Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Нормативни актове за регистрация на кабинет


Recommended Posts

Здравейте,

бих била благодарна да ме насочите кои нормативни актове уреждат изискванията за регистрация на кабинет за психологично консултиране, както и нормативните актове за изискванията, свързани с квалификацията на лицето, което ще бъде практикуващ психолог на частна практика.

Случаят се отнася за моя близка, чиято бакалавърска степен не е психология, но след това има две магистратури в различни направления на психологията.

Достатъчна ли е тази квалификация, според българското законодателство, за да се отвори кабинет и да практикува?

Какъв е режимът за регистрация, с прости думи, как се отваря кабинет за консултиране?

Извинявам се за лаишките въпроси.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Засега няма закон за психотерапията, но има проектиран такъв и се очаква приемането му. Принципно, за да се занимава с психологично консултиране, трябва да има такава магистратура (консултативна или клинична психология), а с психотерапия, да е завършила обучение в терапевтична модалност. То обикновено е от немалко часове, лична терапия, супервизия и пр. Квалификациите са предварително "сито". Кабинет се отваря лесно - регистрира се фирма, плащат се данъци, осигуровки... Оттам насетне идват на ход опитът и уменията действително да бъдеш полезен. Тоест, самите пациенти/ клиенти отсяват желаещите... Ако става въпрос за бизнес/ коучинг консултиране, там и работата и целевата група за консултиране са различни  -далеч по-плитко е...

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Благодаря ви много, Орлине!

Проблемът е, че наистина няма ясна нормативна база за регистрацията на кабинет по психологчно консултиране, или поне ние ударихме на камък с информацията. Досега никой не можа да даде смислен отговор какво аджеба, стъпка по стъпка, трябва да се направи, за да се отвори такъв кабинет.

Още повече че информацията,относно коя квалификация е достатъчна, за да се работи като психолог-консултант, също е доста хаотична.

Например познатата ми има завършена магистратура по семейно консултиране в НБУ - достатъчна ли е тази диплома, за да работи тя като семеен консултант?

Обръщам се за информация именно към този форум, защото тук взимат участие много практикуващи психолози/психотерапевти. Вероятно вече сте минали по пътя, за който питам - тоест как, какво се изисква и е нужно, за да бъде всичко, съобразено с буквата на закона.

Ще съм благодарна на всякаква информация! Поздрави.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Само магистратура не е достатъчна, ако тя не е психолог бакалавър или не е преминала базовите обучения за консултирне на някоя от терапевтичните школи.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...