Jump to content
Порталът към съзнателен живот

От какво бягам с алкохола


Recommended Posts

Здравейте,забелязвам всеки път една и съща реакция от мен в продължение на много години....Харесвам момче,той не гледа сериозно на мен,когато го видя някъде вечер изпитвам нуждата да си поръчам да пия(по принцип не пия,това е само в моментите ,когато го видя)пия бързо не се спирам с едно,уж да отпусна напрежението от емоцията,когато го видя,страх,срам,желание...какво става след това,напивам се прекалено бързо,не се държа естествено и после на следващия ден нищо не помня..приятелките ми разказват какво съм говорила(в повечето случай глупости,с които се злепоставям или пък за да го дразня се закачам с някой негов приятел).Не мога да разбера каква е тая нужда да пия,за да се чувствам забавна и интересна и защо нещата излизат извън контрол и вместо да има приятен ефект то става по-зле и на следващия ден се мъча и самообвинявам какво съм направила,заричам се,че няма да е така следващия път и баммм-пак същото.Не го търся с по месец,но пийна ли даже си позволявам да му пиша,при положение,че той не ме търси и после съжалявам,че съм го потърсила.Какво ми става не мога да се контролирам?Лошото е ,че това се случва всеки път когато аз имам несподелена емоция с някой.Искам да знам,защо го правя и може ли да спра

Благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

Можеш да спреш, когато спреш да се страхуваш.  

Алкохолът временно стимулира норадренергичната система, като с това предизвиква прилив на енергия, последвано от понижение в активността на тази система, което води до депресия. За кратко време смъква напрежението, намалява тревожността и дава илюзия за самоувереност. В началото действа като стимулант, като бързо след това потиска нервните функции - памет, възприятие, говор, координация. Често хората с тревожни разстройства лекомислено прибягват до този вариант за справяне с паниките и алкохолната зависимост не ги подминава. 

С две думи, страх те е да "изгрееш в собствена светлина" пред този човек и предпочиташ да го направиш с притъпени функции. Когато изградиш здравословна самоувереност и смелост ще успееш и да не посягаш към чашката при предизвикателствата си.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря,като цяло и аз така си го обеснявам страх от това да не съм достатъчно интересна,че ще ме отхвърли и т.н,но как се изгрява в собствена светлина,защото без алкохола аз съм доста безинтересна и как се изгражда тая самоувереност,защото аз винаги си мисля,че другите все са нещо повече от мен и ,че не би ми обърнал внимание точно на мен.Как да спра да се страхувам,как?При положение,че съм жена на над 30 и следва да съм по зряла и уравновесена,а аз се държа като незряла ученичка и се злепоставям

Линк към коментар
Share on other sites

И знаете ли кое ми прави впечатление,ако излизам и не употребявам алкохол никой не се запознава с мен,никой не флиртува с мен,но ако пия някак си привличам противоположния пол,не знам какво точно правя и говоря,но винаги има нещо интересно като събитие.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 10 часа, Дори каза:

но как се изгрява в собствена светлина,защото без алкохола аз съм доста безинтересна и как се изгражда тая самоувереност,защото аз винаги си мисля,че другите все са нещо повече от мен и ,че не би ми обърнал внимание точно на мен.Как да спра да се страхувам,как?При положение,че съм жена на над 30 и следва да съм по зряла и уравновесена,а аз се държа като незряла ученичка и се злепоставям

Ти вярваш в това, че си безинтересна, че другите са повече от теб и че никой не би ти обърнал внимание. Това вярване е основния ти саботьор. Човек изглежда по начина по който си се представя и съответно привлича същите хора. 

Обикновено подобни вярвания се оформят в ранното детство и се затвърждават в тийнейджърството, ето защо и там се откриват голяма част от водещите травматични събития, които са повлияли на поведението ти към този момент. Държанието ти като ученичка е защитен механизъм - регрес. Той се включва, за да те "защити" от страховете ти. Кое точно го активира не можем да кажем, тъй като не познавам твоята история. 

Всичко това идва от страхът ти, че няма да бъдеш приета, одобрена. Алкохолът въздейства, по описаните по - горе начини и така за кратко, страхът е потиснат, а вярването ти променено, съответно и преживяванията ти различни. 

Всичко това може да се случи и да стане постоянно твое поведение, когато излезе на съзнателно ниво и страхът се преобразува в увереност и смелост.

А как се случва? Това е процес изискваш фокус върху себепознанието. Дали ще го направиш, чрез книги, групови посещения на подходящи теми, семинари, тренинги или чрез лична терапия, няма значение, важното е да започнеш да правиш нещо в тази насока.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...