Eachtra Добавено Юли 8, 2015 Доклад Share Добавено Юли 8, 2015 Здравейте, ще разкажа за проблема и се надявам, че ще получа съвет къде и каква помощ да потърся - дали за двамата, дали само за себе си, дали само за него... С две думи, страхувам се, че съпругът ми е хазартно зависим. Семейство сме от 3 години и имаме дъщеричка на 2 г. и 8 месеца. Заедно сме от поне 6-7 години. През януари 2014 г. случайно разбрах, че съпругът ми е теглил голяма сума кредит от банка, който не беше обслужван редовно. Неговото оправдание беше, че се е опитал да инвестира парите, но са го излъгали и в крайна сметка ги е загубил. В последствие стана ясно, че има и други кредити, при това бързи, които отново не са обслужвани редовно и се стигна до запор на заплата му. Каза ми, че не искал да ме притеснява, теглил големия кредит по времето, когато малката се роди, а тогава съм имала достатъчно грижи с нея. След това му е било трудно да плаща вноските, защото доходите ни тогава бяха по- малки заради майчинството и затова е прибегнал до бързи кредити. След много рзговори с майка му заедно теглихме още кредити, за да платим бързите и да избегнем най- лошите последствия. Бях го заплашила, че ще го напуснем, ако изтегли още един кредит без мое знание и съгласие. През Август 2014 г. разбрах, че има още 4 бързи кредити. Отново намери оправдание за тях - че ги е изтеглил за друг човек и т.н. Обещаваше ми, че до края на годината ще бъдат погасени. Дадох му това време, но след като положението ставаше все по- тревожно изпълних заплахата си и се изнесохме с детето. От февруари 2015 г. живеем при майка ми. Идеята ми беше по този начин да намалим месечните разходи за кавартира и режийни, за да можем бързо да изплатим най- неотложните и проблемни кредити. А също исках и да се стресне, че ще ни загуби, за да се вземе в ръце. Аз плащам това, което съм обещала и мога да поема, но въпреки думите му, че плаща бързите кредити и скоро ще бъде чист, засега не виждам такова нещо. Отново разбрах, че е изтеглил още един без да ми каже... Разбрах също и за заеми, вземани от приятели и познати. Ние сме (бяхме) хубаво семейство, с нормални доходи, които да ни позволяват да живеем ако не богато, то прилично. Той е добър и грижовен съпруг и баща, малката много го обича и много й липсва. Виждаме се често, но разбира се не е същото. Никога не съм си представяла, че ще стигнем до тук и не знам как ще продължа живота си без бащата на детето ми, как бих могла да изградя живот с друг човек. Много искам да запазим семейството си, да бъдем заедно, да работим и градим общо бъдеще. Знам обаче, че аз не мога повече да издържа на тези лъжи и разочарования. Нямам му доверие, вече и на една негова дума не мога да повярвам. Чуствам се излъгана, разочарована, гневна... Сякаш той е друг човек, когото не познавам. Казва ми едно, а след седмица - две разбирам, че ме е излъгал отново. Това което ме обърква още повече, е че той твърди, че парите не са отишли за хазарт. Аз знам, че се случва да играе еврофутбол, на времето е ходел и в казина. Средата му е такава – като се започне от баща му, и се мине през колегите му. Със сигурност имам нужда от помощ – дали да спася семейството си, или поне себе си и дъщеря си, за да й дам шанс за по- добро бъдеще от мизерията, в която сме изпаднали в момента. Искам да дам шанс и на него, той е готов да идва на семейна консултация (ако аз пожелая така). Дали обаче не му трябва специалист по зависимости, макар той да не признава? Възможно ли е просто да е изпаднал в дупка, да не може да излезе от спиралата, а аз да ставам вече параноична? Моля за съвет, и евентуално за препотъка на специалист. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Юли 9, 2015 Доклад Share Добавено Юли 9, 2015 Прилича на хазартна зависимост, макар и да не знаете със сигурност. Възможно е и да се е забъркал в непознати за нас ситуации... Това, което знаете, е че ви лъже. Това, че е готов да се види с терапевт, е добре и първата стъпка към разрешаване на ставащото би била пълната му искреност. Защото, може да се помогне само през доверие. Второто условие е личното му желание за промяна - ако го има, всичко е възможно. За терапевт - повечето български терапевти работим широк спектър от проблематика, за разлика от западните си колеги, включително и семейно консултиране. Сами почувствайте терапевта си! Ако желаете, пишете какво се случва по-конкретно, за да помагаме с каквото можем през този сайт. Като цяло, ситуацията ви е трудна, но действате в подходяща посока - отделила сте се, търсите помощ, грижите се за себе си и дъщеря си, без да попадате в капана на съзависимостта - дори това ви поведение вече е немалка стъпка към едно по-добро бъдеще. Ако той желае да работи върху себе си, добре, прекрасно. Нужно е обаче мотивацията да идва от него, не да ходи на терапия насила... По-важното е вие да вземете подходящите си решения, при един или друг развой! Чувствам, че сте разумна жена и съм сигурен, че нещата ще се оправят - защото вие вече правите каквото е нужно и зависи от вас! Лина Коцева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Юли 12, 2015 Доклад Share Добавено Юли 12, 2015 Искам да дам шанс и на него, той е готов да идва на семейна консултация (ако аз пожелая така). Дали обаче не му трябва специалист по зависимости, макар той да не признава? Възможно ли е просто да е изпаднал в дупка, да не може да излезе от спиралата, а аз да ставам вече параноична? Здравей,ще ти разкажа за подобен случай в моето семейство: след като роднини установиха склонността към голямо лъгане на наша роднина се разбра, че тя е притисната от мутри, от които навремето е взела заем за някакви (все още неизвестни) неща.Оттам насетне, усетили я, че е слаба, не споделя за проблема с близките си плащаща редовно, започнаха да си я "доят" перманентно. Същата спирала - заем, за да плати заем, след това кредит, за да плати по-голям заем... кашата беше пълна и краят не се виждаше. И досега така. Измъкване няма, защото с разни инструменти като запис на заповеди и малко физическо сплашване жената предпочита да си плаща, вместо да се измъкне веднъж завинаги от тресавището.Разказвам ти тази история, за да намекна, че първото и най-важно според мен условие преди да прекрачите прага на семеен терапевт е да изясните всичко по между си - за какво са били парите, в какъв размер и към кого са задълженията, как ще организирате бюджета си, че да ги платите и въобще как с тази история да се приключи.Декларацията от страна на мъжа ти, че ако ти желаеш, той би отишъл на терапевт е позиция, която се нуждае от промяна - или той да е напълно наясно, че това е пътят ви и сам да го поиска, или да отрече тази необходимост. Като във втория случай пак има два варианта - да поеме отговорността си и да прекрати порочната практика и събирайки се отново тримата, а вторият вариант е...продължаване напред разделени. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eachtra Добавено Юли 13, 2015 Автор Доклад Share Добавено Юли 13, 2015 Здравейте,Много благодаря за топлите думи. Точно това е проблемът - в липсата на доверие. Много дълго време бях готова да приема и да се боря с каквото и да е, стига да знаех какво точно се случва. Но получавам само лъжи и отлагане и увъртане (той е станал много добър в това). Сега отново говорихме, каза ми някои неща (че дължал пари на други приятели и затова кредитите се трупат), обеща че това е цялата истина и няма нищо друго за казване... Но как да повярвам, като това слушам от година и половина вече?Знам, че причините може да са хиляди и най- разнообразни, но след като не ми казва точно и цялата истина, аз не мога да получа спокойствие. А не мога да взема решение за раздяла, много ме плаши тази крачка, въпреки че близките ми много ме "натискат" в тази посока.Затова записах час при специалист - първо за себе си, може би и за него, ще видим. Освен това при цялото море от информация, е много трудно човек да намери, пък и да се свърже със специалист. Аз направо се бях отказала да търся, и затова толкова време го отлагах.Хубаво е да знам, че поне посоката ми е правилна. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Юли 13, 2015 Доклад Share Добавено Юли 13, 2015 Разбира се, че посоката е правилна и действията - достойни за уважение. Те са признак на зрялост и отговорност както към себе си, така и към семейството.Искрено ти желая удовлетворение! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Юли 13, 2015 Доклад Share Добавено Юли 13, 2015 Присъединявам се към мнението на Георги.Успех! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts