Martin.Ned. Добавено Август 13, 2015 Доклад Share Добавено Август 13, 2015 Здравейте! Момче на 23 години съм.Страдам от обсесивно компулсивно разстройство от има няма 7-8 години . Но на 19 някъде разбрах точната диагноза. Както и да е , никога не съм го правил на някакъв проблем - ритуалите ми бяха предимно вечер , преди да легна да спя , отнемаше ми около 20-30 минути. Имало е и влошаване разбира се в моменти на стрес , притеснение , очакване на нещо на следващия ден -тогава симптомите се засилваха . Както и да е , винаги съм го приемал за моя си странност , а пък и никога не ми е влияло толкова много на социалния живот .Проблемите ми започнаха преди около 8-9 месеца , когато забелязах учестено изпотяване в областта на подмишниците ми. Превърна се в голям проблем за мен , защото при най-малкото вълнение подмишниците ми започваха да капят в буквалния смисъл .Дори при минусови градуси , аз се потях все едно е лято . Съзнанието ми беше заето почти през целия ден , дали се виждат петната от изпотяване , беше ме срам да си вдигам ръцете в определени ситуации , гледах да съм облечен все с по -тъмни дрехи , гледах и да не се събличам по време на лекции (студент съм последна година) , прибирах се до в къщи да си сменям блузите по 2-3 пъти дневно. Успоредно с това се появиха и други проблеми- хроничното безсъние , студени крайници (макар , че често крайниците ми са били студени и преди ) и засилване на вече споменатото Обсесивно компулсивно разстройство. Зимните изпити бяха кошмар за мене. Вечер ми отнемаше около 3 часа да проверявам "дали всичко е наред" и почти не спях преди изпита , а на сутринта изпотяване ми започваше още като станех от леглото . Казах си , че като ми свърши сесията ще си направя пълни изследвания , защото така не се издържаше . Та ходих при кардиолог , ендокринолог и невролог като казвах , че оплакванията са ми безсъние и учестено изпотяване (не споменах на никого за обсесивното разстройство ) . Изследванията ми при всички бяха наред. Само невроложката ми каза , че това са симптоми на вегетативно нервно разстройство или вегетативна дистония,както още се нарича. Предписа ми лекарство , което не се продава в България вече - инсидон . Каза , че е лек антидепресант и не води до пристрастяване . Както и да е, брат ми е в Германия и ми го прати от там . Въпросът е , че аз съм твърдо против тези лекарства и не започнах да го пия . По точно започнах да си лекувам вегетативната дистония- четях статии и форуми във връзка с това заболяване ако мога така да го нарека , въпреки , че не се води точно заболяване.Пих билки , спазвах диети , гледах да не си претоварвам нервната система . Резултат сякаш имаше , но минимален . Една безсънна нощ примерно и всичко сякаш се връщаше с пълна сила . Вечер отново ми отнемаше болезнено много да спазвам ритуалите си и като легнех да спя мозъка ми постоянно щракаше , че нещо не е наред . Пример- преди ако съм проверявал дали вратата е заключена 2-3 пъти преди да легна , сега я проверявам около 20-30 пъти, че и повече . И това продължаваше до сутринта ! И ето ме и сега в същото положение - 1 ден спя нормално , 3 дена спя по 2-3 часа и заспивам на сутринта. И под нормален сън имам в предвид не повече от 6 часа , а преди на 6 часа се чувствах убит , а сега се радвам и на тях . Страх ме е дори да си легна , защото знам , че няма да заспя, а ще обикалям цяла нощ да проверявам дали "всичко е както трябва". Изпотяването ми си стои още , а то се регулира от безсънието ми . Когато не съм спал се потя и в къщи без причина и обратно - когато съм наспан и отпочинал - изпотяването видимо намалява. Продължавам да пия билки (жълт кантарион , валериан , градински чай,мента) но сякаш е напразно. Мисля , че е време да дам шанс и на инсидона , но ме е страх да не стана зависим от него или да ходя като сомнамбул през целия ден. Прекалено малко информация има за него . Реших да се обърна тук за съвет . И ако някой е запознат с въпросния антидепресант , моля да сподели мнението си тука ! Благодаря за отделеното време ! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Август 13, 2015 Доклад Share Добавено Август 13, 2015 Според мен посоката на справяне не е "да нямам изпотяване", а работа за преработване на страховете. Тази работа включва и ползването на симптомите като терапевтичен инструмент. Например изпотяването. Аз бих ти дал за задача да се изпотяваш нарочно и да не сменяш блузата си. Тогава почваш да осъзнаваш страха си зад симптомната фиксация и рационализирани извинения, които правиш. Съответно започва работа по страха. В случая вероятно процесът е: "Не контролирам тялото си -> страх ме е от загуба на конрола -> провалям се пред самия себе си и в очите на хората -> аз съм looser... Външно поведението ти е натрапливо контролиращо и рационализиращо извиняващо постоянната битка против изпотяването. Всъщност битката обаче е срещу споменатите страхове. Колкото повече се фиксираш обаче в изпотяването, вместо върху предизвикването, приемането и преработката на страховете, те се поддържат и вегетативното, симпатикотонично изпотяване си седи... Подобна е и динамиката на натрапливостите, които ако споделиш по-подробни какви са като мисли и ритуали, можем да дадем насоки. Лина Коцева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Martin.Ned. Добавено Август 13, 2015 Автор Доклад Share Добавено Август 13, 2015 (edited) Благодаря Ви за бързия отговор ! От горния ми пост може би сте останали с впечатлението , че се боря срещу изпотяването . Отначало беше така , да . Но в момента изпотяването изобщо не го имам за проблем. Просто отбелязах , че все още го има. Приел съм го за такова каквото е. Разбирам Ви напълно , че трябва да се боря срещу страха , а не срещу симптомите , които предизвиква . Повярвайте опитвам се. Има моменти в които се спрявям и чувството на страх намалява и компулсиите които правя вечер , преди да си легна започват да ми се струват осъзнати и смешни , но една погрешна стъпка и всичко сякаш се възвръща с пълна сила. Давам пример : Когато се наспя дори една вечер като хората , денят ми е спокоен и следователно и вечерта ми е по-спокойна и се спрявям по лесно с натрапчивите неврози вечер . Обратната страна е когато не се наспя - денят ми е кошмар , нервен съм по цял ден , започвам да мисля за проблемите си и следователно вечер единствената ми мисъл е кога ще се наспя и дали ще успея изобщо и от тука следва да изпълнявам глупавите компулсии, без изобщо да се замислям , защото единствената ми цел за в момента е да си легна, каквото и да ми коства това . Като цяло се получава една монотонност. Относно натрапливостите и компулсиите , които изпълнявам броят им постоянно се мени. Те самите се сменят . Всичко зависи от моментноно ми състояние , но никога не са изчезвали напълно . Преди година бяха основно проверяване дали вратата е заключена , симетричност на определени предмети , както и тяхното пипане , подреденост в обувките . Хубавото тогава беше , че всичко го вършех по веднъж , два пъти и като си легнех ми беше спокойно с чувство за сигурност. От година насам обаче се появиха натрапчивливи мисли от пожар , наводнение . Проверявам контактите , кранчетата дали са завъртени ,ютията дали е изключена , останаха си и старите компулсии , но по лошото е , че като си легна и остава едно чувство за несигурност от което следва да се връщам многократно да проверявам едни и същи работи. Дори и да успея да ги игнорирам някой път, заспивам и след минути се стряскам. Другото което е , че не живея сам и ако някой стане през нощта , след него и аз ставам да провереявам дали е забравил нещо включено или не е завъртял кранчето на чешмата и все подобни глупости . Искам да споделя още , че като научих както споменах преди 4 години за диагнозата ОКР получих едно облекчение , че не съм странен или луд и че натрапливите ми мисли си остават там където са . Тогава успях да игнорирам почти напълно всички тези опипвания и проверки в рамките на 4-5 месеца . Единствено проверявах вратата дали е заключена вечер. В момента това ми се струва невъзможно . Знам , че всичко се свежда до един огромен неосъзнат страх и ми е много трудно да го контролирам . Не казвам , че е невъзможно да се справя , просто ми е прекалено трудно и за това реших да споделя тука . Благодарен съм Ви , че проявявате интерес . А за въпросния инсидон имате ли някакво мнение ? Редактирано Август 13, 2015 от Martin.Ned. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Август 14, 2015 Доклад Share Добавено Август 14, 2015 Какво ми е мнението за хапчето, което очевидно не ти действа? Мнението ми е, че е добре да предприемеш мерки по отношение на ОКР-то си. Както сам виждаш, преди е било наистина просто израз на страх, но с времето става все по-силно и самостоятелно, прави пътечки в мозъка. Ако искаш да прекараш живота си красиво и добре, започни поведенческа терапия. Намери терапевт, който знае какво прави. Ако е нужно, ще дойде във вас няколко пъти, за да ти помогне да издържиш страховите стимули, без да им отговаряш с ритуали, като те учи на променено отношение към страха - не на борба, а на прегръщането му. Поведенчески терапевт, който разбира и от хипнотерапия. Намери го и се справи! Лина Коцева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Август 14, 2015 Доклад Share Добавено Август 14, 2015 Не може с лекарства трайно да решиш проблема.Дори да те успокоят малко, след като ги спреш, поради това,че мисленето ти не е променено страхът ще те сграбчи.Започни психотерапия. Лина Коцева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts