Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Има ли вероятност да развия Шизофрения?


Recommended Posts

Здравей те ! Доста чета във сайта  така и не се решавам да пиша но ето че реших и аз да "по мрънкам" за моя проблем... ! На 22 години съм!

Всичко започна миналата година когато получих криза със задушаване от там в спешното биха ми успокоително но след това настъпи ада за мен получих ПР отидох на лекар изписаха ми АД  започнах да ги пия и след  5 месеца някъде вече бях напълно добре почнах да ги намалям за да ги спра но дядо ми почина и от тогава започна истинския ад за мен пак започнах да си ги пия нормално АД но вече сякаш не помагаха отново получих криза което съвсем влоши нещата отидох отново на лекар преписаха ми други АД но от тях сякаш симптомите ми се обостриха още повече но по това време разбрах че съм бременна и спрях всичко и от тогава не съм добре ... вечно имам натрапливи мисли предимно да не ми стане нещо и да умра ей така от нищото сърцето ми да спре или да полудея ... това със полудяването направо ме обсебва тъй като постоянно си мисля дали няма да убия някой или да се самоубия просто е така както си седя да ми стане нещо и да скоча от някъде ... много ме е страх а най гадното е тревожността която ме съпровожда толкова е силна сякаш искам да избягам а не знам къде  сякаш искам да има някой до мен а не знам кой дали изобщо някой ще ме успокои и цялото ми тяло вътрешно трепери сякаш мозъка ми всеки момент ще се откачи и аз ще се побъркам .. много ме е страх ... аз си знам че имам ОКР тъй като още от малка си имам едни ритуали които обичам да си правя но напослудък това зачестява особено това със мислите и много ме е страх да не полудея ... а най гадното е че не мога да намеря място на което да бъда щастлива сякаш където и да отида няма да бъда щастлива сякаш живота спира да ме радва...и това ме плаши по принцип бях много весел човек на който не му пука особено за мнението на хората ... и сега съм така е ми пука какво ще си кажат хората най ме интересува мнението на близките ми постоянно говоря със тях а страховете си но те няма как да ме разберът ... понякога сутрин като се събудя ме е страх какво ще стане днес дали няма да умра или довечера да се намеря вързана във лудница ... чудя се дали е възможно всичко това да се обостря от бременността почти не си спомням каква бях ... знам амо че това искам да изчезне ... но така ме естрах да не изгубя контрол и да не нараня някой и най вече да откача и да се самоубия ... ще задам няколко въпроса и моля да ми отговорите 

1. Има ли възможност да развия шизофрения по време на бременността (само да кажа че по принцип в рода ни няма болни от психически болести)

2. Каква е вероятността да се оправя без хапчета а ако само сменя местожителството си 

3. Дори и да се излекувам какъв е шанса пак да бъда като преди 

Съжалявам за въпросите си просто имам нужда от подкрепа кой знае с колко като мен се занимавате на ден ... просто е толкова трудно да избягаш толкова трудно ... 

Редактирано от tvoeto_bijy
Линк към коментар
Share on other sites

1. Има ли възможност да развия шизофрения по време на бременността (само да кажа че по принцип в рода ни няма болни от психически болести)

Никакъв.Ако беше предразположена, при този стрес вече щеше да си болна.

2. Каква е вероятността да се оправя без хапчета а ако само сменя местожителството си 

Почти никаква, проблема е в представа която имаш за света, не в самият свят.

3. Дори и да се излекувам какъв е шанса пак да бъда като преди .

Идеята е ,не да бъдеш както преди, а много по - различна.Само твоята промяна може да те освободи от твоите страхове.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви за отговорите и разбирането ! Ще споделя още нещо ако не е проблем !

Понякога както си седя ме обзема супер гадното чуство че примерно да не почна да си въобразявам че някой ме следи или че някой ще ме отрови или ще ме убие.. илил примерно че щам аз си мисля дали не полудявам защо другите не го мислят като мен и дали те не са луди и такива неща  ... но не го чуствам просто се страхувам да не се случи и то става като една много натраплива мисъл която ще ми пръсне главата ... 

Само ще ви помоля за мое успокоение (тъй като си падам хипохондрик) може ли да ми кажете как точно се развива болеста шизофрения ... смисъл как започва? ... и може ли изведнъж човек да полудее или става постепенно ? 

Съжалявам за въпросите знам че изобщо не трябва да ги мисля но имам чуството че ако съм наясно с повече неща ще успея да предотвратя опасността .... 

Благодаря още веднъж !

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Факта че питаш за това е повече от точен индикатор, че ти няма нищо. Един истински шизофреник, никога, ама никога, няма да се пита подобно нещо.

Много, много си уплашена.

Всичко е започнало с объркването, – че вместо да ти обяснят какво е паническа атака, как се преодолява, че това е просто един физически отговор на тялото ти на твоя страх и че има много техники с които да и повлияеш, – те са ти сложили успокоителното, дали са ти хапчетата и са ти предложили удобната на мозъка ти алтернатива, че си "болна". Мозъка ти е взел тази алтернатива и е започнал да я развива. Фантазията на страха е много голяма и той е много изобретателен, затова болестите за които ти дава идея са все много страшни. Това обаче са лъжите и илюзиите на твоя мозък, който е превзет от страха. Това е всичко. 

Нито си болна, нито ти има нещо, просто страха ти е преминал границата на нормалното и се е превърнал в патологичен страх. Сега е необходимо да се върне там където му е мястото, а това с развиване на страшни фантазии НЕ става.

Първото и най - важно нещо е да излезеш от фантазиите, а за целта трябва да ги разпознаеш, а за да се случи това, трябва да си наясно какво точно го е предизвикало. Прочети в този форум темите за тревожни и панически състояния, обяснено е много хубаво и многократно, ще видиш, че няма нищо страшно и неразрешимо.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...