Jump to content
Порталът към съзнателен живот

От 2 години съм с паническо разтройство и депресия

Recommended Posts

Здравейте, и от мен! Казвам се Ана и съм на 27 години. Пиша по повод на текстовете, които изчетох във форума и за положителните отзиви за д-р Първанов.

От едно от последните писания във форума, разбрах за голямо мое съжаление, че докторът не практикува вече. Пиша с молба, ако е възможно да ми препоръчате психиатър или психотерапевт в София.

Накратко ще опиша проблема си и се надявам все пак, ако можете да ми помогнете по някакъв начин, защото вече съм наистина отчаяна и не знам как да постъпя. От 2 години съм с паническо разтройство и депресия, а през последната година имам и натрапливи мисли, от които изпадам в още по-голям ужас. Посещавам доста известен психиатър в София, който имам чувството, че не цели да ме излекува, а само ме тъпче с антидепресанти. Минах през серопрам, който приемах около 8 месеца (който наистина успя да ме вдигне на крака, може би защото и за първи път пих подобна химия), а сега съм на феварин, който приемам вече същия период, а при последната ни среща с терапевта, преди около седмица, поради сънливостта, която изпитвам през целия ден, се бяхме разбрали да го спираме, тъй като се предполагаше, че всичко е от хапчетата. Само че нещата далеч не се получиха, както трябва - от преди две седмици, откакто намалих дозата, всички проблеми започнаха да ме връхлитат пак - тревожността, лошите мисли, сънливостта, безапетитието, страха и най-вече изпитвам адски силно разочарование от цялата терапия и от прочутия доктор и вече се чувствам толкова безпомощна и немощна, сякаш този кошмар никога няма да приключи и няма решение.

Понеже още от началото доста трудно приех идеята за хапчетата (дори и все още ми става страшно неприятно като си помисля) при всяка среща с него, той ме уверяваше, че няма друг начин за лечение. Затова и много ми харесаха и леко ме обнадеждиха редовете на д-р Първанов, които прочетох, че чрез подходяща терапия е помогнал на толкова хора да се отърсят от страховете и да живеят нормален живот. Сигурна съм, че всички страдащи от паническо разтройство и депресии жадуват като мен само за това - за спокоен и щастлив живот без хапчета, какъвто е бил преди да настъпят проблемите.

Наистина ще съм искрено благодарна, ако ми помогнете по някакъв начин, да ме посъветвате как да действам от тук нататък и какви крачки да предприема, за да си помогна и аз самата. Много бих се радвала и ако ми препоръчате специалист в София, към когото да се обърна, защото вече и аз не знам на кого да се доверя.

Благодаря предварително!

Ана Маринова

Линк към коментар

В София: Алексей Бъчев, Камелия Хаджийска, Андрей Ганев (ученик е на Алексей). Разбира се, има много колеги, но аз бих се доверил на тези. 

На прав път сте в мисленето си за спиране на химическите патерици и справяне с помощта на свободната си воля и смиреномъдри усилия. Забелязал съм, че колегите, които наистина се справят и психотерапията им е призвание, на ниво невроза работят на чисто, без хапчета (с изключение на тежко окр и преди почване на ефективна психотерапия). Това, че колегата твърди, че единственият изход са медикаментите, почива единствено върху собствените му предразсъдъци, подкрепени от фармацевтично-медицинския бизнес, но не и от твърда наука, както и на очевидното му неумение и непознаване на психотерапията. Не знам при кого ходите и честно казано, не ме интересува, но такъв подход е меко казано, слаб и неефективен. Нещо повече, превръща се в част от проблема, вместо от решението му, тъй като несъзнавано мозъкът ви разчита на химията, не и на съзнателните усилия, през призмата на една по-широка визия за житейска мъдрост и учене. Писали сме по темата доста... 

Изходът:

- работа на чист мозък, без психофармация, явяваща се част от потискането на страха;

- промяна на мисленето, отношението и визията за ставащото от болестно и от жертва, в резонен и благ житейски урок и благословено учене и душевен растеж;

- себепознание - характер, психодинамика;

- активни и сърцати, последователни усилия, насочени в нужната ви, преработваща характера ви посока, търсена от душата ви. 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар