Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Зрителен контакт


Recommended Posts

Здравейте,

На 24 години съм и изпитвам страх  и напражение при установяването на очен контакт. За да бъда по-полезен ще опитам най-аналитично и кратко  да представя себе си и как съм се опитвал да се справя с проблемите до сега.

Като 17-18 годишен имах незначителна случка в училище, която обаче преживях много тежко и започнах да получавам ПА и като допъленние бях и в екзистенциална криза. Изведнъж не знаех кой съм, имах чуството , че това което съм бил до сега не е реално, страхувах се че може да не съм никой. Започнах да си внушавам, че преча на хората, че с поглед им изпивам енергиятал. Постоянно си внушавах неща, които не са истина, а някои от тях и невъзможни. Драстично се промених и се отчуждих от приателите и хората като цяло. Допълнително докато страдах от ПА си внушавах и най-различни болести. Хубавото е че се справих с нещата сам без почти никаква терапия( с изключение на 1 ходене при което ми изписаха неолексан, който пих за няколо месеца  и то нередовно, но определно оказаха ефект ), лошото е че останаха трайни белези върху физическото и най-вече емоционалното ми състояние.

Това което остана обаче е страха и напрежението при очен контакт. Също така и едно определено ОКР, което обаче смело твърдя, че е под контрол. Имам много още какво да разкажа, но това е най-накратко. 

Чаках достатъчно време и съм твърдо решил да започна терапия заедно със специялист. Моля ако може да дадете насоки. Също и много ще се радвам на коментар от д-р Тодор Първанов :)

Линк към коментар
Share on other sites

Нищо не бива да се разглежда изолирано.Това, което днес описваш като страх от зрителен контакт, не е нищо друго освен проява на една натрапливост.Предполагам, ако се замислиш, ще си спомниш и доста ,,странности,, в поведението си преди периода на седемнадесетата си годишнина.

С ниска самооценка си и си прав,че трябва да работиш с психолог.В противен случай ще бъдеш години в едно такова ,,никакво ,, състояние.Не отлагай, посети психотерапевт.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора мисля, че е право в целта. Та искам да ви попитам дали е възможно да идвам на терапия при вас или поне да ми препоръчате специялист, за предпочитане от София.

П.С : Опитах се да пратя и лично съобщение но системата казва, че е невъзможно.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...