Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Проблем в сексуалното развитие при млад мъж


Recommended Posts

Здравейте,

Пише ви мъж на 26 години, който никога през живота си не е имал интимен контакт с жена - не говоря само за сексуален контакт, а дори за целувка. Ако трябва да определя причините, бих ги формулирал така - срамежливост, ниска самооценка, по-консервативно възпитание и силна привързаност към родители - може би това е породило и сравнително ниско за мъж либидо. Наивно съм си мислел, че липсата на опит в този аспект на живота няма да ми попречи да живея нормално и да се чувствам пълноценен човек. Нещата се промениха много, когато започнах да изпитвам силни чувства към млада жена, а осъзнах, че вероятно тя, както и повечето други жени, трудно биха ме възприели като някого, с когото могат да имат връзка, и изобщо като мъж. Почувствах се като ударен с мокър парцал и това даде отражение върху цялостното ми възприятие за света и за самия мен. Както написах никога не съм бил особено сексуален, но сега мислите за секс започнаха да ме карат да се чувствам неприятно и дори гнусно - предполагам, защото вътрешно осъзнавам, че не мога да бъда "истински мъж" в онзи смисъл на думата, и не мога да преодолея някакви бариери, които сам съм наложил в съзнанието си, дори се опитвах да прогоня от съзнанието си мисли за секс, започнах да го виждам като нещо вулгарно и долно, а либидото ми почти напълно изчезна, усетих, че се сривам психически. Погледнах се отстрани и видях един млад мъж, пълен с комплекси и неудовлетвореност - запитах се - ако ти беше жена, щеще ли да харесаш този мъж, и си казах, че отговорът сигурно щеще да е "не". 

Очевидно има много неща, върху които трябва да работя, за да не се превърна в озлобен към живота и хората сив човек - това би било най-страшното. Не знам обаче дали бих могъл да се справя сам или е по-добре да посетя психолог. Пиша тук, защото ми допаднаха полезните мнения на специалистите тук, особено на д-р Първанов, и ще се радвам да получа съвет. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Посока на справяне, както аз я виждам:

1) Психотерапия - работа върху мисленето, себепознанието, себепредставата и самооценката. В психотерапията се учиш да осъзнаваш и променяш мисленето и комплексите си интенционално. Осъзнаваш, че никога не си бил нещо застинало, а си процес и можеш да насочиш този процес накъдето реши волята ти! 

2) Ако живееш с родителите си - откъсване от тях, самостоятелен финансово и емоционално живот. Тоест, прекъсване на "пъпната връв". Дори чуването по телефона, скайп и пр., много по-рядко. Това е важна стъпка. Дава послания на ума ти за приемане на трудностите, самостойност, мъжественост, развиване на вътрешна мотивация.

3) Активен спорт, най-добре комбинация от боен спорт плюс фитнес, грижа за тялото, дрехите, косата, външнния вид. Тази грижа се превръща в макар и външен, но един от начините за промяна на самооценката.

4) Спиране на мастурбацията и порното - така се нагнетява тестостерон, мотивация, амбиция, здрава агресия и воля, готовност за преодоляване на трудности и посрещане на непознатото.

5) Курс по НЛП и пик ап - тук се учат умения за общуване, още по-качествено общуване, харизматично общуване. А пик ап (свалки тренинг) - това е нещо, което аз недолюбвам, но все пак, от него могат да се наваксат някои стартови умения и принципи за междуполово общуване, макар и по един доста механичен начин... 

6) Много по-малко време прекарване в къщи сам и много повече навън, в компании, подходящи за теб и интересите ти - има добри групи като "Същност", "Инсайт", групи за медитация, психологически групи за личен опит, туристи, клубове по интереси, танци... След преминаване на горните стъпки, в тази със сигурност се появява приятелка! 

7) Поддържане на новия начин на живот и себепредстава, докато станат теб самия!

Опс, сега видях, че имаш още няколко теми... Не съм ги чел. Моля, фокусирай питанията си в една тема. Иначе ни се налага да търсим и кликаме и четем пет различни теми, което е слаб вариант и за теб и за нас! 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Орлин ти е описал пътя.Само ще добавя-не може да го извървиш сам.Нужен ти е учител /психотерапевт/.

Сам няма как да правиш нещата по правилният начин и в нужният обем, а и ти трябва модел който да следваш

 

Сега видях, че още през октомври съм ти препоръчал да започнеш психотерапия при колега мъж.Ти какво се помайваш още?.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря и на двама ви! Досега не съм посетил психолог заради липса на време и достатъчен финансов ресурс, както и защото съм си мислел, че ако човек е здрав и има работа и приятели, може да бъде щастлив и без партньор. Сега обаче осъзнах, че неудовлетвореността в един план на живота се пренася и в друг и човек рискува да се разболее и физически от тези мисли и комплекси. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...