж, който ясно е заявил, че не иса сериозна връзка с мен.След среща с него летя, после изведнъж се оказвам на дъното. Чувствам студени и топли вълни по крайниците си, когато мисля за неща, които ме изваждат от зоната на комфорт. Например, ако си се представя на нова работа, ако започна да чета книга, която противоречи разумно на мои убеждения. Не успявам да се концентрирам, да се фокусирам върху нищо за повече от 10 минути. Прекъсвам всико малко след началото, не изпитвам удоволствие от нищо. Чувствам се непълноценна, неспособна да се справя с нищо, съмнявам се в способностите си за всичко. Започнах да пълнея, губя конторл и чувството, че губя контрол над тялото и мислите ми, ме задушава. Изпитвам сухота в очите, болка в сърдечната област. Не е намалено желанието за секс, но с човек, който не желае връзка с мен и го заяви.Свързвам го с някаква форма на мазохизъм. Чувствам се изоставена и изпадам в паника, без него. Изпитвам трудност при взимането на решения, изпратих св-та в 5 различни града и ме извикаха на интервюта, на които не отидох. Няма градини за детето ми в София, но сякаш това не е проблем, който да реша, а шанс да изпадна в отчаяние отново. Изпитвам чувство за безнадеждност, след известно време, при малък жест на някого - чуство на еуфория. През повечето време съм с изравнени емоции, не искам да мисля за нищо, чувстам се в капан в кожата си. Страданията ми са почти физически, чувствам, че зоната ми на комфорт се стеснява и все повече се затварям в себе си. Започвам да пия твърде често, дори на моменти много.Засега не повече от 100-тина мл твърд алкохол, поради проблеми със стомаха.. Причини : преход, неяснота за бъдещето, агресивна домашна среда и болезнени отношения с родителите, които рефлектират върху детето ми. То се обрина от стреса, който преживява - вижда как ме бият и обиждат, повтарят му, че то няма майка, че майка му ходи по мъже и не го обича. Въпреки, че срещите ми с този мъж са много редки - веднъж на 2 седмици или веднъж на седмица. Същото се повтаря на мен, че си оставям детето, за да хойкам, че не съм никаква майка, че съм го оставила без семейство. Баща му е диагнсотициран шизофреник, наследствен - дядо му по майчина линия е такъв, майка му също е с фобии и склонност към агресия. Тормозеше ме интензивно 4-5 години, включително и физически тормоз - побои, обиди, стрес, удари по време на хранене,будене с ритници нощем след 12, отваряне на вратат на банята и замеряне с предмети, докато съм гола, изхвърляне от апартамента по бельо и без обувки, заплахи, че детето не е негово и ще го изхвърли през балкона.Удари пред сина ми от страна на него и майка му. Чувство за безалтернативност и пълно отсъствие на вяра в собствените сили, фокусиране върху конкретен "малък" проблем, като влошени отношения с майка ми, която е насилник и е в основата на домашния тормоз в дома, в който живея сега ("ти не си майка, ти си побърка детето")..Детето ми плака, когато излязох последния път за София, а тя каза, че заради ен се е обринало.Отговорих, че детето се обрина, не защото майка му отива в София без него, а защото видя как бият майка му и плака каъо обезумяло от ужас.Не ме остави да се изкажа дори, трясна вратата, след това отказваше контакт със сина ми през целия ден. Освен това, когато минавам покрай нея, не спира да ме кълне шепнешком, нод а чуя - това ме докарва до сълзи, не мога да я накарам да спре...Много неща в средата ме побъркват, губя контрол над реакциите си, изпадам в бурен плач, а наслаждението и чувството за победа, с които ме гледат родителите ми, ме погребват жива.. Искам да изляза от този лабиринт, да повярвам, че светът навън не е толкова враждебен и че имам силите, въпреки, че нямам подкрепата, да се справя... Това е проблемът в дълбочина, доколкото аз съм способна да го видя на този етап.. Моля Ви за съдействие, защото се намирам в един сложен преход, ако не изляза от него здрава, нито аз, нито детето ми ще имаме шансове за нормален живот..А то е само на 3 годинки..Моля да ми кажете дали има нужда и как да си запиша час при Вас. Благодаря Ви! Редактирано Май 5, 2016 от д-р Тодор Първанов Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts