Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Най-страшната ми натрапчива мисъл. Как да се преборя с нея ?


Recommended Posts

Здравейте. 

През 2013 година си писах с 1 момиче по Фейсбук и за да я забавлявам и разсмея реших да направя 1 глупост. Тогава още не знаех, че имам ОКР - но като се замисля не съм го и осъзнавал. Текста, който и изпратих се намира на тази страница http://endorfin.ovo.bg/news/vidove_putki/2012-11-08-1 (НЕ Е РЕКЛАМА) . Просто ме е срам да го публикувам тук. Там където пише Джани - аз си бях сложил моето име и фамилия. Тя много се смя и беше много впечатлена, докато не разбрах какво всъщност е направила. Изпратила е това съобщение на приятелят си ( за който не знаех) и той ме беше качил в 1 страница във Фейсбук за осмиване. Слава богу имаше само 10 харесвания във Фейсбук и 1 споделяне. 

Кога разбрах, че са ме качили ? - Преди 2-3 месеца случайно си писах името в Гугъл и ми излезна във Фейсбук тази простотия със моето име. Аз бях спрял контактите с момичето, защото имах много за учене, а и нещо и тя ме игнорира. Веднага и намерих номера в хронологията - но нито ми вдигна, нито пък във фейсбук ми прие поканата или да ми пише.

ОТ МОМЕНТА, В КОЙТО РАЗБРАХ, ЧЕ СЪМ КАЧЕН НЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ МЯСТО ОТ НАТРАПЧИВАТА МИСЪЛ. Просто си мисля, че пак ще ме качат някой ден и че ще стана известен с чужди глупости. Това не ми дава мир и спокойствие.

Не след дълго се появи и ритуала: Всеки ден проверявам името си в Гугъл за да видя дали са ме качили. Изпадам в паника и тревожност. Не мога да си намеря място.

Всички близки около мен ме успокояват, че не съм направил нещо сериозно - но за мен е нещо страшно и просто не мога да приема, какво съм направил. 

От момента, в който разбрах за тази простотия - реших да си затворя Фейсбук. Страх ме беше вече да да влизам там, а и срам. Но стана пълно мазало - имам абстиненция , липсва ми навика, който имах да проверявам постоянно - кой къде е , какво качва и тнт. Станах асоциален и от там мислите ми се увеличиха. 

 

Какво да правя ? Как да се преборя с тази мисъл ?

Линк към коментар
Share on other sites

Ясно ти е, че ситуацията сама по себе си не е нищо особено, случва се постоянно, особено на по - известните личности. Постоянно ги иронизират или присмиват в разни клипчета. Т.е. сама по себе си, случката не е нищо особено. Проблемът идва от това, че тази ситуация е активирала страхът ти от излагане, отхвърляне, активирала се самокритиката. Какво стои зад този страх и защо е толкова въздействащ при теб, няма как да знаем тук и сега. 

Необходимо е да се поопознаеш повече, с това да се засили твоята увереност и самочувствие. Да може да иронизираш случилото се и то да не е по - силно от твоята лична представа за себе си. За да се случи това, твоята самооценка, трябва да е положителна, а към момента тя е отрицателна и всяка подобна ситуация е в състояние да отключи подобни страхове. Ти си направил най - лесното в случая - избягал си. Това, което наричаш асоциално е просто бягство от срещата с подобни ситуации, тъй като не се чувстваш устойчив и силен да преминеш през тях.

Имаш горе - долу два варианта или да се сблъскаш със страха и да преминеш през него, за да не те плаши повече. Или да поработиш за вътрешното си емоционално състояние, увереност и самочувствие, с което да не си уязвим при такива ситуации.

Линк към коментар
Share on other sites

В 9.12.2015 г.,, Диляна Колева каза:

 

Благодаря ти много за отговора, Диляна. Извинявам се за простотията, която си прочела. 

Първият вариант отпада мигновенно. А вторият наистина ме кара да мисля да поработя сериозно върху себе си. Въпросът ми обаче е как да не го мисля по цял ден и цялото ми внимание да е съсредоточено там. Това ми пречи да уча.. измъчва ме. Не мога да се съсредоточа върху нищо.

Иначе си права да... страхът яко се е отключил, самокритиката е на макс и за подарък самооценката след тази изцепка ми падна под 0. 

Използвам техники от книгата ,, Обсебен мозък'' с четирите стъпки но в този случай не мога да префокусирам защото дразнителят  е постоянен. Това не е спомен от детството ми, а е като жива бактерия, която си стои във Фейсбук и всеки 1 момент може да се активира и плъзне по цялото интернет пространство. Може би малко преувеличавам нешата... Но точно така изглежда от моя страна.

 

Освен това тази мисъл ме навежда към по-страшна. Че няма да си намеря приятелка заради тази тъпотия.... защото съм се изложил.

Линк към коментар
Share on other sites

Как ли известните продължават да живеят въпреки ежедневните стотици постове, клипове и нападки по техен адрес? 

Продължават, защото не се притесняват, че ще се изложат, те са преодолели този страх, а ти не си.

Страх ме е, че ще се изложа още, и още, и още, че вече съм се изложил. Тъй като за теб е много важно да не се изложиш, важно е мнението на другите, важно е да се огледаш в очите им, в преценките им, в мислите им аз теб, за това и ще те е страх. Когато това вече не ти е важно, тогава ще си преодолял този страх. 

Може да се опиташ да повториш отново и отново сходни неща на това което те притеснява, като следваш условията да не правиш ритуали и да се самонаблюдаваш. Да го правиш с ясната мисъл, че ще ти помогне да се освободиш от напрежението. 

Ето едно упражнение за това:

Фейсбук – 9 упражнения за социална фобия и перфекционизъм

Упражненията са базирани на техниката exposure and response prevention. Идеята е да се поставите в некомфортни за вас ситуации и да изтърпите напрежението, като устоите на желанието да извършите обичайните си действия за намаляването му. В случая това най-често са: проверяване за грешки, редактиране, изтриване, обяснения, оправдания, извинения, авто-иронизиращи коментари и всякакви други такива. Ако тези ситуации не са некомфортни за вас, упражненията нямат смисъл. Ако ситуациите са некомфортни, но не можете да устоите на „ритуалите“, упражненията също нямат смисъл – само ще засилите още повече тревожността си.
Упражненията имат смисъл и спомагат за намаляване на напрежението в дългосрочен план тогава, когато: 1) ситуациите наистина ви причиняват значителна тревожност; 2) можете да устоите на желанието да направите ритуала; и 3) изтърпявате тревожността, докато тя не започне да намалява сама. Упражнението трябва да се прекъсне тогава, когато тревожността е започнала да намалява. В идеалния случай – когато е намаляла поне на 50%. Ако прекъснете упражнението или направите ритуал, когато тревожността се засилва, само затвърждавате проблема си още повече.
 
1. Направете status update, който съдържа правописни грешки. Не го редактирайте и не се извинявайте за грешката.
 
2. Публикувайте своя лоша снимка във фейсбук. Не се поддавайте на желанието да предлагате обяснения и извинения защо снимката ви е такава, каквато е. Например: „Току-що ставам от сън”, „Не знаех, че ме снимат”, „Имах тежка нощ” и други такива. Не правете негативни, омаловажаващи или авто-иронизиращи коментари за себе си, като например „Голям съм идиот на тази снимка”, „Страшен хубавец съм” и подобни.
 
3. Изпратете friend request на човек, когото не познавате. Не му изпращайте предварително съобщение, в което да обяснявате причините да поискате приятелство.
 
4. Под нечий пост напишете коментар, който не е по темата. Отново без да се извинявате или оправдавате.
 
5. Напишете коментар под пост на непознат. Поемете риска дали и как ще отговори.
 
6. Напишете съобщение и го публикувайте/изпратете веднага, без да го проверявате за правописни грешки.
 
7. Публикувайте линк, който не работи. Не поправяйте грешката и не се извинявайте. Ако някой попита за работещ линк, изпратете му го на лично съобщение без допълнителни обяснения.
 
8. Задайте въпрос, на който вече е било отговорено.
 
9. Публикувайте глупав виц.

 

 

 

Редактирано от Диляна Колева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...