Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Съвет относно здравословно състояние

Recommended Posts

Здравейте. Имам нужда от съвет.
През месец МАЙ, имах пътуване и от дългото седене в автобуса усещах временна болка в дясното подребрие. Като се връщах от почивка в същата седнала поза в автобуса усещах пак една тъпа, но болезнена болка.Веднага като се прибрах в София отидох на лекар и се оказа, че имам стеатоза на ч.дроб, както и леко увеличени размери. Нищо не ми казаха, усещала съм и след това болка, но предимно като съм в по свита поза. Така през АВГУСТ като правих кръвни изследвания се оказа, че чернодробните ензими са се завишили и последва терапия при гастроентеролог. 
Пробвахме с Трансметил, не се получи, пак леко се бяха завишили, но от уплаха, че нещо не е добре ми се отключи хипохондрията и започнах абсолютно всеки ден да усещам болка под ребрата в дясно. Опитахме с КАРСИЛ макс и изопринозин, след месец пиене спазване на диета и направата на нови изследвания се оказа, че доста са спаднали, даже АСАТ и ГГТ почти си бяха в нормата. Само АЛАТ беше около 100. Продължихме с КАРСИЛ макс и Трансметил и другия месец съм пак на контролен преглед. Посещавах два гастроентеролога, като единия е и специалист хепатолог, огледаха добре коремните органи и всичко е ок според тях, но наистина си боли почти постоянно и щом започне, денят ми се превръща в АД,  отидох преди няколко седмици до спешното в Пирогов, бях изпила и ранитидин и спазмалгон,  нищо не премахна болката, направихме кръвна картина, огледаха пак коремните органи и отново казаха, че всичко е наред освен нали леко увел. ч.дроб и по скоро да посетя гастроентеролог, понеже те са коремна хирургия.
Болката под ребрата, започнах да я усещам всекидневно, понякога по слабо, понякога силно, понякога отиваща назад към гърба и бъбреците. Много често взе да се използва диагнозата, че всичко е на "нервна почва". На ехограф не може да се види всичко, дали нещо не прищипвам, дали ч.дроб не опира някъде, дали е бактерийката хеликобактер и да ме боли дебелото черво от раздразнение. Вдичко може да е, но никой не обръща достатъчно внимание, а болката я има.

От Август започна след хранене една кашлица като давене и накрая леко повръщам. Психотерапевта  ми казва, че това била нервна кашлица, според мен е рефлукс, но все пак не съм никоя да си давам сама диагнозата. Рядко се появява през 2-3 дни обикновено след първото хранене. Понякога и вечер го е имало. Заради всички тези неща постоянно следя здр. си състояние и тревожността ми е единствено заради тези случващи се неща.
Терапевта ми казва, че всичко е соматични усещания и че всичко е наред. Последните два месеца съм посетила кардиолог, 2 гастроентеролога и коремна хирургия. Според всичките специалисти няма нищо тревожно и всичко било наред. Два пъти правя кръвна картина и урина пак всичко е в нормата си. Има ли нужда от притеснение и на какво може да се дължат тези болежки според вас?  Чувала съм, че хората с хипохондрия усещат и най-малката болка много по силно. 
Весели празници.

Редактирано от neli20
Линк към коментар

Сама давате отговора защо така се чувствате: " хората с хипохондрия усещат и най-малката болка много по силно." Започнало е от минорен телесен проблем - обърнала сте внимание, взети са мерки, всичко се е нормализирало. Оттам нататък, сте се уплашила и фиксирала в телесните си усещания. Преувеличавате и се свръхвглеждате, през призмата на страховете си. Те на свой ред могат да причинят физиологични състояния, като дразнимо дебело черво - но решението е в успокояването, в превръщането ви в доверяваща се на живота, себе си, тялото си, на съдбата си жена. Смирена смелост, изпълнена с вяра. Смирението ви учи на доверие при загуба на гордия его контрол. От доверието се ражда истинската вяра в себе си и живота ви. Още се нарича смелост. Смелост, изпълнена с живата мъдрост, която иска да се прояви през вас. Да, любяща мъдрост - отвъд думите, преживелищно смирено. 

С две думи, няма ви нищо, но ви е страх и страхът от една страна магнифицира, а от друга провокира психосоматики като дразнимото черво и стомах... Поработете върху себе си! С общите стрес мениджмънт похвати - четене на добра литераура, спорт, дишане, релаксация, визуализация... Добра идея е и да посетите психотерапевт и да поработите върху мисленето и дълбоката си самооценка, която е свързана с въпросното доверяване, за което говоря!

Линк към коментар

Дълбоко в себе си, не вярвате, че сте здрава и болката е само психологичен феномен.Мислите си, че зад нея стои някакво неразпознато заболяване и това не ви позволява да се отпуснете и тя да отмине. 

Орлин казва ,,смирение,, , аз го наричам ,,приемане,,-приемете, че следващите сто години тази болка ще я има.Спрете да ходите по лекари и нищо чудно след 6-7 месеца да откриете,че нея вече я няма.

Линк към коментар

Благодаря ви! Значи да си търпя болката и да не обръщам много внимание☺ Гастроентеролога ме посъветва заради повишените ензими да направя едно изследване за ОГТТ с инсулинови нива. Какво е общото захарта с високите ензими на ч. дроб?

Оттам идва и следващото ми питане, нещата дали се връзват със захарта или са пълна случайност☺

Случва се да ми прималява. Пулса ми леко се повишава, а аз се чувствам адски отпаднала.

Не всеки ден, но понякога 2-3 в седмицата ми се случва за около час , понякога два да ми прималее. Кръвното е в норма, преди мислих че се случва, ако не съм хапвала, днес пък се случи малко след като обядвах. Захарта съм изследвала и тя е добре, даже хапнах сладка бисквитка да не би да ми е паднала захарта, но пак не отмина. Единствено като легна и отпочина или взема ксанакс май разминава, но не съм убедена. На какво се дължи, на паник разтройството? Според вас, какво да направя в такъв момент?Smile) Има ли причина да се притеснявам за диабет? Поне от началото на годината ми е така, може и преди да го е имало, но да не съм забелязала толкова. През това време два пъти съм изследвала кръвната захар и винаги е била в норма. Хапнах сладко не премина, сега взех ксанакс да видим...  благодаря ви за съветите, много ми помагат.

Редактирано от neli20
Линк към коментар

Здравей,

при нормални стойности на глюкозата на гладно, все още не е задължително да се прави теста с обременяване. Иначе за връзката захар-черен дроб... могат да се изпишат много страници, но най-общо - когато има проблем с усвояването на захарта и тя е повече, черният дроб я превръща в мазнина. И това често е съвсем нормален физиологичен процес - случва се горе долу при всяко преяждане.

"Симптомите", които опитваш да припишеш на диабет, нямат нищо общо с него - просто страха ти търси някаква засукана метаболитна история, за да оправдае неприятните ти усещания.

Вслушай се в Орлин и Тодор и предприеми мерки за справяне с отношението ти към ситуацията, отколкото да "поправяш" самата ситуация. Това е пътя.

Редактирано от Кермит
Линк към коментар