Jump to content
Порталът към съзнателен живот

тревожност и депресия

Recommended Posts

Здравейте имам много интензивни мисли ,които ме измъчват. Хомосексуални мисли ,мисли за смърта на близките ми .Опитвам се да ги избегна и изгоня но стават все по интензивни. От както се появиха в съзнанието ми имам огромна тревожност и много ми е тъжно. Опитвам се да бъда щастлив с приятелката ,но тези мисли не ми позволяват. Вече не мога да се усмихна истински . Моля ви за съвет .

Поздрави

Линк към коментар

Имаш обикновени натрапливи мисли. Има много писано точно по тази тема тук във форума - прочети. Аз също имам статии по темата. Прояви мотивация и ги намери. Като цяло, препоръката в случая, след запознаването ти чрез подходящо четене по темата, е: обърни се към вещ в тревожните разстройства и конкретно с обсесивните състояния психотерапевт! Така ще си спестиш много лутане, а ставащото може да бъде решено за период от няколко седмици, до няколко месеца, в зависимост от нивото ти на разбиране и мотивираност и качествата на терапевта ти. Успехи!

Линк към коментар

Здравейте поради натрапливите мисли които са ме обзели имам голяма депресия. Не мога да усещам удоволствие . Случват ми се хубави неща с приятелката ми, в професионален план, но съм тъжен въпреки това. Бях на психиатър изписа ми антидепресант ходя на терапия,но в момента психолога ми е извън града и от две седмици не сме виждали . Много ми е тежко. Чувствам огромна тревожност и  подтиснатост.  Не мога да се усмихна. От както се появиха тези натрапливи мисли тъгата ме е обзела . Сутрин като се събудя и си отворя очите всичко започва отначало. Мисли да не съм гей ,"да не ви да харесвам Стоян колегата от работа ми. а в този момент в които ми минават тези мисли прекрасната ми приятелка се усмихва и събужда направо ми пълни сърцето. Обичам е прекалено много но тези мисли са накарали този щастлив Димитър да изчезне, МОЛЯ ви дайте ми съвет как да се справя с това състояние на тага ,докато не се срещам с терапевта ми и когато съм сам. Поздрави

Линк към коментар

Прочете ли всички подобни теми в този форум, както и статиите, към които те насочих? Ако да, какво научи? Ако ли не, не мислиш ли, че си струва да го направиш, преди да питаш как да си поставяш зъбни коронки сам?!

Линк към коментар

Темите са в този форум, в рубриката, в която пишеш, "психотерапия онлайн". Просто търси и чети. 

Линк към коментар

Здравейте намерих по темата и почетох.имам напредък  разграничавам натрапливите от другите мисли. Но понякога тревожноста и тъжното ми настроение надделяват.Понякога са толкова силни че се питам не са ли верни ?"  АМИ Акосъм гей?  Ако се разделя с момчето ми заради това.Страх ме г-н Баев.изпитвам гадни чувства като се появят тези мисли."ЩЕ го целуна" и веднага ми става гадно.те са към всички мъже. Какво ще ме посъветвате.Не искам да съм гей, но явно мозъка ми месмята за такъв.Ако бях гей щях даизпитвам удоволствие  от това ааз не изпитвам.Какво ще ми кажете поне малко да ме успокоите.

Линк към коментар

Продължавай да четеш - има много други теми за механизмите на окр и по-специално за гей натрапливости в този форум. Прочети и по-старите теми. Виж и писаното в тези статии - не са конкретно за гей натрапливости, но говоря за механизмите при окр.

Докато бягаш от мислите и ги бориш, потискаш и гониш, те ще продължат да идват и да те депресират. Автоматично, тогава решаваш, че не се бориш достатъчно и започваш още по-усилено да изтласкваш мислите. Това обаче дава още храна на страха и съответно те интрузивно проникват ое по-силно, по-често и повече. На рационално ниво, дълбоко в себе си, през цялото си тяло ти знаеш, че обичаш жените. Знаеш и че гей мислите не са основата на проблема ти - просто за тях се е хванала неувереността ти, страховете ти. Да, не си гей. Но страхът ти от това, а зад него неувереността ти, са ирационални и колкото повече си доказваш, че не си, толкова повече подхранваш страха си, че си. Знаейки на рационално ниво, че не си гей - а ти не си, можеш да ми се довериш, е нужно да работиш с ирационалната природа на страха и изплуващите от него мисли, закачили неувереността ти за това, което за теб символизира провал, слабост и социална отхвърленост- хомосексуалността. Не че в действителност гейовете в съременното общество са отхърляни и провалени, но твоите собствени комплекси за провал и неуспех са се свързали с тези мисли. Това, че те ти минават, няма нищо общо с това да си гей, а както казах, със страховете ти, с комплексите ти, които са се "хванали" за тази тема и мисли, като символично обобщение на неувереността ти. Знаейки това, можеш да промениш тактиката си по отношение на изплуващите в ума ти гей мисли. Наблюдавай ги спокойно. Приеми ги! Да, приеми ги. Както ти писах, приемането им не значи, че приемаш, че си гей, а че приемаш описания механизъм на възникването им. Не си гей и няма да бъдеш! Колкото повече се бориш обаче против тези мисли, нямащи всъщност нищо общо с това да си наистина гей, толкова по-силно те идват. Затова, позволи си да се отпуснеш и телесно и ментално, докато възникват  защото така всъщност прегръщаш неувереното момче в себе си, собствената си дълбока емоционалност и преобразуваш страха си в себедоверие и смелост. 

Има много методи и техники, но ги оставям на терапевта ти. Можеш да работиш с тези 108 НЛП сесии, като се учиш да релаксираш телесно и ментално и се доверяваш на духа си. Когато ги слушаш удобно и отпуснато седнал или легнал, неподвижен и все по-потънал навътре в съня, не толкова следвай гласа и посланията ми, колкото остави съзнанието си да потъне и се разтвори в потенциала зад него. Често говоря умишлено така, че да не можеш съзнателно да следваш казаното - това е особен модел на говорене, подобен на коаните в дзен будизма. Просто потопи ума си в онази бездна от потенциал, в която самоувереното себедоверие естествено залива страха и го преобразува до част от себе си. Когато почувстваш това, можеш дори да се шегуваш с мислите си - защото се познаваш и си вярваш, няма съпротива против тях, а спокойно присъствие и допускането им. Това отношение разтваря страха и съответно и тях. Умишлено се въздържам от по-конкретно описание на техники, а говоря само принципно, тъй като вече ходиш на психотерапия, а при това състояние личната работа е най-важната! Успехи!  

Линк към коментар