Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Моля дайте съве!!! до Др Първанов

Recommended Posts

Здравейте,Възхищавам се на хора като Вас с Орлин за това реших да искам съвет ,макар до сега никога да не съм писал в каквито и да е форуми. незнам от къде да започна и не съм сигурен дали с написаното от мен ще мога да пресъздам точно начина по който се чувствам.На 35 год. съм имам супер семейство супер добра и чувствителна жена (която не заменям  за нищо и  незнам как ме издържа J ),две прекрасни момчета,супер добри и умни родители който са готови на всичко за нас,както моите така и на жена ми.В очите на приятелите съм спокоен и вечно усмихнат човек (да ама само в техните ,в моите не).имам адски много познати.И така-какъв ми е проблема.Още от малък(8-9 год) бях на лагер и почувствах голяма мъка към семейството си и реших ,че ако пипна нещо по два пъти родителите ще дойдат и ще ме вземат по рано и всичко ще е наред с тях,и така пипам дръжката на вратата при отваряне с едната ръка-затварям с другата (за да има симетрия),качвам се по стъпалата последното стъпало го качвам с единия но го докосвам и с другият крак,здрависвам се с някого при здрависването го здрависвам с двете си ръце.Дори с приятелите си сме се смели доста пъти и дори съм гледал на тези мой навици ,с насмешка .Всичко това знаех ,че е странно но си беше моя особена черта която не причиняваше нито на мен нито на някой друг проблеми(естествено притеснявам се да не видят хората какви простотии правя за да не ме вземат за луд ,какъвто най-вероятно станах).Ходих няколко пъти на бригади в Англия,ожених се сдобихме се с две страхотни деца,обзаведохме си апартамента прекрасно започнах страхотна работа на която се чувствах прекрасно бях постоянно под напрежение но изкарвах супер пари и се чувствах страхотно, купихме си още един апартамент за квартиранти и грам не ми пукаше имам ли нямам ли странности и дали пипам нещо по 2-4(няколко пъти).преди 3-4 год.майка ми се разболя от рак,беше ужасен период но тя е супер корава мина всички терапии заедно със всички там странични ефекти и сега всичко е ок и се чувства прекрасно както са и изследванията и до момента(супер позитивен човек)J.Всичко беше така до момента в който работата ми спря(доста време го очаквах).Реших да ида пак в Англия(за няколко месеца щях да си оставя семейството).Преди да тръгна едва ли не организирах нещата за 3-4 месеца напред за събиране на наема за проверка на всички уреди дали са изправни Бойлери ,води итн.Отидох започнах работа 3 месеца без почивка.Още от началото 2-3 седмица ми се счупи зъба(незнам защо въобще го споменавам)хвана ме един страх ,че няма как да го оправя ще се възпали нещо и ще стане най лошото.Започнах да си мисля лоши неща,започнах да се самообвинявам защо по дяволите си оставих семейството след като всичко имам и за какъв ??? са ми тези пари като не се чувствам добре.Започна всичко да ме дразни да немога да спя.Всяка нощ ставам в 2 часа и до сутринта хем спя хем неспя,усещах си пулса на всякъде, отвратително чувство.Не исках да се прибирам веднага за да не изложа пред себе си . Всеки ден буца в гърлото,недоспал, уморен ,изнервен дори и от най-малкият звук а в същото време като не съм на работа няма почивка ,постоянно умъчнен и мислещ по начин(ето на имах супер живот защо си оставих децата и тръгнах по английските полета,Абе с две думи броях не дните а часовете и минутите),вечер ,като се чуя и видя с децата след това пак буцата в гърлото всичко ми стана безинтерестно и безразлично.Сънят ми се влоши изцяло сънувам ,говоря си наум,сънувам как обсъждам ситуации с някого и то нито е сън нито е реалност всеки изминат ден.Реших да се върна взех билет и се върнах.Видях жена,деца всичко ок ,но състоянието ми все същото .Отидох при Личната си лекарка и тя ми изписа ксанакс сутрин и вечер по половинка.Общо взето симптомите ми бяха Безсъние,пред погледа ми особенно на лявото око като перде плаващи черни точки които са ужасно дразнещи ,сънуване постоянно на несвързани неща,като си затворя очите и почти се унасям някакви картини ,образи ,лица ми излизат в съзнанието(да не би да са халюцинации?) -един от най-плашещи те ме симптоми както и това,че през по голямата част от времето когато спя състоянието ми е такова ,че хем спя хем съм буден хем обсъждам състоянието си с някои на сън ,който осъзнавам,изпадам в някакво състояние на нереалност,Тръгвам да правя нещо забравям какво,заравям какво съм правил предният ден,припрян съм,бъркам думите и забравям имена,ужасно ме е страх да не навредя на семейството си или на себе си,имам натрапчиви мисли за близките си,постоянно губя смисъла в разговора като общувам с някого или ако не ми е интересен си казвам на ум „абе я върви на ….” постоянно разигравам разни сюжети и ситуации в главата си,нещо да тропне или да чуя звук се стряскам и веднага търся от къде ,какво се чува да не би да си внушавам(това не е ли трудност за осъзнаване кое е реално и кое не е?,както при психозите) ,мисля нещо в следващият момент не се сещам какво съм мислил ,когато не мисля за състоянието си постоянно си тананикам на ум натрапчива мелодия дори когато ставам нощем до тоалетна –досадна история.Като почна едно ровене от тогава до сега в интернет то не бе тумор,множествена склероза и.т.н.и (правих си ЯМР-откриха ми три лезии ,опа знаех ,че ми има нещо но невролога каза че може да са пост травматични и не покриват критерия за Множествена склероза ,което още повече ме обърка ,пълни кръвни изследвания 2-3 пъти),и най страшното което и до сега ме държи е Страх от Психични заболявания и най вече Шизофрения и БАР и не толкова страх да не се разболея а страх от това ,че вече съм болен,това за мен е ежедневно ровене в интернет който и симптом да видя на психозите ведна го мултиплицирам върху себе си както и за конспирациите(стане ли някоя история заплетена викам си айдее сигурно влизам в някои шизофренен епизод) , реших да ида на психиатър защото явно колкото и да ме е страх, колкото по скоро се лекувам толкова по добре пък и лекарства за психично неразположение от Личен лекар!!! Посетих психиатър обяснявам всичко той категорично каза че нямам шизофрения и най вероятно е обсесивно компулсивно растройство в лека степен (леле мале лека ,представям си тежка) изписа ми ленуксин и така го пих 1 година като всеки месец го посещавам.Той ми обясни ,че всеки човек с ОКР с течение на времето си намира начин сам да се справя с това .Предният път докато си говорихме ,че нямам почти никакъв ефект той ми каза ако искам да ги спра за известно време да видя как ще съм защото все си мислех ,че като пия хапчетата още повече ме забиват.Спрях ги по начин който доктора ми каза и от една седмица не пия нищо. Искам да попитам може ли тия симптоми да са отключили психоза или да отключат.

Нищо не ми се прави немога дори пълноценно да се радвам и грижа за  семейството си .Искам пак да е се чувствам жив живота е хубав и ще дам всичко от себе си за да се науча отново да му се наслаждавам J

П.С.

Започнах работа ,нормална за малкият ни град заплата,сам по цял ден с лаптопа и ровене в интернет за ОКР и другите там разстройства.Кажете какво да правя .Ще спазвам стриктно всичко.

Обичам семейството си обичам приятелите си и никога няма да ги предам.

Благодаря Ви Д-р Първанов че ,имахте търпение да го прочетете до край.Ще бъда благодарен ако ми дадете отговор някакъв,а ако има възможност да се срещна с Вас ще Ви бъда безкрайно благодарен независимо къде и кога.

Желая искрено здраве и спокойствие  на Вас и вашето семейство!

Линк към коментар

Най-обикновени оплаквания, на човек който е в голям стрес, от натрапливите си мисли и чете в нета статии за болести които след това си внушава,че има.

Както се казва ,,класика в жанра,,.

Спри да четеш за каквито и да е психични или други болести.Никога повече не го прави.

Започни да спортуваш, всекидневно.

Правете секс със съпругата си, редовно.

Уместно е започнеш да посещаваш психолог-много си стресонеустойчив.

Това е.

Линк към коментар

Да, просто си по-чувствителна душичка, по-привързан към близките си, с известна нужда от стабилна и независима вътрешна вяра в себе си, център и самостойност на самочувствието си. Не, нямаш шанс за психоза, това е категорично! А хубавото е, че самата работа с натрапливите и хипохондрични мисли е пряк освързана с отработването на въпросната на самостойна самооценка и стабилност! 

Линк към коментар

Благодаря Ви,за включването г-н Баев,за което много се радвам.А  как бихте коментирали следното ставм снощи в 2 часа,немога да заспя задремвам по за 5 минутки (в главата мисли и анализи като на лента),ставам разхождам се лягам на друго легло -същата работа някъкъв вътрешен диалог  страх и във същото това време немога да спра да си тананикам някаква песен, УЖАС.Благодаря предварително.

П.С. и ако все пак имате някои колега от Плевен според вас ,който бих могал да посетя ще Ви бъда благодарен.Много бих искал да се срещна с доктор Първанов но явно е супер ангажиран.

Линк към коментар

Мелодиите, натрапливото мислене, хипохондричните мисли - всички те са автоматичен опит на психичната ти система да се вкопчи в контрола и знанието, в нещо уж сигурно, като удавник за сламка, като борба със страховете в подсъзнанието. Страхове от несправяне, слабост, беззащитност, провал, изоставена безлюбност, неподкрепеност... Това са ирационални страхови програми и колкото повече близките ти угаждат и те подкрепят и пробват да те разбират, има вероятост да станат част от неврозата ти. В психотерапията се учиш да ги посрещаш очи в очи, като заставаш зад защитното мислене и се учиш да издържаш страховете си. Така те се погасяват, преобразуват се до дълбока вътрешна сила и смелост! Има много методи. Най-естественият е медитацията. Практикувана редовно, тя те учи на високо ниво на метакогниция/ самосъзнателно наблюдение, себепознание, разширение на съзнанието както нагоре до потенциала, така и надолу, до прегръщане и асимилиране на страховете, до трансформацията им в сърцата мъдрост. 

За колеги в Плевен - познавам само Тодор Първанов и съм сигурен, че той пак ще започне да приема. Може би той знае други... Но, той е един от броящите се на пръстите на едната ръка хора в страната, които ефективно помагат при тревожни състояния! Така че, ако няма друг, според мен е добра идея да настояваш за среща с него, дори и да е след няколко месеца! 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар

Благодаря ти много за бързия отговор.Пожелавам си на мен и на всички с подобни проблеми да могат по достъпно да се свързват с хора като вас и д-р Първанов.Само с няколко думи карате човек да се чувства по спокойно,представям си ,как разговор и евентуална терапия биха повлиали на състовнието.Благодаря Ви отново и нека Бог да ви дава здраве !

Линк към коментар

Благодаря ти на свой ред за добрите думи! 

Линк към коментар