Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

"Стресовите хормони могат да прекъснат невронните мрежи - онази паяжиноподобна структура от мозъчни клетки, която служи като трезор, съхраняващ най-ценните виспомени Могат да попречат на хипокампа да ражда чисто нови неврончета. В екстремални условия стресовите хормони могат дори да убият клетките на хипокампа." 

А, ако както в случая при мен този стрес е постоянен, тоест хроничен, тази прекъсната "паяжиноподобна структура", която води до загубата на моите спомени, били те далечни или не възстановява ли се? Имам предвид един ден, когато се успкоя и премахна стресорите всичко, което съм изгубила от паметта си възстановява ли се? Защото някак да ми ги няма спомените от училищните години, забавите и университета не ме устройва. С ученето се справям сравнително добре, което е интересното. Просто ми е трудно да си възпроизвеждам вчерашния ден, а да не говорим за спомени от преди повече от 1 година, а попринцип съм изключително паметлив човек.. Та.. Ще се върнат ли спомените ми, когато всичко се подреди и вече съм спокойна? 

П.С. Обещавам да започна да бягам поне по 2-3 пъти в седмицата! Притеснявам се само, че когато се поизморя ми прилошава и съм стигала дори до спешното от сърцебиене, пребледняване и безсилие, а в това число и повишаване на кръвното налягане. 

Сърдечно ви благодаря, докторе! Бъдете жив и здрав! 

Линк към коментар
Share on other sites

Много благодаря за помощта! Захващам се с редновно бягане в парка! 

За паметта ми казахте, че ще се възвърне, но имам само искам да попитам - дереализацията (чувството сякаш не съм на себе си и че сънувам, сякаш нищо не е реално) наистина ли е само симптом на стреса и не води до.. да кажем усложнения, защото не искам да споменавам болестите, от които се притеснявам? И след два месеца безсмислени сеанси при психоложката ми да продължа ли да я посещавам, или да дам всичко от себе си и да си помогна сама?

Линк към коментар
Share on other sites

За дееализацията е отговаряно многократно, за това няма да ти отговоря на въпроса.За психолога, не знам.Ти си тази която трябва да вземеш решение, във всеки случай с психолог ще е по-лесно да се справиш със страхът си.

Аз обаче, ако работих с теб, не бих те обучавал на техники за запомняне.Напротив, бих започнал да те обучавам как по-ефективно да забравяш.Едва, след като се научиш ефективно да забравяш, бих обърнал внимание на процеса на запомняне.Така терапията ще е много по-лесна и бърза.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...