Донка Добавено Август 29, 2015 Доклад Share Добавено Август 29, 2015 (edited) Новите изследвания показват, че царевицата е “склад” на много необходими витамини и микроелементи. Най-голямо в нея е съдържанието на витамините В1, В2, РР и Е, а по съдържание на витамин К тя няма равна. Изобилието от желязо, цинк и калий при незначителното съдържание на натрий дава възможност царевицата да бъде включена в диетата на сърдечно-болните. Тя съдържа много фосфор, което подобрява работата на мозъка, укрепва костите и зъбите, помага за бързото освобождаване на енергия в тъканите, а така също регулира дейността на нервната система. Царевицата е богата на целулоза. Влакнестата растителна съединителна тъкан (целулоза) не просто стимулира дейността на червата: тя поглъща и неутрализира всеки попаднал в нашия организъм канцерогенен продукт. Освен това, ускорявайки храносмилането, неразтворимата целулоза намалява времето за контакт между канцерогените и съединителната лигавична обвивка на червата. Царевицата съдържа каротиноиди, които придават този красив жълт цвят на зърната и са мощен антиоксидант, а това е своеобразна плофилактика на рака. Царевичните трици до голяма степен снижават нивото на холестерола в кръвта. По същия начин действа и царевичното масло. То съдържа така необходимите за организма полиненаситени мастни киселини. Ако включим в менюто си тези продукти, ние ще направим добра профилактика на атеросклерозата. източник - http://www.blitz.bg/article/922Трудно мога да си представя юли и август без аромата на варена царевица Нали не изхвърляте водата, в която сте сложили и косите на кочаните, а също и част от шумата. И естествено ползвате херметическа тенджера... съдържание - http://www.bb-team.org/hrani/id/999538_tsarevitsa-sladka-byala-gotvena-varena и рецепти - http://www.1001recepti.com/article/?txt_id=407-carevicata-velikata-kralica-na-poleto Царевицата НЕ съдържа глутен и мазнини, което я прави отлична храна за хора, които имат нужда да ги ограничат в менюто си, но все пак да не стоят гладни. Качамакът, който нашите баби редовно слагаха на трапезата, сега е незаслужено подценен - може би заради "бързите закуски", които лениво купуваме от фурните. Присъства ли царевицата в менюто ви и как? Ползвали ли сте косата като лекарство? Редактирано Август 29, 2015 от Донка Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Lavie Enrose Добавено Януари 27, 2016 Доклад Share Добавено Януари 27, 2016 Чудех се какво ми се яде. Пуканки. Отивам за царевица и после сядам над тенджерата да им бая. Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.